Recensie: Beautiful broken things

Recensie: Beautiful broken things

Beautiful broken things
Auteur: Sara Barnard
Uitgever: MacMillan
Publicatiedatum: 25 februari 2016
Genres: Young Adult
Aantal bladzijdes: 322
Goodreads

I was brave
She was reckless
We were trouble

Best friends Caddy and Rosie are inseparable. Their differences have brought them closer, but as she turns sixteen Caddy begins to wish she could be a bit more like Rosie – confident, funny and interesting. Then Suzanne comes into their lives: beautiful, damaged, exciting and mysterious, and things get a whole lot more complicated. As Suzanne’s past is revealed and her present begins to unravel, Caddy begins to see how much fun a little trouble can be. But the course of both friendship and recovery is rougher than either girl realises, and Caddy is about to learn that downward spirals have a momentum of their own.

Beautiful broken things trok me meteen door de cover, want de voorkant vind ik echt wel prachtig. Het doet me een beetje denken aan Ik geef je de zon met al die streepjes. Die handen onderin vind ik ook erg tof. Door de voorkant besloot ik dan ook een beetje om het boek te kopen.

Maar het gaat natuurlijk niet alleen om de cover. Ik vond het verhaal – het verhaal over Caddy, Rosie en Suzanne – ook goed klinken. Een meisje met het woord ongeluk op haar voorhoofd. Eigenlijk wist ik ook meteen op wie de titel Beautiful broken things sloeg, nog voor ik het boek gelezen had.

Wat ik mooi vind, is dat dit er in dit boek wel een paar thema’s zitten (voor mij): het verhaal over hoe belangrijk vriendschap is, hoeveel vrienden voor elkaar over hebben. Maar ook dat niets is wat het lijkt, ook niet die mooie dingen.

De personages blijven voor mij tussen plat en 3D hangen. Het is niet zo dat je Rosie, Suzanne en Caddy niet leert kennen, maar voor mij misschien toch iets te weinig. Caddy is de verteller, de ‘I’ in Beautiful broken things, dus je ziet alles vanuit haar oogpunt. Dit vind ik wel een lastig puntje, want soms wilde ik Caddy door elkaar schudden en fluisteren dat ze dit niet ‘moet doen’. Op andere momenten deed het me niet zoveel wat ze dacht of deed. Dus misschien ligt het meer aan mij dan aan haar.

Beautiful broken things vond ik een leuk boek, maar eigenlijk vond ik het ook niet meer dan dat. Op sommige momenten vond ik het eerlijk gezegd een beetje saai. Voor mij kabbelde het soms iets teveel door, al vergeef ik dat Sara Barnard. Want het leest wel echt lekker vlot door. En er zaten af en toe ook wel plotwendingen in die ik niet aan had zien komen. Yes, onverwachte plotwendingen! Die vond ik heel erg tof. 

Het einde is vrij voorspelbaar, maar toch vond ik Beautiful broken things best een boeiend boek. Verwacht geen extreme plotwendingen, maar een  boek die de complexiteit van vriendschappen uitlegt. En tegelijkertijd laat zien hoe mooi vriendschappen zijn en dat het belangrijk is om jezelf niet te verliezen erin.

[bol_product_links block_id=”bol_56f7dcb46f77a_selected-products” products=”9200000049731700,9200000049851767″ name=”broken” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”450″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge