Waarom ik (helaas) steeds minder in de boekhandel kom

Waarom ik (helaas) steeds minder in de boekhandel kom

Deze blog schreef ik toen ik best een bekend boek (Sneeuw als As) bij drie boekhandels niet kon vinden en lichtelijk geïrriteerd was.

Toen ik jong was (oma vertelt), was er geen bol.com, maar was je aangewezen op de boekhandel als je een boek wilde en ik hing dus ook regelmatig rond in de boekhandel om een nieuwe favoriet te ontdekken. Maar naarmate het gemakkelijker werd om op het wereldwijde web te bestellen, hoe vaker ik dat deed. 

Rupsje Nooitgenoeg

Inmiddels weet ik hoeveel korting bovengenoemde webwinkel wil van uitgevers en (indie) auteurs. Niet overtuigd? Lees deze rant van Marielle maar eens. Je houdt er geen ruk aan over als indie auteur. Ook uitgevers houden minder over via deze webwinkel als ze een boek verkopen. Hoeveel weet ik niet, maar het is minder.

Er zijn uitgevers, zoals Blossom Books, die iets speciaals weggeven wanneer er een nieuw boek in de serie verschijnt en je bij de boekhandel pre-ordert. Zoals dat je een speciale pin kreeg bij de verschijning van Levana van Marissa Meyer. Boekhandels hebben het niet bepaald makkelijk met giga-concurrent Bol en andere concurrenten als Amazon en Bookdepository (voor Engelse boeken alleen).

Horrorbeeld: geen boekhandels meer

En daarom wil ik juist zo graag in de boekhandel kopen, want het straatbeeld zonder boekhandels lijkt me verschrikkelijk. Maar: tegenstrijdig als ik ben, kom ik steeds minder in de boekhandel. Ik ben geen fan van urenlang shoppen, overal kijken. Ik kom vaak een winkel binnen met het specifieke product al voor ogen. Of dat nu een broek, een reep chocolade of een boek is. Ik ben gewoon geen fan van doelloos snuffelen en daarbij vind ik winkels vaak veel te veel prikkels geven. Vooral in de Action raak ik compleet van slag.

 

En als ze het product niet hebben, ben ik dat ook. Of: meer gefrustreerd omdat ze álweer dat boek niet hebben. Ik liep voorheen regelmatig een van de boekhandels in mijn dorp binnen met als doel: Ik wil de nieuwe van [vul hier een schrijver naar keuze in] hebben, maar van de tien keer hebben ze misschien een keer het boek. Tsja, als een winkel nooit het product heeft, ga je op een bepaald moment niet eens meer naar binnen, maar denk je meteen al: ik bestel het wel online.*

Van de tien keer dat ik bij de boekhandel kom, hebben ze misschien een keer het boek.

En ik snap best dat een boekhandel niet alles op voorraad kan hebben, want geld en beperkte ruimte die ze liever bewaren voor bestsellerauteurs als Dan Brown dan voor de in Nederland vrij onbekende Sarina Bowen. Je weet ten slotte zeker dat Dan verkoopt, maar voor Sarina is het nog maar de vraag. En boeken als Harry Potter zijn ook niet meer weg te denken in de boekhandel. Maar dat neemt niet weg dat ik het erg jammer vind.

Maar ik vind het wel jammer dat ik bijna altijd voor niets kom en nu dus maar gewoon niet meer ga. Op het moment kom ik eigenlijk alleen in de boekhandel voor de leesclub, waar ik meestal ook zonder iets naar huis ga, al kocht ik bij de laatste leesclub wel een gedichtenbundel van Rupi Kaur en Sneeuw als as waar ik al drie winkels voor afgeweest was dus. 

Als je niets specifieks zoek, vind ik de boekhandel wel fijn, want het is ideaal om te snuffelen en nieuwe ideeën op te doen, maar dat doe ik helaas dan weer te weinig, haha. Maar ik weet nu wel: als ik een specifieke titel zoek, bestel ik hem wel mooi gewoon online voor ik weer voor niets drie winkels af loop. Maar online boeken kopen… dat is het toch net niet, want daar is het snuffelen minder leuk.

Ik denk dat ik maar boeken bestel bij de boekhandel en ze er dan ophaal ofzo. Dat is waarschijnlijk voor mij de beste oplossing, want op die manier sponsor je de winkels ook, maar ik mis dan toch een stukje spontaniteit helaas.

*Via de boekhandel kun je overigens prima bestellen, maar ook dat is anders.

4 gedachten over “Waarom ik (helaas) steeds minder in de boekhandel kom

 1. Ik begrijp helemaal wat je bedoeld. Ik ben laatst ook na een zoektocht bij 4 winkels naar online gaan bestellen.
  Ik blijf rondsnuffelen in een boekenwinkel echter altijd fijn vinden en zal zo veel mogelijk bij een ‘echte’ winkel kopen. Ook al is het soms wel erg makkelijk en verleidelijk om spullen gewoon te laten bezorgen.
  Manon onlangs geplaatst…Book Review – Helen Grace seriesMy Profile

 2. Hmm vervelend dat je je er zo gefrustreerd door voelt, maar ik snap het ergens wel. Ik koop zelf eigenlijk het liefst bij boekhandels en als ze het boek dan niet hebben, laat ik ze daar bestellen. Dan moet je er soms een weekje op wachten, maar dat heb ik er absoluut voor over. Dus als je echt op zoek bent naar een specifiek boek, zou ik dat zeker op deze manier eens proberen.
  Valerie onlangs geplaatst…Liberty – Andrea PortesMy Profile

 3. Ik bestel meestal boeken via de boekhandel omdat ik best wel haat heb aan de winkel van het blauwe mannetje. Net als jij vind ik het ook fijn om boekhandels te steunen. Een van de redenen waarom dat mij niet altijd lukt is het vaak grote verschil in prijs (wat Engelse titels betreft). Tuurlijk wil ik de boekhandel steunen, maar ik wil geen dief zijn van mijn eigen portemonnee door in de boekhandel bijna negentien euro neer te tellen voor een Engelse hardcover die ik online voor nog geen dertien euro kan scoren. Voor één keer is tot daar aan toe, maar als ik dat elke keer zou doen dan zou ik veel geld weggooien. :’)

 4. Ik moet zeggen dat ik al een tijdje geen boeken meer bij Bol.com heb besteld, behalve dan ebooks, want dat vind ik gewoon heel erg makkelijk. Ik heb dit jaar twee keer boeken gekocht en beide keren was dat bij een boekhandel. Ik vind het fijn om te doen, maar eigenlijk gebeurt het niet vaak dat ik echt met voorbedachten rade dan boeken ga kopen: het is vaker zo dat ik één of twee boeken in gedachten heb die ik mee wil nemen en de rest spontaan uitzoek. Maar het moet dan echt zo zijn dat ik naar de boekhandel ga, spontaan doe ik het niet zo vaak.
  Vivian onlangs geplaatst…Kunnen boekenclichés ook goed zijn?My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: