Recensie: Concept M

Recensie: Concept M

Recensie: Concept MConcept M
ISBN: 9789029510059
Auteur: Aafke Romeijn
Uitgever: De Arbeiderspers
Publicatiedatum: 10 april 2017
Genres: Audiobook, Dystopia, Roman
Aantal bladzijdes: 253
Goodreads

In het jaar 2020, in een Nederland dat sterk lijkt op het onze, leeft Hava, een vijfentwintigjarige vrouw. Haar haren zijn grijs, haar huid is doorschijnend, haar ogen zijn diepzwart. Ze lijdt aan de mysterieuze ziekte kleurloosheid die de maatschappij steeds verder ontwricht: medicatie is onbetaalbaar voor particulieren en de overheid kan de kosten nauwelijks nog dragen.
Hava raakt bevriend met een groep radicalen die voorspellen dat kleurlozen binnen een paar jaar in de meerderheid zijn – het einde van de Westerse wereld. Ze begint te twijfelen aan haar eigen bestaansrecht en besluit dat het tijd is voor actie.

Concept M

Concept M kwam ik ergens bij toeval tegen en het klonk intrigerend. Een soort dystopisch verhaal gewoon in Nederland. Er zijn vrij weinig van dat soort verhalen die zich hier afspelen en ook al ben ik een soort van klaar met dat thema, dit boek wilde ik wel lezen (of luisteren).

 

Aafke Romeijn heeft wat mij betreft heel goed onder woorden gebracht hoe makkelijk het eigenlijk is om te radicaliseren

De hoofdpersoon in Concept M  is Hava, een jonge vrouw van 25, die aan de ziekte kleurloosheid lijdt en dus geen enkele kleur heeft. Dat brengt een hoop kosten met zich mee qua medicatie. Ze komt in contact met een aantal radicalen die voorspellen dat deze mensen over een paar jaar in de meerderheid zijn en Hava gaat tot actie over. Ik vond Hava een intrigerend personage, maar ook al is het vanuit haar verteld: ik had niet het idee dat ik haar echt heel goed leerde kennen.

Toch vind ik wel een beetje bizar hoe makkelijk je als mens in radicale ideeën gaat geloven, hoe gauw dat jouw waarheid, jouw ideaal wordt. Hava is geen domme vrouw die alles aanneemt van een politicus, maar ze heeft gestudeerd, is slim. En toch besluit ze dat radicale acties de beste oplossing zijn.  

Aafke Romeijn heeft dat wat mij betreft heel goed onder woorden gebracht, net als de sfeer die in het verhaal hangt. Vooral hoe simpel het eigenlijk is om te radicaliseren en ik denk dat het iedereen kan gebeuren, dat iedereen zo erg in de idealen van een organisatie kan gaan geloven.

Concept M is voor mij wel behoorlijk verwarrend, want het gaat van de hak op de tak. Heden en verleden worden vertelt, allebei in de tegenwoordige tijd. Soms wist ik ook niet of Hava jong was of dsat ze gewoon weer 25 was. Persoonlijk had ik het een stuk fijner gevonden als er gekozen was voor de verleden tijd voor het verleden en tegenwoordige tijd voor het heden. Dan had het waarschijnlijk minder rommelig gevoeld zoals nu.

Hierdoor kon ik trouwens ook niet elke keer goed volgen en raakte ik nogal eens in de war en dat moet niet de bedoeling zijn, lijkt me. Ook vond ik het einde een beetje verwarrend en snap ik Hava’s gedachtengang hier niet helemaal. Waarom doet ze ineens zo?

Concept M vind ik een intrigerend boek, maar voor mijn gevoel is er niet alles uitgehaald wat erin zat.

Concept M krijgt 3.5 ster.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge