Harry Potter en de orde van de feniks

Harry Potter en de orde van de feniks

Harry Potter en de orde van de feniksHarry Potter en de orde van de feniks
ISBN: 9789061697015
Auteur: J.K. Rowling
Series: Harry Potter #5
Uitgever: Harmonie
Publicatiedatum: November 2003
Genres: Audiobook, Fantasy, Jeugd, Young Adult
Aantal bladzijdes: 668
Format: paperback
Goodreads

Harry's verplichte zomervakantie bij oom Herman en tante Petunia op de Ligusterlaan is dit keer nog erger dan alle voorgaande jaren: niet alleen wordt hij door de Duffelingen weer vreselijk behandeld, ook zijn beste vrienden lijken hem deze zomer totaal te negeren.

Harry vindt dat hij iets moet doen, maakt niet uit wat, om zo snel mogelijk te kunnen terugkeren naar Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus.

Maar dan krijgt de vakantie een onverwacht einde en wordt het zelfs onzeker of Harry nog wel aan zijn vijfde schooljaar op Zweinstein mag beginnen. Vreemde gebeurtenissen stapelen zich op en Harry doet ontdekkingen die het hem onmogelijk maken kalm te blijven…

Harry Potter en de orde van de feniks: een boek dat – voor mij – een favoriet is. Niet omdat ik Harry ineens zo tof vind, maar om het feit dat twee van mijn favoriete personages (Fred en George Wemel/Weasley) in dit boek best een belangrijke rol spelen. Want kom op: ze zijn hier op hun best. Als je nu nog niet van de tweeling houdt, dan ga je dat nooit meer doen, hoor. Echt niet. Een andere reden is omdat Omber/Umbridge hierin zit.

Luna blijft zichzelf, weigert om anders te worden en ik zou willen dat ik Luna’s onwrikbare zelfvertrouwen had.

‘Maar jij haat dat mens toch?’ hoor ik je misschien denken, want dat heb ik meer dan eens gezegd als het ging over meest gehate personages. En dat klopt ook. Umbridge haalt me het bloed onder de nagels vandaan, alleen bij die naam voel ik me al boos worden. Maar bedenk eens hoe ijzersterk een personage moet zijn beschreven om dat te voelen. Hoe goed je moet kunnen schrijven om emoties op te wekken bij lezers. Alle personages van J.K. Rowling vind ik goed beschreven, maar ik denk dat ik Umbridge wel een van de beste (niet te verwarren met leukste!) vind. Qua persoonlijkheid vind ik haar trouwens erger dan Voldemort. Die is gemeen in het openbaar, zij is veel stiekemer en daar houd ik nooit zo van.

View post on imgur.com

Pas las ik trouwens ook een stukje achtergrondinformatie over het feit dat ze met een reden Dolores heet, dat Rowling gezocht heeft naar de betekenis bij deze naam. Toch grappig om te weten, want dat heb ik me dus nooit beseft. Ik was overgens op zoek naar op welke afdeling Umbridge zelf gezeten heeft.

Harry is in dit deel trouwens heel vervelend. Hij is hier jaloers, arrogant en denkt dat hij alles kan maken. Een echte vijftienjarige, denk ik. Maar ook Ron en Hermelien hebben last van hun hormonen, want het drietal heeft echt constant ruzie in dit boek. Het is een boek met een ruziezoekerige sfeer.

Wat ik leuk vind aan dit boek is dat Loena Leeflang/Luna Lovegood in dit boek voor het eerst opduikt. Zij was zo’n personage die ik ook meer ben gaan waarderen, want zij blijft zoals het is, ook al stelen mensen haar spullen. Ze blijft zichzelf, weigert om anders te worden en ik zou willen dat ik Luna’s onwrikbare zelfvertrouwen had.

Harry Potter en de orde van de feniks is een dikke pil. Het boek was een beetje blijven hangen als een heel erg saai boek, dat er grote stukken weinig gebeurde, maar bij het herlezen heb ik dat dus helemaal niet zo ervaren. Wel merkte ik de saamhorigheid van verschillende mensen op en hoe afdelingen ineens samenwerken tegen Umbridge. Het boek is doordrenkt met vriendschap. Natuurlijk zit er ook wel liefde in, maar het is vooral die saamhorigheid die de boeken zo sterk maakt en Harry Potter en de orde van de feniks is geen uitzondering.

Na het herlezen, blijft de tweeling nog steeds favoriet, al lees ik het nu heel anders. Ik weet het einde immers al en dat stemt me niet echt gunstig. Maar ik vind het wel mooi dat ik nog steeds nieuwe dingen ontdek in deze boeken.

Harry Potter en de orde van de feniks geef ik 4 sterren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
%d bloggers liken dit: