Recensie: Body Positive Power

Recensie: Body Positive Power

Recensie: Body Positive PowerBody Positive Power
ISBN: 9789463491075
Auteur: Megan Jayne Crabbe
Uitgever: Blossom Books
Publicatiedatum: 6 juli 2018
Genres: Non-fictie
Aantal bladzijdes: 336
Goodreads

Geluk heeft niets met je kledingmaat te maken.
We zijn ervan overtuigd geraakt dat geluk iets is dat alleen maar mogelijk is als we ons streefgewicht behalen, als we een sixpack hebben, als we die paar centimeter van onze taille af kunnen halen. We zien ons lichaam als een probleem, maar het probleem is de manier waarop we geleerd hebben naar onszelf te kijken. Het probleem is dat we denken dat er maar één ideaal lichaam bestaat.

Ondersteund door resultaten uit wetenschappelijke onderzoeken, pleit auteur Megan Jayne Crabbe met scherpe humor, een directe stijl en kick-ass houding voor een wereld waar iedere lichaamsvorm wordt gevierd, bikinibody-diëten niet meer bestaan en álle vrouwen van hun lichaam houden. Dit boek is een krachtige oproep tot actie en een gids tot het houden van jezelf.

Ik lees vooral fictie, maar het afgelopen jaar sluipt er zo nu en dan non-fictie in. Soms vind ik het fijn om dingen te lezen die me intrigeren zonder dat er verzonnen dingen bij komen kijken. Ik schrijf er niet altijd een recensie over, omdat ik van mening ben dat ik niet goed ben in het schrijven van recensies over non-fictie. Ik wijd liever uit over hoe diep een personage is.

Bij de Body Positeve Power heb ik er ook even over getwijfeld, maar besloten om het toch te doen. Om te delen wat ik ervan vind in combinatie met persoonlijke ervaringen. En het wordt een lange, lange blogpost, dus pak er lekker een stukje taart bij.

De omvang van je lichaam zou niet uit moeten maken. Die van je hart, die is veel belangrijker.

‘Je eet zeker elke dag bij de MCDonalds?’

Dikke mensen… die mag je alles naar hun hoofd slingeren, want dat is ze dik zijn is immers hun eigen schuld. Moeten ze maar minder eten en afvallen, maar dat kunnen ze niet, omdat ze daar te weinig doorzettingsvermogen voor hebben.

En ongezond dat ze me toch zijn, want ja, dikke mensen hebben geen idee hoe een komkommer eruit ziet en kunnen appels gewoon niet lekker vinden. Nee, ze eten elke dag fastfood.

https://www.instagram.com/p/Bk8NFx9HtL1/?taken-by=bodyposipanda

‘Ja, je kunt gelukkig zijn als je geen maat 36 hebt’

En dit is precies wat de auteur van dit boek, Megan Jayne Crabbe, ons probeert te vertellen met dit boek over de huidige maatschappij en wat er allemaal mis mee is. Dat mensen zoveel vooroordelen over dik zijn (en ook over andere dingen zoals huidkleur) hebben. Megan is van mening dat we van onszelf kunnen en mogen houden, ook als we niet modellendun zijn.

Body Positive Power is een mix van wetenschappelijk onderbouwde feiten, Megans eigen verhaal, maar ook tips en tricks. Onderwerpen die aan bod komen is bijvoorbeeld lijnen (en waarom het geen zin heeft), het (leren) houden van jezelf en intuïtief eten.

Rake stukken

Wat mij het meeste raakte, was het stuk over dat je denkt dat je geen liefde verdient, omdat je dik bent. Die liefde krijg je als je slank bent, maar wanneer je dik bent, kan er niemand van je houden. Mannen (of vrouwen) willen alleen een vrouw die eruit ziet als Doutzen Kroes.

Dit is natuurlijk onzin, maar het is wel iets dat me bezighoudt, dat me weerhoudt om bijvoorbeeld echt te gaan daten. Want ik ben dik en verdien dus geen liefde. Megan haalt in dit boek aan dat dat complete onzin is, dat iedereen van zichzelf moet houden en dat als anderen je alleen maar willen als je slank bent, je geen genoegen met zulke mensen moet nemen.

Op dieet gaan of toch niet?

Ook het stuk over diëten en hoe die hele industrie in elkaar zit vind ik erg interessant. Zo heb ik het nooit bekeken en het heeft mijn kijk op deze industrie toch wel een beetje veranderd. Vooral omdat ik dus ook al jaren probeer af te vallen op deze manier, maar het uiteindelijk nooit volhoud. Ik was 10, 11, toen ik voor het eerst begon te lijnen. Absurd jong eigenlijk, maar iedereen vond dat er wel wat pondjes vanaf mochten.

En dat vond ik ook wel, want ik was groot en grof in vergelijking met mijn klasgenoten. Ik was altijd de dikste en sowieso een van de grotere meiden. Nu denk ik dat mijn lichaam gewoon eerder in de puberteit was dan de rest (en dan mijn hoofd). Ja, ik was molliger, maar in het begin zeker niet te dik.

Body Positive Power juicht elk lichaam toe, in alle vormen en maten.

Ik vind eten sowieso lastig. Recent ben ik er bijvoorbeeld achtergekomen waarom ik zoveel hetzelfde eet: door mijn autisme vind ik veel structuren van eten niet prettig en dus eet ik maar hetzelfde, omdat dat overzichtelijk is. En dan zijn er nog dingen als dat het niet in één keer op hoeft en dat ik bij elke hap denk: als ik deze hap niet neem, word ik slanker en dus gelukkiger.

Goede ontwikkeling

Ik vind het een goede zaak dat een Young Adult uitgever als Blossom Books zo’n boek als dit uitgeeft, want ik denk dat dit voor heel veel meiden (en jongens!) een eyeopener is. Dat je ook zelfverzekerd kunt zijn zonder dat je slank bent, dat niet alles in je leven hoeft te draaien om slank en gespierd zijn. Body Positive Power juicht elk lichaam toe, in alle vormen en maten. De omvang van je lichaam zou niet uit moeten maken. Die van je hart, die is veel belangrijker.

Body Positve Power laat goed zien hoe gehersenspoeld we eigenlijk met zijn alleen zijn als het gaat om lichamen. Waarom is een bepaald lichaam in en valt de rest erbuiten? Waarom is dat belangrijk en niet wie je bent naast dat lichaam?

Ik hoop dat ik op een dag echt oprecht en met volle overtuiging kan zeggen dat ik van mezelf houd, elke dag weer. Nu lukt het 3 van de 7 dagen, maar het begin is er. En ik hoop dat jij, als je onzeker bent, dat ook gaat kunnen. En als je vooroordelen hebt over dikke mensen: lees dit. De hele wereld moet dit boek lezen.

Van mij krijgt Body Positive Power 4 sterren.

Eén gedachte over “Recensie: Body Positive Power

  1. Mooie recensie! Dit boek is voor mij ook echt een eyeopener geweest maar dat weet je inmiddels wel. Hopelijk houd je straks gewoon meer dagen van jezelf dan dat je jezelf niet leuk vindt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge