Recensie: De baas

Recensie: De baas

De baas is niet het eerste boek dat ik luisterde van Vi Keeland, maar wel het eerst vertaalde. Genres (ja ja, ik weet dat het niet echt een genre is) als New Adult en erotica zijn heel lastig te vertalen, want je wil niet teveel in detail treden, maar ook niet alles vermijden.

Maar in het Nederlands krijg je algauw van die platte woorden als ‘kutje’. New Adult lees ik dan ook meestal in het Engels – ook omdat er meer keuze is -, maar dit boek besloot ik toch in het Nederlands te lezen. Was dit verhaal een baas of toch niet?

Ik vond De baas leuk, maar niet heel bijzonder. Er zaten wel wat dingen in die ik niet aan had zien komen en dat kon ik wel waarderen, omdat het de personages dieper maakte en een laagje gaf. Je ontdekt dat het toch niet allemaal is wat het lijkt en dat de personages meer te verbergen hebben dan lijkt. Vooral bij Chase vond ik dat goed zichtbaar. In eerst instantie is hij de klootzak, maar misschien is hij dat toch minder dan hij lijkt. Dat vind ik altijd wel leuk.

“Don’t focus on the what ifs. Focus on what is.” – De baas – Vi Keeland & Penelope Ward

Reese is het vrouwelijke hoofdpersonage en haar vind ik best een leuk personage. Ze is niet heel bijzonder, dat dan weer niet, maar ik vond haar ook niet irritant en ik had ook geen hekel aan haar. Ze was wel oké, al kwam ze voor mij dan weer niet echt tot leven.

Het wordt vanuit twee personages verteld en daar ben ik blij mee, want op die manier leer je ze allebei goed kennen. Vaak vind ik het toch oppervlakkiger als het vanuit een personage is, net als wanneer het uit de derde persoon verteld wordt. Grappig, want vroeger had ik aan allebei dus echt een hekel.

Bij Lucy in the sky with diamonds zit ook een diepere betekenis

De vertaling van De baas was wel oké, maar ik vind de Engelse New Adults toch mooier, denk ik. Zeker als ze niet van Nederlandse origine zijn. Engelse New Adults zijn gewoon vaak wat platter qua taalgebruik, maar omdat het Engels is, merken wij dat een stuk minder – of ik tenminste – tot het vertaald wordt.

De baas is een prima New Adult en ik vond hem ook leuk om te lezen. Het is geen boek dat eruit springt, maar ook geen boek dat heel slecht is. Er zaten zeker leuke elementen in die ik kon waarderen, zoals dat Chase voor elke situatie wel een nummer van The Beatles kent. Bij Lucy in the sky with diamonds zit ook een diepere betekenis, dat vond ik ook wel tof gedaan.
De baas vind ik 3 sterren waard en dat krijgt hij dan ook van mij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: