Recensie: 333 dingen om over te schrijven

Recensie: 333 dingen om over te schrijven

333 dingen om over te schrijven
ISBN: 9789045317939
Uitgever: BBNC Uitgevers
Publicatiedatum: 2016
Genres: Non-fictie
Aantal bladzijdes: Heel veel

Geen idee waar je moet beginnen met schrijven? Heb je last van een writers block of krijg je maar geen inspiratie voor nieuw werk? Dit boek krijgt je weer aan het schrijven!
Je vindt er honderden schrijfopdrachten, perfect als warming up voor een nieuwe roman of novelle, om je verbeelding weer op gang te helpen of om je handspieren te laten wennen aan de bewegingen van het zetten van woorden op papier.

De opdrachten kunnen een flinke uitdaging zijn - bijvoorbeeld een verhaal schrijven met alleen maar woorden van 1 lettergreep, of een alfabetverhaal waarbij elke zin moet beginnen met de volgende letter uit het alfabet, beginnend met A. Kies een schrijfopdracht, overweeg een aantal mogelijke scenario's en schrijf dan ongeveer een kwartier door zonder onderbreking.

Als je tijdens het schrijven geblokkeerd raakt: schakel dan over op een van de andere zintuigen (zien, horen, ruiken, voelen, proeven) of verander het perspectief van laag naar hoog, van dichtbij naar ver weg, van verticaal naar horizontaal of diagonaal; of overweeg een van de vijf journalistenvragen: wie, wat, wanneer, waar, waarom.

333 dingen om over te schrijven: de titel sprak me wel aan en zeker nu ik een writersblockje heb. Ik vond 333 dingen om over te schrijven goed klinken.

Toen het boek binnenkwam, was het eerste dat me opviel: Zo, dit boek is dik! En zwaar! Het is duidelijk dat de uitgever ervoor gezorgd heeft dat de indeling lekker ruim is, zodat je de schrijfopdrachten gewoon in het boek kunt maken als je niet te groot schrijft. Als je dat wel doet, heb je waarschijnlijk te weinig ruimte. Of als je te uitgebreid bent, dan ook. Het is alleen geen boek dat je even lekker mee op vakantie neemt of zo, daar is het dan weer te zwaar voor.

Door de felle blauwe voorkant valt het boek meteen op. Verder is de voorkant simpel gehouden met de titel in het wit en een enkele pen erop.

333 dingen om over te schrijven is een boek vol inspiratie waar je over zou kunnen schrijven als je het even niet meer weet. Het varieert van dingen als ‘Schrijf een kort verhaal waarin de hoofdpersoon geen mens is’ tot ‘Beschrijf hoe het was om een plek te bezoeken waar je heel graag naartoe wilde.’ Het is dus niet per se op verhalen schrijven gericht.

Natuurlijk deed ik er zelf ook een paar uit 333 dingen om over te schrijven. Sommige teksten zijn een beetje lang en dat is dan dus ook de reden waarom ze in een spoiler staan. Anders zou de blogpost wel erg lang worden, maar ik wil wel graag laten zien welke opdrachten ik gedaan heb en erg leuk vond om te doen.

Houd je ogen een paar seconden dicht. Doe ze open. Wat is het eerste dat je ziet? Beschrijf dit.
View Spoiler »

Schrijf een verhaal waarin de hoofdpersoon op elke vraag alleen maar ‘ja’ mag antwoorden.
View Spoiler »

Het boek is heel fijn als je graag wilt schrijven, maar niet weet waar je over zou moeten schrijven. Door de variaties in de schrijfonderwerpen zit er altijd wel iets bij waar je over kunt schrijven. Het is trouwens ook een leuk cadeau voor iemand die graag schrijft.

Waarschijnlijk zul je sommige opdrachten nog terug zien komen op zondag bij mijn Schrijfzondagstukjes. Het is namelijk een ideaal boek om te gebruiken bij het schrijven van die blogposts, omdat ik daar gebruik maak van prompts en 333 dingen om over te schrijven is net zoiets.

Ik kreeg dit boek als recensie-exemplaar van Uitgeverij BBCN. Heel erg bedankt!

[bol_product_links block_id=”bol_575ff8c69e0cc_selected-products” products=”9200000052284610″ name=”drie” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
%d bloggers liken dit: