‘Wat heb jij nou bij je? Een leesboek?’

‘Wat heb jij nou bij je? Een leesboek?’

Toen ik – jaren geleden – toegaf aan mijn klasgenoten dat ik een leesboek bij me had voor in de pauzes en op andere rustige momenten werd ik raar aangekeken. Je zag de vraag op hun gezicht. ‘Waarom zou je dat doen?’ Het is dat het nummer met die zin van Nielson toen nog niet bestond, maar anders hadden ze het ongetwijfeld gezongen.

Boeken zijn zeg maar echt mijn ding

Ik kreeg de vraag of ik het voor de lol mee had (ja), of ik wel meer voor mezelf las in plaats van voor school (ja). Ze waren verbaasd dat ik lezen leuk leek te vinden en ook wel een beetje geïntrigeerd.

Zij waren de mensen die verslagen van het internet afhaalden, ik was degene die een eigen verslag schreef en soms zelfs de voorkant van het boek overtekende en dat als voorkant van het verslag gebruikte.

Ze waren ook degene die me bijna een alien lieten voelen omdat ik van lezen hield – en houd. Soms bekoelt de liefde wat zoals afgelopen jaar, maar hij blijft wel. Het lijkt erop dat we weer een goede relatie beginnen te krijgen, mijn boeken en ik.

Ik nam – en neem – bijna altijd een boek mee.

Lezend boodschappen doen

Ik nam – en neem – bijna altijd een boek mee. Natuurlijk niet als ik even boodschappen ga doen, al geef ik toe dat ik best door de Ap wil lopen, terwijl ik lees. Lijkt me ideaal. En naar mijn werk neem ik ook geen boek mee, want ik ga niet op mijn gemak aan de kant van de weg even zitten lezen. Dan heb ik alleen mijn telefoon mee waar, ik geef toe, ook boeken op staan, maar dat is anders.

Maar ga ik met de bus, met de trein of met de zeppelin, dan neem ik leesmateriaal mee. Meestal in de vorm van mijn ereader, omdat het weinig ruimte in neemt en niet zwaar is. Thank god voor de ereader, wat dat betreft. Al heb ik ontdekt dat ik bookazines (boek in een tijdschriftenvorm) ook erg prettig vind en dat neemt ook weinig ruimte in.

Waarom zou je dat doen?

Ik neem een boek mee, omdat ik geen zin heb om me te vervelen. Dat is de voornaamste reden. Net als dat ik lezen oprecht leuk vind. ik houd ervan om even in een andere wereld te stappen en me druk te maken over de fictieve levens van personages. Mensen die je overal tegen zou kunnen komen, omdat ze niet de enige zijn met dit probleem.

En bovendien gaat de Goodreads reading challenge dan een beetje sneller, dat is voor mij ook zeker een pluspunt. Zeker toen ik nog dagelijks met de bus naar school ging. En beschadigingen aan het boek? Ach, ik maak zelf ook regelmatig ezelsoren erin.

Neem jij vaak een boek mee in je tas?

Eén gedachte over “‘Wat heb jij nou bij je? Een leesboek?’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: