Recensie: A Summer to Die

Recensie: A Summer to Die

A Summer to Die
ISBN: 9780544668416
Auteur: Lois Lowry
Publicatiedatum: 1 januari 1977
Genres: Audiobook, Contemporary, Young Adult
Aantal bladzijdes: 192
Goodreads

Thirteen-year-old Meg and her sister Molly couldn't be more different. Molly is beautiful and popular, and Meg is brainy and introverted.

Accepting these differences has always been difficult for Meg. When Molly falls ill, however, Meg must learn not only to accept Molly and her life, but to accept death.

Ik heb weleens vaker oude boeken gerecenseerd. Sommige mensen vinden dat raar, vinden dat alleen nieuwe boeken op blogs een recensie moeten krijgen. Maar is een boek uit 2005 het niet waard om ook een mening te krijgen?

Ik vind van wel en het verhaal van A Summer to Die klonk interessant. Een verhaal over een meisje wiens zus een mysterieuze ziekte heeft. Het zou nu in het rijtje naast boeken als The Fault in Our Stars kunnen. Ik hoop dat TFiOS over dertig jaar ook nog steeds gelezen wordt. Ik ben blij dat ik die keuze gemaakt heb, want A Summer to Die was mooi. Vier sterren mooi. Het verhaal op zich is niet megabijzonder, want er zitten niet echt onverwachte plotwendingen in, het is vrij voorspelbaar. En toch deed het iets met me.

Wat ik heel knap vind, is dat A Summer to Die van Lois Lowry voor mijn gevoel dus heel tijdloos was. Het originele boek is verschenen in 1977 en dat wist ik vantevoren. Ik geef toe: ik was een beetje huiverig, omdat ik niet alle oude boeken even goed vind. Vaak vind ik 2000 al erg oud. Toch besloot ik om door te zetten. Als het niets was, kon ik immers stoppen met luisteren, nietwaar?

A Summer To Die ontroerde me en zorgde voor een onverwachte brok in mijn keel. Iets dat ik nooit verwacht had bij een dun boek als dit. Want het boek telt in deze editie maar 192 bladzijdes. Iets dat ik vaak nogal weinig vind om een verhaal echt goed te vinden. Maar dit boek was een uitzondering. Op de een of andere manier ontroerde het me.

Er zaten een paar momenten in waarbij ik wel dacht: ‘waarom google je het niet gewoon even?’ om tot de conclusie te komen dat er in 1977 helemaal geen internet was. Maar dat waren kleine momenten die niet belangrijk waren.

Misschien ontroerde het boek me om de manier waarop Meg vertelt over haar zus Molly, over de liefde die uit haar woorden klinkt. Want je merkt dat ze van haar houdt, dat haar zus een beetje haar voorbeeld is.

Meg is dertien wat best jong is. Op sommige momenten merk je wel een beetje dat ze jong is, maar over het algemeen eigenlijk niet. Ik vind Meg niet bijzonder kinderlijk vertellen. Misschien dat het komt om de tijd waarin het geschreven is, misschien omdat ze gewoon volwassen is voor haar leeftijd. In elk geval vond ik Meg een interessant personage en had ik wel iets met haar. Maar ook Molly vond ik een interessant personage, om hoe anders ze is dan Meg. Ik vind het mooi dat ze allebei echt wel een andere stem hebben en je ook herkent aan de woordkeuze wie wanneer praat.

A Summer to Die is dus wel vrij dun, maar ik had niet het gevoel dat er daardoor een stuk verhaal overgeslagen is of dat het is afgeraffeld. De lengte klopte gewoon, precies zodat het goed is. Als je fan bent van boeken als The Fault in Our Stars, raad ik toch eens dit boek aan, ook al is het misschien wat ouder. Het boek krijgt vier sterren van me

Eén gedachte over “ Recensie: A Summer to Die

  1. Ik vind het juist leuk dat je ook oudere boeken bespreekt! Ik ben erg benieuwd naar dit boek, hij klinkt erg mooi 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
%d bloggers liken dit: