Wat is mijn manuscript voor boek?

Wat is mijn manuscript voor boek?

Nu denk je misschien: wat een vage titel. Sorry, ik geef het toe, maar ik wist het gewoon niet beter te verwoorden. Hopelijk heeft het je niet weerhouden om op de blogpost te klikken. 

En mocht je denken: gaat het over een genre? Dan weet ik allang dat ik een thriller/roman/New Adult/iets anders schrijf. Maar nee, daar heb ik het niet over. Ik heb het over het soort boek. Een novelette, een novella of misschien een novel (waar je weer verschillende soorten bij hebt).

Novelette

Als eerste is daar de novelette (wat ik steeds fout schrijf, oeps). Het is een boek dat tussen de 7500 en 17500 woorden lang is. Vaak zijn dit verhalen die je in een bundel vindt met meerdere auteurs. In het Nederland zie je dit soort boeken niet zo heel veel, vooral niet als enige verhaal in een boek.

De novella

Dan heb je de novella. Die is 17.500 – 40.000 woorden en is dus net wat dikker dan de novelette. Ik heb ze allebei nauwelijks geschreven, want ik vind het zo weinig woorden, haha. Dat vind ik serieus lastiger dan een dikker boek. Dit kom je vaak tegen in de romance-hoek en bij mensen die zelf uitgeven.

Een YA boek

Een YA-boek lees ik vaak – en ik denk jullie ook -. Deze boeken zijn meestal niet dik met hier en daar een uitzondering. Meestal zijn deze boeken 55.000 – 70.000 woorden lang. Iets langer gebeurt ook wel, maar aangeraden wordt om je boek niet dikker te maken dan 90.000 woorden en zeker niet bij een debuut.

Een literair boek

Misschien denk je bij bovenstaande wel: boeiend, dat schrijf ik niet! Ik wil weten hoe dik een literair boek is. Nou, dan moet je nu blijven lezen. De meeste literaire boeken zijn tussen de 80.000 en 100.000 woorden. Een flink stuk langer dan een novelette dus, maar dat betekent dus ook een stuk meer werk.

Een SCI-FI en Fantasy boek

Maar de echte dikke pillen vind je toch wel bij de SCI-FI en fantasy-afdeling. Die zijn het dikste met hun 100.000 – 115.000 woorden. Natuurlijk heb je hier ook weer uitzondering, maar ik denk dat het in deze categorie eerder naar boven dan naar beneden gaat.

Natuurlijk heb je in elk boek en genre uitzonderingen. Er zijn genoeg dikke romans of dunnere YA-boeken. Staar je ook vooral niet blind op hoeveel woorden je moet hebben. Het allerbelangrijkst is om een goed verhaal neer te zetten en soms kan dat nu eenmaal niet goed met het vereiste aantal woorden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: