Recensie: Am I normal yet?

Recensie: Am I normal yet?

Recensie: Am I normal yet?Am I normal yet?
Auteur: Holly Bourne
Series: Normal #1
Uitgever: Usborne
Publicatiedatum: 1 augustus 2015
Genres: Young Adult
Aantal bladzijdes: 434
Goodreads

All Evie wants is to be normal. She’s almost off her meds and at a new college where no one knows her as the girl-who-went-crazy. She’s even going to parties and making friends. There’s only one thing left to tick off her list…

But relationships are messy – especially relationships with teenage guys. They can make any girl feel like they’re going mad. And if Evie can’t even tell her new friends Amber and Lottie the truth about herself, how will she cope when she falls in love?

Van Holly Bourne las ik Soulmates en iedereen die Soulmates heeft gelezen, snapt hem als ik zeg: Dat einde! Soulmates was een boek dat ik in een ruk – in één dag – uitlas en me deed verlangen naar meer, naar een ander einde. Daarom waren mijn verwachtingen van Holly Bourne echt heel hoog gespannen. Zou Am I normal yet? net zo goed en hartverscheurend zijn als Soulmates?

In het begin vond ik Am I normal yet? gewoon niets. Ik vond de schrijfstijl heel vervelend, veel anders dan in Soulmates. Of lag dat misschien aan de vertaling? Ik heb overwogen om het boek weg te leggen, maar dat doe ik niet gauw en ik besloot om Am I normal yet? nog een kansje te geven. Anders zou mijn geweten blijven fluisteren dat ik dit boek ‘nog uit moet lezen.’ En ik weet niet wat er gebeurde, maar toen zat ik erin. Na zo’n honderd bladzijdes greep het verhaal me en liet me niet meer los tot ik het uit had en Evie wilde knuffelen.

In het boek komt een OCD voor. Dat betekent: Obsessive–compulsive disorder oftewel dwangmatige gedachten. Mag je niet van jezelf weg als je niet vier keer rond heb gedraaid in het midden van de woonkamer, omdat er anders iets heel ergs gebeurt? Dat kan een voorbeeld zijn van een OCD. Ikzelf heb dat met stekkers. Alle stekkers moeten uit de stopcontacten voor ik wegga (behalve de koelkast). Ik vond de gedachten die Holly Bourne beschrijft hierover interessant en goed beschreven. Ik kon me er in elk geval goed in herkennen.

Ik vind het sowieso best interessant dat de laatste tijd psychische ziekten veel in boeken staan. Depressiviteit, zelfmoord, borderline … het zijn allemaal vormen. Ik vind het best goed dat er voor dit soort ‘taboes’ nu ook boeken komen en ik hoop dat mensen hierdoor ook meer geaccepteerd worden.

In het begin moest ik wennen aan de personages en wist ik niet zo goed wat ik met Evie aanmoest, wat ik van haar moest vinden. Hetzelfde geldt voor haar vrienden en haar dates (waar ze in het boek nogal wat van heeft). Ze kwam pas na 100 bladzijdes iets meer tot leven. Vooral de gedachten die ze heeft, vond ik interessant.

Aan het einde zat er een kleine plotwending in. Niet zo groot als bij Soulmates, maar dat had ik ook niet verwacht bij Am I normal yet? Zo’n abrupt einde zou hier ook niet passen.

In het boek zit een mooie boodschap, vind ik. ‘Wees jezelf en wees niet bang wat mensen van je vinden.’ Dat las ik heel erg in Am I normal yet? en dat vind ik een mooie boodschap. Net als dat ik me afvroeg: wat is normaal? De titel zou letterlijk zijn: Ben ik al normaal? Maar wat is dat? Ik geloof niet dat iemand dat echt weet.

Toch vind ik Soulmates nog steeds beter, maar dit boek ben ik uiteindelijk ook wel gaan waarderen, al duurde dat wel even. Langer als bij Soulmates. Misschien omdat het onderwerp van Am I normal yet? zwaarder is. Ik heb nog een boek van haar liggen en ik ben heel benieuwd wat ik daarvan vind.

[bol_product_links block_id=”bol_56976ff7b335e_selected-products” products=”9200000040617452″ name=”Normal” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
%d bloggers liken dit: