YA en leeftijd

YA en leeftijd

‘Is het een cadeautje?’ Het is de vraag die ik eigenlijk altijd krijg als ik een Young Adult boek in de boekhandel koop. Mijn antwoord is vrijwel altijd het schudden met mijn hoofd. Nee, het is niet voor mijn zusje van zestien, maar voor mezelf. Ik weet dat ik er niet uitzie als dertig, maar ook niet echt meer als een tiener. En nu weet ik niet of het een manier is om me te beledigen of om me te veroordelen om wat ik lees. Zelf denk ik gewoon dat het een manier van klantvriendelijkheid is, daar ga ik vanuit.

Schamen omdat je Young Adult leest?
De echte doelgroep ben ik niet als het gaat om YA’s. Ik ben immers al jaren niet meer tussen de 15-20. Sommigen roepen dat de doelgroep 15-25 is, maar daar pas ik ook niet meer tussen. Toch voel ik me soms wel een beetje ongemakkelijk als ik in de kinderhoek sta te snuffelen waar ook deze boekenkasten zich bevinden. Dat vond ik al toen ik nog een tiener was en Carry Slee tussen de kinderboekenkasten uit moest halen. Ik ben in elk geval niet meer tussen de 15-25. Was dat nog maar zo.

Dat ongemakkelijk zijn is in de loop der jaren wel minder geworden, maar het is nog altijd niet weg. Het is al wel heel wat dat YA tegenwoordig een eigen kast heeft, want dat was in mijn tijd (oma spreekt, haha) niet.

Ik heb het bijvoorbeeld als een collega me vraagt: ‘Wat lees je graag?’
Dan geef ik schoorvoetend en met het schaamrood op de kaken antwoord. ‘Young Adult, boeken over tieners die iets ontdekken. Over tienervampiers.’

Misschien komt het ook, omdat ik niet echt lezende collega’s heb. Eén collega (50+) vertelde me wel pas dat hij Twilight geweldig vond en dat vond ik zo grappig. Omdat het geen tienermeisje is, maar een man van in de vijftig. En omdat hij het schaamteloos toegaf. Harry Potter, dat snappen mensen nog wel dat je dat geweldig vindt en daar schaam ik me ook niet voor, maar Twilight? Niet dat ik Twilight zo geweldig vind, maar goed.

Geen last bij bloggers
Als ik op een evenement met andere bloggers ben of online, vind ik het toegeven een stuk minder lastig en ik zit ook nooit met wangen, zo rood als appels, achter de computer.

Omdat alle bloggers het lezen. Omdat de meeste bloggers die ik volg, over YA schrijven en niet altijd meer die leeftijd hebben. En ik weet dat leeftijd slechts een getal is, maar voor mij is het soms wel een kapstok om dingen aan op te hangen.

‘Inpakken is niet nodig, ik lees vaak YA. Ik hóú van YA.’
Ik hoop dat ik het ook toe kan geven zonder dat ik me voor gek voel staan, dat ik zonder problemen zeg: ‘Ik lees graag boeken voor Young Adult en ach, ik ben de doelgroep niet meer, maar wat maakt het uit? Een boek is een boek en een leeftijd slechts een leeftijd. Verhalen zijn voor alle leeftijden.’
En dan zeg ik bij de boekhandel: ‘Inpakken is niet nodig, ik lees vaak YA. Ik hóú van YA.’ Ja, dat ga ik de volgende keer doen als ze het me vragen.

En ik blijf tot mijn zeventigste YA lezen. Minstens.

 

9 gedachten over “YA en leeftijd

 1. Ik denk dat de vrasg of het een cadeautje is meer komt omdat veel mensen eerder boeken als cadeau kopen of zo. Ik krijg hem tenminste bij elk boek dat ik niet online of op het boekenfestijn koop, ook als het ‘gewoon volwassen’ boeken zijn.

  Mijn rode hoofd is een stuk minder geworden sinds ik met man samen ben. Die zoekt ‘zelfs’ rustig kinderboeken uit omdat hij die gewoon leuk vindt, zonder te denken aan wat mensen daarvan zouden kunnen vinden. Dat vindt hij een typisch niet-autisten-kwaaltje, dat zo druk maken om wat een ander misschien eventueel kan vinden wat ik nog wel doe 😉
  Jantine onlangs geplaatst…Daarom herlees ik boekenMy Profile

 2. Heh, besef nu pas waarom de vraag “cadeautje?” dikwijls aan mij wordt gesteld, aangezien ik ook niet echt meer tot de beoogde leeftijd hoor 😀
  Eerder niet bij stil gestaan en nu ik het weet maakt het me eigenlijk ook niet uit.
  Ik lees wat ik graag wil lezen en het boeit me niet wat iemand anders daar van zou vinden. Of dat ik als volwassene tussen de YA afdeling rondsnuffel 🙂
  Iris onlangs geplaatst…Lobsters | Tom Ellen & Lucy IvisionMy Profile

 3. Goede blog! Ik hoor nog meer bij de leeftijd van YA, dus dan is het altijd normaal dat ik ‘m voor mezelf koop (of misschien zie ik er nog een beetje uit als zestien, haha). Pas had ik ook een verkoopster die heel blij zei “veel plezier met lezen!” Alleen dat rondsnuffelen bij de kinderboeken herken ik wel, niet overal hebben ze namelijk YA in een eigen kast en als ze dat wel hebben zwerft een deel vaak nog rond bij de kinderboeken. Dan sta ik meest meer iets op een afstandje te gluren dan dat het lijkt alsof ik een Meester Kikker boek wil gaan kopen of zoiets. Maar YA is gewoon cool! En hé, altijd normaler dan dat je zegt “ja pak maar in, ik hou van uitpakken” 😉

 4. ‘Is het een cadeautje?’
  Die vraag krijg ik ook als ik een kookboek koop of een thriller. Ik denk dat het gewoon klantvriendelijkheid is. Bij de drogisterij vragen ze het ook als ik neusspray koop: ‘Is het een cadeautje?’ Ik denk dat het een standaard vraag is.

  Verder gewoon lekker lezen waar jij je goed bij voelt. Als ik me down voel, lees ik graag nostalgische kinderboeken, lekker terug naar mijn kindertijd, toen de wereld nog zorgeloos was. Daarnaast heb ik mezelf vandaag nog moeten verdedigen over mijn fascinatie voor SF. Ik was Independence day gaan kijken in de bios, supergoed is deze film niet, maar het is wel vermakelijk kijkvoer. Er wou iemand toen een bloedserieuze discussie aangaan met mij over de geloofwaardigheid en dat het bullshit is. Duh, de film is absoluut niet geloofwaardig, maar dat weet je van te voren. Ik bedoel, enorme ruimteschepen, ff op en neer naar de maan en weer terug. Het heet niet voor niets SF 🙂 Maar zo moet ik dus bijna elke SF film die ik ga kijken verantwoorden aan mensen die weinig snappen van SF.
  Luna onlangs geplaatst…De kleine Twitter voor dummies van Marloes MorshuisMy Profile

  1. Bij de drogist hoor ik hem dan weer nooit. Daar kijken ze me alleen nijdig aan. Ik heb het echt alleen maar als ik een YA-boek koop eigenlijk.

 5. Goed stuk! Het komt ook doordat de Young Adult-kast vaak gewoon op de kinderafdeling staat. Ik trek me ook niet zoveel aan van de doelgroep: ik lees het graag en dus koop ik het. Vooral omdat je als twintige vaak nog heel veeel moois in die boeken kunt ontdekken.
  Vivian onlangs geplaatst…Zijn boekenwurmen ook taaltrollen?My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: