Recensie: Chaos & Structure

Recensie: Chaos & Structure

Chaos & Structure
ISBN: 9789082663006
Auteur: Mariëlle Brouwer
Series: Structure #1
Uitgever: dunTax Books
Publicatiedatum: 1 april 2017
Genres: Contemporary, New Adult
Aantal bladzijdes: 302
Goodreads

Na een foute avond vol drank wordt Lily wakker naast Eindhovens lokale popidool Mika. Ze heeft een hekel aan de populaire band, die denken dat ze alles maar kunnen krijgen.

Maar als Mika haar maar niet met rust laat en ze hem beter leert kennen, is hij misschien niet zo verschrikkelijk als ze denkt.

Misschien kampt hij zelfs wel met soortgelijke problemen als zijzelf. En hij? Wat vindt hij van haar?

Normaal leer ik personages kennen als ik het boek gelezen heb en vorm ik tijdens dat proces er een mening over. Heel af en toe ben ik een van die geluksvogels die het boek vooruit mag lezen, bijvoorbeeld van een uitgever zoals een tijd geleden met Huis van Glas gebeurde.

Dan kan ik altijd nog een objectieve recensie schrijven over dingen als: zijn er onverwachte gebeurtenissen in het boek? Heb ik een klik met de personages? Wat vond ik van het verhaal? Een deel van deze vragen kan ik nog steeds beantwoorden, maar toch zal dit een recensie zijn die net iets anders is dan normaal. En de moeilijkste die ik ooit geschreven heb, denk ik.

Chaos & Structure is ook zo’n boek dat ik al ken voor er een kaft omheen kwam en voor het te koop was. Toch is het niet zoals bij Huis van Glas waar ik pas het eindresultaat las. Nee, ik was een van de proeflezers van dit boek en heb fouten eruit gevist (Als je nog wat vindt, is het deels mijn schuld!).

Dat wat lastig is, is dat ik hoofdpersonen Mika en Lily beter ken dan de meeste lezers die Chaos & Structure lezen. In de afgelopen paar jaar heb ik het heel vaak met Mariëlle over deze twee gehad. Over waarom ze de dingen doen die ze doen. Over waarom ze zijn wie ze zijn. Twee van mijn eigen personages zijn trouwens -onbewust- beïnvloedt, omdat ze in dezelfde tijd zijn ontstaan. Ze zijn een soort van volwassen geworden met Mika en Lily.

En ik heb gezien hoe Chaos & Structure ontwikkeld is van een eerste, best beknopte, versie naar dit boek. En gelukkig is het dit geworden, want het is nu een stuk dieper, beter en uitgebreider. De personages komen nu veel beter tot hun recht en je snapt hun motieven. Waarom ze deze keuzes maken. Ook vind ik de huidige cover echt tof. Geen standaard New Adult-cover met twee zoenende mensen erop, maar wel eentje die op het verhaal slaat.  

Mijn favoriet van de twee personages in Chaos & Structure is zonder twijfel Mika. Natuurlijk heb ik geen idee of mannen echt zo denken, maar volgens mij is Mariëlle er in geslaagd. Mika heeft een grote bek met een klein hartje en ik wilde hem regelmatig alleen maar vasthouden en mompelen dat het goed komt, al weet je dat natuurlijk helemaal niet. Ik keek stiekem ook meer uit naar zijn hoofdstukken naar die van Lily.

Lily is best leuk en er zijn wel dingen waar ik me in herken. Af en toe heeft ze geniale oneliners, maar toch brak mijn hart minder dan bij Mika. Wel wilde ik Lily af en toe een mep verkopen (met een pan) en sissen dat ze haar ogen echt eens open moest doen, dat ze die oogkleppen af moest zetten.  

Chaos & Structure is een echte New Adult die zeker wel in het rijtje van Nederlandse New Adult auteurs past. Als je van dit genre houdt, dan ga je ongetwijfeld ook van Mika en Lily houden. En de rest van de band Structure.

Wil je het boek bestellen? Dat kan bij Mariëlle, maar ook via Libris en via boekenbestellen.nl. Bij Bol.com is ook een optie overigens, maar daar krijg je als schrijver heel weinig (lees dit artikel maar eens) en als je zelf uitgeeft, maak je al genoeg kosten. 🙂 En als je het bij Mariëlle koopt, wordt het nog gesigneerd ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
%d bloggers liken dit: