Recensie: Alles wat er was

Recensie: Alles wat er was

Recensie: Alles wat er wasAlles wat er was
ISBN: 9789025440374
Auteur: Hanna Bervoets
Uitgever: Contact Atlas
Publicatiedatum: 15 januari 2013
Genres: Literatuur, Roman, Sci-fi
Aantal bladzijdes: 284
Goodreads

Acht mensen komen op een zondag in een schoolgebouw samen voor de opnamen van een wetenschapsprogramma. Maar die worden nooit gemaakt. Want plotseling klinkt er een knal. Op bevel van de autoriteiten gaan ramen, deuren en gordijnen dicht. En ze blijven dicht. Eerst dagen, dan weken. Door de ogen van tv-redactrice Merel zien we hoe de groep probeert zich staande te houden in een nieuwe wereld. Een wereld van duisternis en isolatie. Van slapen op een gymmat en tien korrels rijst per dag. Naarmate de voedselvoorraden verder slinken, lopen de spanningen tussen de schoolbewoners steeds hoger op. Als alles wat er was er niet meer is, wat is dan nog de waarde van liefde, loyaliteit en vriendschap?

Alles wat er was las ik voor een leesclub. Ik heb weleens eerder boeken van Hanna Bervoets gelezen en die waren wel wat vreemd, maar wel oké. Niet spectaculair. Maar die gaf ik een standaard drie sterren, geen anderhalf.

Helaas kan ik er niet meer van maken bij Alles wat er was dan anderhalve ster. Waarom niet gewoon één ster? Het boek begon veelbelovend en maakte nieuwsgierig. Ik zat er niet meteen in, maar dat hoeft ook niet. Toch wilde ik weten hoe het af zou lopen met de personage en vooral met hoofdpersoon Merel.

Toch intrigeerde het en wilde ik verder lezen, ook al vond ik het wat vreemd. Ik hoopte dat het minder raar zou worden en dat ik antwoord zou krijgen op de vragen die ik had door dit boek, maar aan het einde weet ik nog steeds niet heel veel waarom ze nou precies zitten opgesloten.

En het einde vond ik gewoon vies, iets anders kan ik er niet van maken. Er gebeuren dingen waar ik bijna van moest kokhalzen, dus op een bepaalde manier weet ze wel iets op te roepen, maar ik weet niet of dat het goede soort is. Verder deed het boek me niets en was ik blij toen het uit was. Wat een draak van een boek. Er hangt ook gewoon een nare sfeer die onmogelijk te omschrijven is, maar die ik heel onprettig vond tijdens het lezen.

Die cover is echt mega fascinerend, hij beweegt voor mijn gevoel ook.

Merel is de hoofdpersoon en je krijgt alles mee vanuit haar ogen, maar ik kon niets met Merel. Ze bleef voor mij vlak en was totaal niet boeiend voor mij als personage.

Alles wat er was wordt niet chronologisch verteld, er wordt bijvoorbeeld van dag 105 naar dag 7 gesprongen en het hele verhaal door. Dat vind ik in dit verhaal een goede toevoeging, want het geeft je al een beetje een kijkje in de toekomst. Het zorgt er wel voor dat er een onderhuidse spanning in het boek zit, die is wel goed gevangen. Maar dat zijn ook de enige pluspunten aan dit boek.

Alles wat er was is echt mijn ding niet en ik weet niet of ik ooit nog een boek van Hanna op zal pakken, want het lijkt totaal mijn ding niet te zijn. Ik vind haar boeken vaker vreemd, maar Alles wat er was is toch wel echt het toppunt.

Van mij krijgt Alles wat er was anderhalve ster.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge