Recensie: Codenaam Verity

Recensie: Codenaam Verity

Recensie: Codenaam VerityCodenaam Verity / Code Name Verity
Auteur: Elizabeth Wein
Uitgever: Van Goor
Publicatiedatum: 6 november 2013
Genres: Young Adult
Aantal bladzijdes: 320
Goodreads

Codenaam Verity gaat over de vriendschap tussen twee meisjes in tijden van oorlog.

Eentje uit Manchester en eentje uit Schotland die allebei niet zomaar wat meisjes zijn, maar een pilote en een special operations executive.

Boven Frankrijk gaat het mis en Verity wordt gevangengenomen nadat ze uit een vliegtuig springt. Ze moet onder dwang haar verhaal opschrijven en ze wordt flink op de proef gesteld.

Dit is zo’n boek waarmee ik al meerdere keren in mijn hand gestaan, maar wat ik nooit meegenomen heb. ik ben normaal niet zo van de oorlogsboeken (Oorlogswinter uitgezonderd) en lees ze dan ook zelden. Toch bleef dit boek maar opduiken en ik besloot om het toch maar mee te nemen. Het boek was beter dan verwacht.

Het eerste – en grootste – deel wordt verteld vanuit Verity – niet haar echte naam – die gevangen genomen is door de Duitsers. Ze vertelt het in de vorm van aantekeningen over haar leven, over hoe ze pilote Maddie heeft leren kennen. Daar tussendoor vertelt ze hoe het gevangenschap is en wat ze met haar doen.
Het tweede deel wordt vertelt vanuit Maddie – wel haar echte naam -. Ik vond het een bijzondere manier van schrijven en eerst vond ik er niets aan. Ik overwoog ook om het boek weg te leggen, maar uiteindelijk ben ik blij dat ik het niet gedaan heb.

In het boek zitten best wat onverwachte plotwendingen en niet alles loopt helemaal goed af. Ik had gehoopt op een volledig goed einde, maar dat gebeurt niet en dat maakt het boek goed. Ik ben dol op goede eindes, maar soms is een ‘slecht’ einde die het boek beter maakt.

Het boek is er wel eentje die je aan het denken zet over het feit dat in oorlogen zoveel mensen sneuvelen en ook tieners. Ik vond het boek uiteindelijk toch best een aanrader. Al was het alleen maar omdat we nooit mogen vergeten hoeveel mensen hun leven gegeven hebben voor onze bevrijding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: