Recensie: De vintagewinkel

Recensie: De vintagewinkel

De vintagewinkel
ISBN: 9789026332500
Auteur: Stephanie Lehmann
Uitgever: Ambo|Anthos
Publicatiedatum: april 2016
Genres: Feelgood, Historie
Aantal bladzijdes: 440
Goodreads

Amanda Rosenbloom, eigenares van kledingboetiek Astor Place Vintage, krijgt van een oude dame een grote kist vol kleding aangeboden. Een routineklus, zo lijkt. Tot ze een ingenaaid dagboek vindt dat het leven onthult van Olive Westcott, een jonge vrouw die in 1907 vanuit de provincie naar New York verhuisde en ervan droomde kledinginkoper bij een groot warenhuis te worden. Naarmate Amanda meer leest over Olive, ontdekt ze dat haar leven en dat van Olive veel meer met elkaar verweven zijn dan ze had kunnen denken.

Met De vintagewinkel schetst Stephanie Lehmann een hartverwarmend boek geschreven dat je laat wegdromen naar het New York van 100 jaar terug, waarin ze een vooruitstrevende jonge vrouw portretteert, die tegen de normen en waarden van haar tijd durfde in te gaan.

Nadat ik De horlogemaker van Londen had gelezen, had ik wel zin in meer boeken die zich in vroegere tijden afspelen en ik kwam uit bij De vintagewinkel. Dit boek stond bij de aanbevelingen in de app. Ik kende het boek niet en ook van de auteur had ik nog nooit gehoord. Maar na de samenvatting gelezen te hebben, klonk het wel goed. Ik vind dit soort dingen altijd leuk, als een app je meer boeken aanraadt die een beetje hetzelfde zijn. Soms wil je gewoon meer lezen in hetzelfde genre. 

De titel en de cover zouden voor mij er niet voor zorgen dat ik het boek op zou pakken, want ze zijn allebei zo weinig zeggend. Ze maakten mij in elk geval niet nieuwsgierig. Dat werd ik pas toen ik de samenvatting gelezen had. Het boek is op een vlotte manier geschreven en soms vergeet je ook dat een deel veel eerder speelt dan nu. Het zorgde er ook voor dat ik door wilde blijven luisteren en dat ik wilde weten hoe het af zou lopen. Het luisterde op een prettige manier. 

De vintagewinkel is een fijne roman die lekker wegleest

Het boek wordt verteld vanuit Amanda in het heden en Olive in het verleden. Daartussen staan stukken uit Olive’s dagboek. De hoofdstukken zijn om en om en zelf vond ik de hoofdstukken van Olive een stuk interessanter. Misschien omdat ik me niet zoveel voor kan stellen bij de jaren 1907-1911. Alleen al de ideeën over wanneer je nu het meest vruchtbaar bent, zijn zo totaal anders dan nu. Het is bijna absurd dat vrouwen toen niet wisten wanneer ze het gemakkelijkste zwanger konden worden. De tijd van Olive fascineerde me veel meer. Waarschijnlijk ook omdat Olive behoorlijk vooruitstrevend is voor haar tijd en ik dat altijd wel moedig vind.

Amanda vond ik wel oké, maar bij haar had ik toch veel minder een gevoel. Ik had bijvoorbeeld ook geen idee hoe zij eruit zou moeten zien in mijn hoofd, maar bij Olive zag ik wel iemand voor me. Dat vind ik altijd fijn aan lezen, dat je je eigen personages kunt bedenken.

Sommige draadjes in De vintagewinkel voelden voor mij niet helemaal agewerkt en soms had ik het gevoel dat sommige dingen vergeten waren, want niet alles vond ik even goed afgesloten worden. Sommige dingen hadden een iets te open einde.

De vintagewinkel is een fijne roman die lekker wegleest en als je van wat historie houdt, kun je dit boek misschien wel waarderen. 

De vintagewinkel krijgt van mij 3.5 ster.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge