Recensie: Daan & Nadia

Recensie: Daan & Nadia

Recensie: Daan & NadiaDaan & Nadia
Auteur: Esther Walraven
Uitgever: Van Goor
Publicatiedatum: 10 februari 2016
Genres: Young Adult
Aantal bladzijdes: 272
Goodreads

Na een optreden met zijn band kan de zeventienjarige Daan niet meer op zijn benen staan. Men denkt aan alcoholvergiftiging, maar het blijkt ernstiger. De onvoorstelbare diagnose zet het leven van de altijd optimistische en sportieve Daan op zijn kop: hij heeft een hersentumor. De vijftienjarige Nadia is in alles het tegenovergestelde van Daan: ze is somber, heeft geen goede band met haar ouders en snijdt zichzelf. De oorzaak hiervan ligt bij haar handtastelijke oom. Nadat Nadia opnieuw wordt lastiggevallen door hem, belandt ze door haar eigen toedoen in het ziekenhuis. Uit een toevallige ontmoeting in het ziekenhuis ontstaat een voorzichtige band tussen de twee. Beiden leren langzaam een andere kant van het leven kennen. Terwijl Nadia worstelt met het leven, vecht Daan tegen de dood. Tijdens deze tegengestelde bewegingen in hun levens, verstevigt de band tussen Daan en Nadia. Maar voor hoe lang?

Daan & Nadia is zo’n boek dat tegenwoordig contemporary genoemd wordt. Een verhaal over gewone jongeren die door een gebeurtenis niet meer gewoon zijn, die daardoor ineens een echt verhaal hebben. En dat geldt zeker voor Daan en voor Nadia.

Door de heftige onderwerpen van de personages was ik erg benieuwd naar het verhaal en hoe het beschreven is. Het boek las lekker vlot weg, al vond ik het af en toe misschien iets te snel weglezen. Soms miste ik een beetje het gevoel erachter, voelde het meer of het verteld werd, of er geen emoties achter zaten. Dat miste ik echt wel een beetje. Maar voor de doelgroep van YA is Daan & Nadia wel een goed boek. Het deed me hier en daar aan Carry Slee denken en die las ik graag als tiener.

Ik heb me absoluut niet verveeld. Met plezier heb ik het boek ook gelezen. en ik heb zelfs een traantje gelaten aan het einde van Daan & Nadia. In het boek zit een soort spanning voor de plotwending die ik al aan had zien komen. Maar wat hoopte ik op een ander einde voor Daan & Nadia. Wat hoopte ik dat ik geen gelijk zou krijgen. Dát zou pas een plotwending geweest zijn.

Daan vond ik als personage heel goed uitgewerkt. Geloofwaardig, realistisch. Ik zag hem zo door de stad lopen met zijn krullenbos, samen met zijn vrienden. En hij speelt gitaar, dat is ook altijd goed, want ik hou van gitaristen. En zijn verhaal is zo zielig, ik wilde hem echt knuffelen.
Over Nadia heb ik deels een andere mening. Ze was wel oké, geen personage waar ik een hekel aan zou hebben, maar dat was het ook. Ik kon haar niet echt voor me zien en niet echt inleven. Of in elk geval: een stuk minder dan bij Daan. Haar verhaal was ook heftig, maar op een andere manier. Alleen van haar kreeg ik niet altijd goed hoogte, maar dat past bij Nadia. Toch voelde het voor mij een beetje of Nadia veel minder emoties had dan Daan, of ze minder levendig geschreven was.
Maar misschien komt het ook wel, omdat voor mij op dit moment Daans verhaal interessanter is op persoonlijk gebied en omdat ik (helaas) sommige dingen herkende, zoals met de bestralingen.

Wel vind ik dat de personages allebei een eigen stem hebben, ook al is het hele verhaal in de ik-vorm geschreven. Daan en Nadia hebben allebei hoofdstukken vanuit hun oogpunt, hoe zij de dingen beleven. Ik heb ze eigenlijk niet door elkaar gehaald en dat vind ik zeker fijn.

Daan & Nadia is een prima boek voor de doelgroep en zeker een aanvulling bij al die boeken over zieke tieners. O, en er zitten witte en grijze pagina’s in het boek, dat is ook supertof gedaan. Al leest het wel iets lastiger als het schemerig is in de kamer.

Dit boek kreeg ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Unieboek/Best of YA.

[bol_product_links block_id=”bol_56c1b5ba75dd3_selected-products” products=”9200000051759434,9200000054700706″ name=”Daan” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”597″ cols=”2″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
%d bloggers liken dit: