Recensie: Ontworteld

Recensie: Ontworteld

Recensie: OntworteldOntworteld / Uprooted
Auteur: Naomi Novik
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Publicatiedatum: 12 november 2015
Genres: Fantasy
Aantal bladzijdes: 512
Goodreads

Agnieszka's volk vertrouwt op een kille tovenaar als beschermer tegen het Woud. Maar deze man vraagt een enorme prijs: een jonge vrouw die hem tien jaar moet dienen, een lot dat haast net zo verschrikkelijk is als in het Woud terechtkomen.

Het volgende keuzemoment nadert en Agnieszka is bang. Ze weet- iedereen weet- dat de tovernaar haar beste vriendin Kasia zal nemen: de mooie, sierlijke, dappere Kasia, die alles is wat zij niet is.
Maar Agnieszka vreest de verkeerde dingen. Want het is niet Kasia die de tovenaar kiest...

Ontworteld is een boek dat mijn aandacht trok. Eigenlijk meteen al, al hielpen de woorden van Freya over dit boek ook wel een beetje mee. Toch wilde ik Ontworteld in eerst instantie niet lezen. Niet omdat het me geen goed boek leek, maar omdat het me extreem high fantasy leek.
Begrijp me niet verkeerd: ik hou van fantasy, maar ik lees eigenlijk vooral urban fantasy. Toch bleef ik dit boek tegenkomen op social media en leek iedereen het om me heen ineens te lezen. Iedereen vond het ook heel erg goed. Misschien moest ik het dan toch eens proberen?

In het begin was Ontworteld even lastig om erin te komen, maar vrij snel had ik het ritme van het boek te pakken en toen las het lekker weg, veel lekkerder dan ik eigenlijk had verwacht. Het is niet het soort schrijfstijl zoals ik die vaak tegenkom bij urban fantasy.
Misschien is het ook niet extreem vlot, maar toch had ik daar eigenlijk verder geen moeite mee. Ik werd nieuwsgierig en ik wilde meer weten over Agnieszka, over het onhandige, maar dappere meisje. Ik wilde weten waarom de Draak zo is zoals hij is.

Ik vind Agnieska echt een leuk personage. Ze is dapper, onhandig en ik vond haar grappig. Ik weet niet of ik haar een heel diep personage vind, maar leuk genoeg om niet aan haar te ergeren. Ook de Draak was interessant, ik wilde weten wat er achter de man zit. Wat zijn echte naam is bijvoorbeeld en waarom iedereen hem de draak noemt. Waarom hij elke tien jaar een meisje meeneemt en of hij echt zo’n bullebak is als hij laat zien.

In het boek zitten wel onverwachte plotwendingen, maar niet extreem veel. Toch miste ik ze niet echt toen het verhaal op gang begon te komen. Er zat genoeg spanning in om het niet te missen.

Het einde vond ik wel wat vaag, maar het kan ook komen dat ik toen een beetje moe was en de letters van Ontworteld niet meer helemaal goed in me opnam. Ontworteld eindigt voor mij wel een beetje te fantasy-achtig.
Ook voelt het einde nog niet helemaal af, maar volgens Goodreads komt er geen deel twee. Voor mij waren er nog iets teveel vragen en niet afgewerkte lijntjes (maar inmiddels weet ik dat niet alle onbelangrijke lijntjes afgehecht te hoeven worden).
Toch vond ik het echt een goed boek en een stuk beter dan ik verwacht had en misschien dat ik nog eens een van de andere boeken van Naomi Novik ga lezen. Maar pas als de leesstapel echt een beetje geslonken is.

[bol_product_links block_id=”bol_569d3e0277c54_selected-products” products=”9200000045983421″ name=”oranje wortels” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

2 gedachten over “Recensie: Ontworteld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge