Recensie: Buiten bereik

Recensie: Buiten bereik

Recensie: Buiten bereikBuiten bereik
ISBN: 9789024583720
Publicatiedatum: 23 april 2019
Aantal bladzijdes: 336
Goodreads

Buiten bereik van Iris Boter is een razend spannende psychologische thriller over bedrog, wraak en jezelf overwinnen.

Als haar man Daniël en hun zwijgzame zoontje Jonas niet terugkomen van hun gezamenlijke vakantie, gaat Katja tevergeefs op zoek. Ze roept de hulp in van Steven, Daniëls compagnon op zijn werk, en dan ontdekt ze dat Daniël al twee maanden eerder is ontslagen. Een paar dagen later stopt er een taxi voor de deur, waar alleen Jonas uit stapt. Hij is niet in staat om te vertellen wat er is gebeurd. Van Daniël is nog steeds geen spoor te bekennen…

‘Iris Boter schrijft erg goed. Heel toegankelijk, beeldend en spannend.’ Mieke Bouma, schrijfster van Het verhaal van je leven

‘In de gaten houden, die Boter.’ Leesgoed

Buiten bereik is een thriller van Iris Boter. Ik had al een feelgood en een YA-boek van deze schrijfster gelezen, dus ik was benieuwd naar hoe ze thrillers schrijft. Ik had geen verwachtingen, omdat het een heel anfer genre is dan waarin ik haar eerdere boeken las en dat is niet helemaal eerlijk. Ik luisterde het boek, dus dat is bij boeken ook altijd top of flop. Vooral thrillers zijn lastig, want je moet wel spannend kunnen voorlezen.

Het plot is constant in beweging en laat de lezer zien waarom de personages de keuzes maken die ze maken.

Buiten bereik is niet al te dik en het wordt niet saai. Het plot is constant in beweging en laat de lezer zien waarom de personages de keuzes maken die ze maken. Door middel van tijden boven de hoofdstukken weet je waar de personages zich in het verhaal bevinden. Katja’s verhaal begint op de dag van de vermissing, terwijl je vanuit Daniël leest wat er voor die tijd gebeurd is en waarom hij er niet is op het moment dat Katja hem verwacht.

Ik vond Buiten Bereik erg prettig luisteren. Het wordt spannend voorgelezen en je voelt de dreiging in het verhaal. Alleen al door de dagen boven de hoofdstukken. Je weet meteen dat er iets gebeurd is, alleen nog niet wat. Dat kom je stukje bij beetje te weten. Het wordt ook niet saai voorgelezen. 

Buiten bereik is een spannende thriller, maar niet per se in de klassieke zin van het woord met moorden en dat soort. Er zit vooral veel dreiging in het verhaal en onderhuidse spanning. Niet alleen op de momenten dat Daniël vermist wordt, maar bijvoorbeeld ook in de terugblikken op hun relatie. 

Daarnaast wilde ik natuurlijk weten wat er gebeurd was en dus had ik het boek best vlot uit. Ik ging er echt doorheen. Dat kan ook goed, want Iris schrijft vlot en snel. Ze maakt je nieuwsgierig en je bent erg benieuwd naar de personages en hun beweegredenen.

Het verhaal draait niet zozeer om de personages – Katja en Daniël vooral -, maar meer om de spanning. De personages zijn prima personages, maar blijven wel een beetje vlak. Nu is dat in thrillers vaak zo, dus het stoorde me verder niet of zo. 

Daarnaast zit er ook best een plotwending in die ik niet per se aan had zien komen. Als je vaak thrillers leest, vind je hem wellicht wat simpel, maar ik vond hem leuk en tof. 

Buiten bereik is een spannende thriller, maar niet per se in de klassieke zin van het woord met moorden en dat soort

Buiten bereik is een prima thriller van Nederlandse bodem en ik zou hem een kans geven als je van thrillers houdt. Het is geen Lars Kepler of zoiets, maar dat hoeft ook niet. 

Van mij krijgt Buiten bereik 3.5 ster.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: