Recensie: Optimisme is dodelijk

Recensie: Optimisme is dodelijk

Optimisme is dodelijk / Optimists Must Die
ISBN: 9789047708933
Auteur: Susin Nielsen
Uitgever: Lemniscaat
Publicatiedatum: 22 februari 2017
Genres: Contemporary, Young Adult
Aantal bladzijdes: 262
Goodreads

Iedere week is het raak. Dan moet de zestienjarige Petula volstrekt tegen haar zin naar een therapeutisch kunstklasje met de kneusjes van de school. Niet dat er iets mis met haar is. Petula is gewoon realistisch, vindt ze: overal ligt het ongeluk op de loer, dus ze schudt het liefst geen handen, zal nooit een straat schuin oversteken en loopt liever een blok om dan langs een steiger te wandelen...
Toch is ze niet altijd zo geweest: een ongeluk heeft de ooit vrolijke Petula in deze doemdenker veranderd. Maar dan verschijnt Jacob in het klasje - een ongeleid projectiel met een bionische arm. Hij weet Petula met een bizar en hilarisch project langzaam maar zeker weer de gewone wereld in te trekken. Maar ook hij draagt een geheim met zich mee...

Susin Nielsen ken ik van haar boek Wij zijn allemaal moleculen en dat boek vond ik verrassend, dus ik was erg benieuwd naar Optimisme is dodelijk. Wat ik heel fijn vind, is dat het boek een dustjacket heeft met de voorkant, maar op het boek staat ook nog een keer de voorkant. Soms heb je van die saaie voorkanten, maar dat is in dit geval niet zo.

Voor mij spreekt Wij zijn allemaal moleculen wel net iets meer aan, maar dat is gewoon meer mijn smaak, denk ik.

Het boek vertelt het verhaal van Petula die voor alles bang is. Door een gebeurtenis in haar verleden ziet ze overal de gevaren. Ze is ervan overtuigd dat een ongeluk letterlijk in een klein hoekje zit en dus vermijdt ze ‘gevaarlijke’ dingen het liefste. Ik vond Petula een interessant personage. Vooral omdat ik benieuwd werd naar waarom ze nou zo bang is. Ik vroeg me af wat er gebeurd was. Gelukkig krijg je op die vraag best snel een antwoord.

Maar niet alleen Petula vond ik een interessant personage. Ook de andere kinderen uit het therapeutische knutselklasje, waar Petula heen gaat, vind ik boeiend. Het zijn allemaal kinderen met een eigen verhaal en een eigen trauma. Kinderen die om de een of andere reden gebroken zijn en iets meegemaakt hebben. Met alleen een heel eigen verhaal.

Ik vind dat Susin Nielsen dit mooi verteld heeft. Niet veroordelend, verwijtend of ze als zielig weg zetten, maar ze zijn gewoon wie ze zijn, met al hun plus- en minpunten.

De quote heb ik erop gezet, het plaatje komt hier vandaan: Designed by Freepik

Misschien komt het ook omdat je iedereen in Optimisme is dodelijk vanuit de ogen van Petula ziet en zij niet zo denkt. Het boek is geschreven in de ik-vorm waardoor je nog meer mee kunt leven met haar en alle anderen, omdat je als het ware in Petula’s hoofd zit. Voor mij is ze wel een beetje herkenbaar. Ik ben ook voor best wat dingen bang, dus dat was voor mij wel echt iets dat ik herkende. En Petula is een beetje raar, maar op de goede manier. Ik hou wel van mensen die op deze manier raar zijn. Of zoals ze in Portland zouden zeggen: ‘Stay weird.’ Dat vind ik een heel mooi motto.

En voor mij is de titel, Optimisme is dodelijk, ook heel herkenbaar, want ik sta nu niet bepaald bekend als zonnestraaltje.

Heel veel onverwachte gebeurtenissen vond ik er niet in, maar dat geeft niet. Misschien past het ook wel niet in dit boek. Ik miste ze in elk geval niet, want voor mij was het verhaal zelfs zonder interessant. Het boek barst van de mooie quotes waar ik het liefste allemaal een quote van zou willen maken.

Optimisme is dodelijk is niet dik – 260 bladzijdes maar – en de letters zijn ook vrij groot. Ik moest wel even knipperen toen ik de grootte van het lettertype zag, want het is groter dan wat ik gewend ben. Het is ook geschikt voor de mensen die lezen niet heel geweldig vinden en het liefste een boek hebben waar ze snel doorheen zijn. Ik had dit boek in een paar uur uit. Ook omdat ik door wilde blijven lezen. Ik vind de schrijfstijl van Susin erg prettig. De vertaling van Lydia Meeder en Barbara Zuurbier ook trouwens.

Optimisme is dodelijk is een prima boek als je van contemporary houdt met mensen die heftige gebeurtenissen hebben meegemaakt, daar mee om moeten zien te gaan en ondertussen met hun omgeving. Vond je De kids of Appetite tof? Dan vind je deze misschien ook leuk.

Ik kreeg Optimisme is dodelijk van uitgeverij Lemniscaat. Bedankt!

[bol_product_links block_id=”bol_58cfb0cd57c9d_selected-products” products=”9200000071825232″ name=”dodelijk” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
%d bloggers liken dit: