Recensie: 54 minuten

Recensie: 54 minuten

54 minuten / This is where it ends
ISBN: 9789402715408
Auteur: Marieke Nijkamp
Uitgever: HarperCollins
Publicatiedatum: 6 september 2016
Aantal bladzijdes: 320
Goodreads

10:00 uur
De directeur van Opportunity High School beëindigt haar toespraak en verwelkomt alle leerlingen voor het nieuwe semester.

10:02 uur
De leerlingen staan op om naar hun klassen te gaan.

10:03 uur
De auladeuren gaan niet open.

10:05 uur
Iemand begint te schieten. Uiterst minutieus volgt 54 Minuten vier jongeren tijdens een schietpartij op een middelbare school. Verteld vanuit verschillende perspectieven kom je achter de motieven van de schutter en word je als het ware de terreurdaad ingezogen.

Ik lees wel vaker vertaalde boeken, maar 54 minuten is een bijzondere. Het boek is van het Engels naar het Nederlands vertaald, dat is op zich niet zo bijzonder. Wat wel bijzonder is, is dat Marieke Nijkamp een Nederlandse is die het boek in het Engels schreef. Daar kwam het boek in de New York Times bestsellerlijst binnen. Supergoed al en helemaal voor iemand die niet eens uit Amerika of Engeland komt.

54 minuten is een boek met een beklemmende sfeer. Meteen vanaf de eerste bladzijde hangt er een sfeer die het hele boek blijft.
De schrijfstijl van Marieke Nijkamp is erg fijn. Ze schrijft beeldend, je ziet alles voor je. Maar toch is het vlot geschreven en lees je het boek (bijna) in een ruk uit. Ook zit er een heleboel spanning in 54 minuten.

“We’re more than our mistakes. We’re more than what people expect of us.”

Het boek raakte me. Misschien omdat het boek vol staat met personages die allemaal dapper zijn, ieder op zijn of haar eigen manier. Voor mij waren de personages levensecht en ik wilde ze stuk voor stuk knuffelen.

Ook zitten er personages in die je onder het kopje Diverse personages zou kunnen stoppen. Je krijgt een goed beeld van de personages en wie ze zijn, al voelde het voor mij soms wel of er iets teveel personages in zaten. Twee of drie minder had het waarschijnlijk iets minder verwarrend gemaakt. Aan de andere kant krijg je nu wel vanuit elke hoek informatie. Ik had eigenlijk geen favoriet personage, eentje die ik liever las dan de anderen.

In 54 minuten zitten behoorlijk wat onverwachte en heftige gebeurtenissen die ik niet allemaal aan had zien komen. Je hoopt dat het allemaal goed komt, maar het zou onrealistisch zijn als dat ook zo was. Aan het einde moest ik ook wel een traantje laten en ik staarde nog een tijd naar het boek.

Het is een boek met een heel actueel thema. Eentje die tien jaar geleden al actueel was en tot op de dag van vandaag (helaas) ook nog. Het is een verhaal dat mij bij zal blijven, want ik zal het waarschijnlijk aan het einde van het jaar nog herinneren. Misschien omdat er niet zo heel veel boeken zijn met dit onderwerp.

De voorkant van het boek vind ik prachtig. Niet alleen omdat ik het een toffe foto vind, maar ook omdat het verhaal er wel een beetje in te zien is. Wel pas als je het al gelezen hebt. Het is een boek dat ik zeker op zou pakken in de winkel.

54 minuten is zeker een aanvulling als het gaat om boeken met een heftig onderwerp in YA-boeken. En het is absoluut een aanrader als je van dit soort boeken houdt – en misschien ook wel als je er niet van houdt. Het onderwerp is actueel en zal dat misschien wel altijd blijven.

Dit boek kreeg ik als recensie-exemplaar van HarperCollins. Bedankt!

[bol_product_links block_id=”bol_57d58efe87c87_selected-products” products=”9200000060020211,9200000041149213″ name=”4″ sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: