Recensie: Circus Cesaria

Recensie: Circus Cesaria

Circus Cesaria
ISBN: 9789492670021
Auteur: Sanne Hillemans
Uitgever: Sunny Hill Books
Publicatiedatum: 15 april 2017
Genres: Contemporary, New Adult
Aantal bladzijdes: 210
Goodreads

Een tragisch verlies heeft ervoor gezorgd dat Noah zijn verdriet al wekenlang in alcohol verdrinkt. Als hij een baan aangeboden krijgt bij een reizend circus, ziet hij geen reden om niet te gaan. Deze drastische verandering kan precies zijn wat hij nodig heeft.

Er lopen veel interessante mensen rond op het circusterrein, maar degene die eruit springt, is een meisje van zijn leeftijd dat voor iedereen een glimlach klaar heeft. Terwijl haar aanwezigheid hem uit een donkere put trekt, lijkt zijn nabijheid het tegenovergestelde effect op haar te hebben.

Ik was een van de gelukkigen die Circus Cesaria al mocht lezen voor het boek officieel uit was. Naar dit boek was ik best benieuwd, omdat de verhaallijn tof klonk. En omdat jongens die Noah heten altijd leuk zijn. Oké, oké, bijna altijd. Maar deze klonk leuk.

Circus Cesaria is uitgegeven door Sanne in eigen beheer. Ze schreef op haar blog een interessant stuk over uitgeven in eigen beheer. Zelf merk ik dat ik vaak ook tegen laat houden door eigen beheer, want niet geredigeerd, is een ‘afdankertje’ van een reguliere uitgever. Wat heel stom is, want ik wil volgend jaar zelf uit gaan geven. Dus eigenlijk slaat het nergens op. En vooral ook omdat dat lang niet voor alle boeken geldt.

Circus Cesaria heeft nooit op een slushpile gelegen, want is nooit opgestuurd geweest naar een uitgeverij.

Zo geldt het voor Circus Cesaria niet dat het eerst naar een uitgever gestuurd is, dat heeft Sanne gewoon nooit gedaan. En dat snap ik wel.

Wat ik heel tof vind, is dat het zich in een circus afspeelt. In het roman en New Adult genre spelen zich weinig boeken af in circussen en vooral niet in het NA-genre. Daar spelen de meeste boeken zich af in de kroeg en op de universiteit.

Zelf vind ik Circus Cesaria echt meer een roman dan een New Adult. Ik miste bijvoorbeeld de explicietere seksscenes. In New Adult mag je verder gaan dan in Young Adult, maar die scenes zaten hier eigenlijk niet echt in.

Noah vond ik een erg leuk personage. Af en toe wilde ik hem een knuffel geven. Ja, dat wil ik bij teveel mannelijke personages, dat weet ik. Ook was ik erg benieuwd naar wie Sara nou precies was. Sanne maakte me daar best nieuwsgierig mee. Ik had een vermoeden en ik had het goed, al heb ik toch wel weer getwijfeld of het echt zo was. Noah is voor het overgrote deel de verteller van het boek dat geschreven is in de derde persoon. De meeste boeken die ik de laatste tijd lees, zijn in de eerste persoon geschreven en het is nu altijd een beetje wennen.

Wat ik jammer vond, was dat het boek – voor mijn gevoel – best veel tell had, want op zich vind ik Sanne’s schrijfstijl fijn. Ze heeft wel echt een eigen stijl die soms wat ouderwets is  – voor mij -, maar dat is natuurlijk een kwestie van smaak en mening. Het stoorde me verder niet ofzo.

Ze weet de lezer nieuwsgierig te maken en vast te houden. Ik moest wel even in het verhaal van Circus Cesaria komen, maar toen las het vlot weg en ik was wel benieuwd naar de rest van het verhaal.

Echt meeleven kon ik nog niet en dat kwam omdat er veel verteld werd, tell in de schrijverswereld.

Tell wil zeggen dat de schrijver iets schrijft als:

‘Jammer, Suze,’ zei ik boos.  

Terwijl show – zoals het woord het al zegt – iets laat zien. Iets als:

‘Jammer, Suze.’ Het liefste had ik haar een klap verkocht, maar dat kon niet. En dus beende ik stampend de kamer uit. De deur kon ik wel dichtknallen en dat deed ik dan ook. Zo hard dat de ramen in hun sponningen trilden.

Circus Cesaria vind ik een prima zelf uitgegeven boek, maar voor mij was het wel iets teveel tell waardoor ik helaas niet echt met Noah mee kon leven. Toch ben ik wel benieuwd naar deel twee en naar hoe het verhaal tussen Noah en Emily afloopt. Ik hoop dat alles goed komt. Als je van de wat tragere liefdesverhalen bent, is dit boek misschien ook wel iets voor jou.
Van mij krijgt Circus Cesaria drie sterren. Waar het boek te koop is vanaf vandaag, vind je hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
%d bloggers liken dit: