Waarom ik het jammer vind dat ebooks zo duur zijn

Waarom ik het jammer vind dat ebooks zo duur zijn

Ebooks. Vandaag de dag kun je niet meer om ze heen en vind je ze overal. In het openbaar vervoer zie ik altijd wel minstens een iemand met een ereader en zelf ben ik ook overtuigd. Ik houd van mijn Kindle.

Ik was al overtuigd toen ik mijn Kobo Glo HD kocht, maar die was niet zo gecharmeerd van mij en ging best snel stuk. Het was geen liefde van twee kanten en uiteindelijk klopte dat ook, want mijn Kindle is veel fijner. Zo kan ik boeken gewoon mailen. Maar waar het niet over gaat, is over de verschillen. Ik wil het hebben over de prijzen van ebooks. Blossom Books schreef jaren geleden al een blog over de kosten.

Nu ik zelf mijn ebook heb uitgegeven, weet ik wat mijn kosten zijn en ik schrijf deze blog ook vanuit mijn oogpunt. Ik weet dat een uitgeverij groter is, een groter pand heeft en mensen moet betalen, ik moet dat niet. Mijn ervaringen zijn dus anders met die kosten, want ik kom niet aan 7.50 qua kosten.

Duur!
Het is prachtig dat er ebooks zijn, ook voor mensen die door een handicap niet goed een fysiek boek kunnen lezen, maar wel van boeken willen genieten. Voor mezelf vind ik het ook heel belangrijk dat een zo groot mogelijke groep het kan lezen, dus dat is een van de redenen waarom ik gekozen heb om een ebook uit te geven, ondanks dat ik weet dat genoeg mensen het illegaal downloaden.

Ik ben van mening dat je uiteindelijk meer verdient als een ebook 3.99 is dan wanneer het 9.99 is, omdat meer mensen het kopen

Veel Nederlandse ebooks zijn minstens 7.50 en vaak nog duurder. Eerst week ik nog weleens uit naar de Engelse, maar die worden ook steeds duurder. Maar ik vind het zonde om 7.50 voor een ebook te betalen als ik voor 12.50 het echte boek heb dat mooi kan pronken in de kast. Soms zijn ebooks zelfs nog duurder. Dat vind ik jammer, echt heel jammer.

Ik heb ook bewust gekozen voor een prijs van 3.99 bij mijn ebook en zelfs 2.99 in mijn eigen webshop, omdat ik gekeken heb naar wat ik er zelf voor wil betalen. Ik steun auteurs graag (vaak zit er meer winst op een ebook, dus dan kun je beter een ebook kopen), maar als ik voor iets meer een boek in handen kan houden, dan doe ik dat toch liever. Want dat is het nadeel van een ebook: je kunt het niet vasthouden. Of in de kast zetten. Of uitlenen.

Minder duur = minder illegale downloads?
Op deze vraag is natuurlijk geen echt antwoord op te geven, want genoeg mensen zullen blijven downloaden, al is een boek maar 1 euro. Ze kunnen die ene euro immers ook aan iets anders uitgeven, dus waarom zou je bétalen voor een boek als je het ook gratis kunt vinden?

Aan de andere kant denk ik dat er ook een grote groep mensen zou zijn die inderdaad wel een boek van 3.99 euro koopt, maar niet eentje van 9.99. Ikzelf hoor bij deze groep. Als ik een ebook te duur vindt, koop ik het gewoon niet en koop ik een boek ervoor in de plaats die wel 3.99 is en me ook leuk lijkt. Want voor 9.99 kun je twee boeken van ieder 3.99 kopen.

En ik ben van mening dat je uiteindelijk meer verdient als een ebook 3.99 is dan wanneer het 9.99 is, omdat meer mensen het kopen. Maar dit is wel echt een interessante discussie waar niemand waarschijnlijk ooit echt uit gaat komen.

Wat vinden jullie van de prijzen van ebooks? Zijn jullie breed om 9.99 uit te geven?

3 gedachten over “Waarom ik het jammer vind dat ebooks zo duur zijn

  1. Ja, ik ben bereid om €9,99 aan een ebook uit te geven, mits ik dat boek graag wil hebben.
    Je schrijft dat jij €7,50 veel vindt als je voor €12,50 het papieren boek hebt, ik denk altijd: voor €12,50 heb ik dan bijna twee ebooks …
    Maar, tegenwoordig koop ik meestal niet direct een ebook als het net uit is. Helaas voor de auteurs, die er dan waarschijnlijk minder aan overhouden, de ervaring van de laatste jaren leert dat het vaak niet lang duurt voordat een of andere aanbieder (bol.com bijvoorbeeld) de ebooks (al dan niet tijdelijk) goedkoper aanbiedt. En ja, daar wacht ik dan een poosje op. Tenzij dat moment niet snel genoeg komt en ik het boek NU wil lezen, dan betaal ik er graag het volle bedrag voor.

  2. Ik ben dus afhankelijk van ebooks en ik vind sommigen echt schrikbarend duur. €12,99 is een bedrag wat ik regelmatig neer moet tellen, vooral bij Sarah J. Maas. Nou ben ik tegen downloaden, dus ik koop alles. Maar goedkoper mag best! En Kobo Plus compatibel maken voor screenreaders ook.

  3. Ik snap het wel… Voor dat ebooks moeten er ook mensen ingehuurd worden (redactie, omslag, epub klaarmakers, vertalers) etc. ‘Alleen’ de drukkosten vallen weg, en de BTW ligt ook nog hoger. En vergeet de kosten voor het verspreidingsplatform niet… Ik vind het niet leuk, zoveel geld betalen voor een bestandje, maar het is wel essentieel wil een uitgeverij blijven bestaan.
    Emmy onlangs geplaatst…Claire de Lune (Claire de Lune #1) – Christine JohnsonMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge