Recensie: De Cirkel

Recensie: De Cirkel

Recensie: De CirkelDe Cirkel / The Circle
Auteur: Dave Eggers
Uitgever: Lebowski
Publicatiedatum: 11 november 2013
Genres: Roman
Aantal bladzijdes: 445
Goodreads

ALLES WAT GEBEURT MOET OPENBAAR ZIJN

Mae Holland kan haar geluk niet op als ze wordt aangenomen bij de Cirkel, het machtigste internetbedrijf ter wereld. De persoonlijke e-mails van de gebruikers, hun sociale media, betalingsverkeer en aankopen zijn met elkaar verbonden door een universeel besturingsprogramma.

Het resultaat: iedereen heeft slechts één online identiteit. Een nieuw tijdperk van openheid en gemeenschapszin is aangebroken.

Het concept van dit boekis interessant en zeker nu. Wat als een bedrijf al jouw persoonlijke informatie heeft? We laten dagelijks overalop internet onze sporen achter. Denk maar aan de kledingwinkel waar je altijd bestelt, aan de boekhandel waar je je boeken online bestelt. Denk aan de fora waar je mee post, Facebook, Twitter. Kortom: Overal laten we informatie achter. Het was het onderwerp waarom ik nieuwsgierig werd naar dit boek.

Ik vond het een lichtelijke teleurstelling. Het boek las niet zo lekker door, het ging behoorlijk traag en daar hou ik niet van. Ik wil boeken hebben die snel doorlezen, maar dat wilde bij dit boek niet zo. Ik heb er zeker honderd pagina’s over gedaan om het een beetje leuk te gaan vinden.
Er zaten niet echt veel plotwendingen in en het einde was best voorspelbaar. Ook voelde het einde voor mij een beetje afgeraffeld en iets te abrupt. Zonde, want ik denk dat er meer uit te halen geweest was.

Ook vond ik Mae niet zo’n leuk personage. Ik vond haar eigenlijk zelfs een beetje vervelend en zeurderig. Vooral in het latere deel van het boek. En ze bleef voor mij best vlak. Ik had het gevoel dat het verhaal belangrijker was dan het personage. Natuurlijk kan dat, maar daar ben ik geen voorstander van. Het hele boek wordt vanuit Mae’s oogpunt verteld.

Door het onderwerp geef ik het boek desondanks een 7, maar dat komt vooral door het onderwerp.

Eén gedachte over “Recensie: De Cirkel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge