Zijn de meisjes in YA te dun?

Zijn de meisjes in YA te dun?

Blossombooks schreef een artikel naar aanleiding van dit artikel.

Ik wilde er graag mijn mening opgeven. Ik deed het al op Tumblr in het Engels en dit is de Nederlandse vertaling.

Waarom zijn de meisjes in YA dun en klein?
Ik schrijf zelf YA-verhalen. Mijn personages zijn meestal niet dik en niet dun. Meisjes die vallen in de categorie maat 36 – 42 (meestal 38), al heb ik er een paar zeer kleine en dunne characters tussen zitten.
Mijn meest recente is Sterre, een meisje dat maat 38 heeft en in elk geval 1.75 meter is, waarschijnlijk nog iets langer. In het verhaal wordt gezegd dat ze in elk geval “net zo lang is als een van de twee mannelijke hoofdpersonages”. Ze is echt niet minder krachtig dan een Clary of een Tris, vind ik zelf. En hopelijk is de wereld het ooit met me eens.

Geen variatie in YA
Naast dat alle meisjes dun en klein zijn, vallen ze eigenlijk ook altijd op jongens. Ik ken geen boeken waarin de hoofdpersoon op hetzelfde geslacht valt – of op allebei. Ik bedoel geen verhalen waarin het om uit de kast komen gaat, maar verhalen als The Hunger Games. Waarschijnlijk zal dat niet zo goed lopen, maar ergens is dat vreemd, nietwaar?
Net als dat het beeld geschept wordt dat alle kleine meisjes sterk kunnen zijn. Kunnen dikke(re) jonge vrouwen niet zo sterk zijn?
En hoeveel boeken ken je met een donker personage als hoofdpersoon? Ook daar ken ik er eigenlijk niet een van. Huidskleur maakt bij mij niet uit voor een hoofdpersoon. Een hoofdpersoon gaat voor mij leven om de acties, niet om de kleur van de huid. Maar in de meeste YA-boeken die ik ken, is de hoofdpersoon blank.

Schrijvers kunnen de wereld veranderen, kunnen zorgen dat er meer variatie komt. Misschien moet iemand eens de stoute schoenen aantrekken. Wie weet doe ik dat wel. Ooit. Voor mijn verhaal in de boekenwinkel ligt, moet ik nog een hele lange weg gaan. Ik hoop dat andere schrijvers me dan al voorgegaan zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: