Waarom ik het uitgeven van ebooks noodzakelijk vind

Waarom ik het uitgeven van ebooks noodzakelijk vind

Ebooks: het is iets waar boekenliefhebbers het maar niet over eens kunnen worden. De ene helft vindt het drie keer niets en wil een echt boek, de andere helft wil niet anders meer en vindt het ideaal dat de hele boekenkast in één klein apparaat zit.

Zelf vind ik het allebei fijn en misschien maakt mij dat wel een hybrid lezer. Soms snak ik naar een echt boek, terwijl ik op andere momenten heel veel boeken achter elkaar op mijn Kindle lees. Toch zitten er ook echt wel voordelen aan ebooks.

Waarom ik het belangrijk vind om ze uit te geven

Schaamte om wat je leest.
New Adult – en erotica – is echt een ebookgenre. Ik kan me daar ook wel iets bij voorstellen, want niet iedereen durft zomaar in de trein te gaan zitten met een boek waar een zoenend stel op de voorkant staat. Zelf heb ik daar overigens totaal geen problemen mee.

Want eerlijk is eerlijk: dat hebben de meeste New Adult covers. Met mijn boek heb je daar overigens geen problemen mee, net als met de boeken van Mariëlle Brouwer niet.

Goedkoper voor indie-auteurs en lezers
Daarnaast is het voor indie-auteurs veel goedkoper om ebooks uit te geven, want wij kunnen geen dozen en dozen vol van onze boeken in huis hebben staan. Voor indie-auteurs vergen ebooks een veel kleinere investering.

Goedkoper voor de lezer
En ook voor lezers zijn ebooks fijner, want genoeg ebooks hebben een fijn prijsje van 4-8 euro, waardoor je nog eens een boek kunt kopen om nieuwe auteurs te ontdekken. Dat doe je niet zo gauw als een boek 19,95 euro kost en dat snap ik maar al te goed. Zeker niet als je een auteur niet kent, want 19,95 is best een hoop geld.

Daarnaast kun je abonnementen als Kobo plus afsluiten en dat kan niet met fysieke boeken. Die kun je natuurlijk wel in de bibliotheek halen, maar niet iedereen is daartoe in staat. Al kun je bij de bibliotheek ook steeds meer ebooks lenen.

Lezen met een handicap
Een fysiek boek kan niet door iedereen gelezen worden. Dat kan verschillende redenen hebben. Misschien is zo’n boek wel te zwaar of is de lezer blind. Dan zijn ebooks ideaal, want een ereader weegt doorgaans heel weinig en heeft de mogelijkheid om boeken voor te lezen.

Ikzelf ben niet gehandicapt, maar ik vind het wel belangrijk dat mijn boeken voor een zo groot mogelijke doelgroep bereikbaar zijn. Niet alleen voor het geld, zeker niet. Ook omdat ik het gewoon fijn vind dat ik zoveel mogelijk mensen bereik, ook mensen die soms een beetje tussen wal en schip vallen. En ik vind het altijd zo jammer dat nog niet alle uitgeverijen het doen.

Ik snap wel waarom, want boeken kunnen – en worden – dan een stuk makkelijker worden gedownload. Daar ben ik me ook van bewust en het is ook een heel bewuste keuze geweest om ze wel uit te geven. Omdat het bij mijn genre past en zoveel mogelijk mensen op die manier mijn boeken kunnen lezen.

Waar ligt jouw voorkeur? Een fysiek boek of toch een ebook? Of misschien zelfs wel een audiobook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: