Recensie: Als het zaterdag wordt

Recensie: Als het zaterdag wordt

Als het zaterdag wordt / Saturday Requiem
ISBN: 9789026328442
Auteur: Nicci French
Series: Frieda Klein #6
Uitgever: Ambo|Anthos
Publicatiedatum: April 2016
Genres: Thriller
Aantal bladzijdes: 387
Goodreads

De 32-jarige Hannah zit opgesloten in een psychiatrische inrichting nadat ze jaren geleden is veroordeeld voor de moord op haar moeder, stiefvader en jongere broertje. De moorden waren spraakmakend en domineerden de kranten vanwege het gewelddadige karakter ervan. Iedereen was ervan overtuigd dat Hannah daarom wel aan een stoornis moest lijden.

Frieda Klein staat bij de mysterieuze Walter Levin in het krijt: een jaar geleden heeft hij ervoor gezorgd dat inspecteur Karlsson zijn baan mocht houden in ruil voor een gunst van Frieda. En nu moet Frieda haar schuld inlossen: Walter wil dat ze Hannah bezoekt om te beoordelen of ze daadwerkelijk gestoord is.

Maar wanneer Frieda bij de inrichting komt, ontdekt ze dat er toch meer aan de hand is dan in eerste instantie leek…

Als het zaterdag wordt is het zesde boek in de Frieda Klein-serie. Omdat ik het zevende deel, Zondagochtend breekt aan, graag wilde lezen, besloot ik een marathon te houden van de drie boeken die ik nog moest lezen in deze serie.

Waar ik Denken aan vrijdag een beetje mager vond, vond ik Als het zaterdag wordt wel weer heel sterk. Denken aan vrijdag voelde als een saai boek, een boek waarin weinig gebeurt, maar dat is in dit boek totaal niet het geval.

Als het zaterdag wordt zit vol spanning en lees je het liefste in een ruk uit. Het boek zit vol met onverwachte plotwendingen en mensen die allemaal stuk voor stuk verdacht zijn en het gedaan zouden kunnen hebben. Ook ik ging gissen naar wie toch die dader kon zijn, maar natuurlijk had ik het fout. Ik heb het meestal fout, haha. Ergens vind ik dat ook wel mooi. Ik hou er wel van als het een onverwachte dader is.

In Als het zaterdag wordt is de zaak – die over een jong meisje die haar familie heeft vermoord – ook erg interessant en ik heb medelijden met Hannah die opgesloten zit. Wat ik mooi vind, is dat Frieda met andere ogen naar het meisje kijkt en haar niet meteen als ‘dader’ en ‘knettergestoord’ ziet, maar ook het mens erachter.

Wat ik ook goed gedaan vind, is dat hoofdpersoon Frieda in elk boek Frieda blijft. Ze wordt steeds een beetje meer ontbloot, het mysterie ontrafelt, maar ze blijft zichzelf. Ook in Als het zaterdag wordt is dit het geval. Ik vind het wel goed gedaan dat ze zichzelf blijft, dat ze niet out of character gaat. Op sommige punten herken ik me ook wel in Frieda. Voor mij komt ze best wel tot leven, zeker na al die andere delen en ik vraag me af: hoeveel gaat er nog komen voor haar? Wanneer houdt het op?

Als het zaterdag wordt heeft alles dat een goede thriller voor mij moet hebben: spanning, een dader die je niet aan ziet komen, interessante personages. Gelukkig wel, want ik weet niet of ik het volgende deel was gaan lezen als het ook zo voortkabbelde als deel 5.

Het enige dat ik minder vond, was de voorleester. Die las sommige woorden iets te Engels voor, zoals de naam Frieda Klein. Dat vind ik toch mooier op zijn Nederlands in een Nederlands boek, ook al speelt het zich dan af in Engeland.

Als je van Nicci French houdt, vind je Als het zaterdag wordt waarschijnlijk ook goed. Het is een zesde deel in een serie, maar je zou de serie ook los van elkaar kunnen lezen, omdat in elk boek een nieuwe zaak aan het licht komt. Ik zou het niet doen, maar dat is omdat je dan ook alles snapt van wat Frieda overkomt.

Het is niet hun allerbeste boek, maar goed genoeg om drieënhalve ster van me te krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
%d bloggers liken dit: