Recensie: de een na laatste dood van het meisje Capone

Recensie: de een na laatste dood van het meisje Capone

Recensie: de een na laatste dood van het meisje Caponede een na laatste dood van het meisje capone
ISBN: 9789045118338
Auteur: Isabel Hoving
Uitgever: Querido
Publicatiedatum: 2 september 2015
Genres: Dystopia, Young Adult
Aantal bladzijdes: 520
Goodreads

Het jaar 2099. De zestienjarige Ewa Capone is op de vlucht. Vier jaar geleden is haar vader om het leven gekomen bij een overval, een paar maanden geleden is haar moeder vermoord en nu hebben twee gewapende mannen het op háár leven gemunt. Ze heeft geen idee waarom. Op de hielen gezeten door gevaren doorkruist ze de waanzinnige, half virtuele wereld van het eind van de 21e eeuw. Moordlustige jeugdpolitie, next-gen maffia en klungelige engelen - en dan ook nog een aanstellerig maar bloedmooi meisje op hoge hakken, dat haar leven over wil nemen. En het allerverraderlijkst: de valstrikken van de liefde.
Maar het meisje Capone geeft nooit op. Ze ziet altijd een uitweg.
Zelfs als er geen uitweg meer is

Toen ik een stuk jonger was, leerde ik schrijfster Isabel Hoving kennen door haar boek De gevleugelde kat. Een bijzonder jeugdboek dat totaal niet doorsnee was en is. Ik verloor Isabel uit het oog naarmate ik ouder werd en andere boeken ging lezen, maar een paar jaar geleden stond ik in de boekhandel voor de YA-kast en viel De een na laatste dood van het meisje Capone me op. Niet zozeer door de titel – al is die ook bijzonder en opvallend – maar door de naam van de auteur. Isabel Hoving. Ik nam het boek niet mee en zette het terug in de kast, maar niet veel later kocht ik het alsnog om het vervolgens een jaar of twee in de kast te laten staan.

De een na laatste dood van het meisje Capone is bepaald geen standaard YA met een meisje die iedereen geweldig vind en waar elke jongen als een blok voor valt. Ook is ze niet uitverkoren als grootste heks allertijden of iets dergelijks. Het boek is een rommeltje, chaotisch en soms denk je: wat lees ik in vredesnaam? Maar het blijft intrigeren.

In het begin heb ik overwogen om het weg te leggen en mompelde ik: ‘wat is dit? Wat lees ik in vredesnaam? Waar gaat dit heen?’ Maar toch wilde ik weten hoe het af zou lopen met Ewa en Ortiz, hoe het verhaal zou eindigen. In die zin trekt ze je wel mee in het verhaal, maar dat duurde bij mij minstes zestig tot tachtig pagina’s. Nu is het boek dik, dus dat is niet ontzettend lang.

Het halve boek is een onverwachte plotwending, omdat je nooit aan ziet komen wat Isabel haar personages laat doen. En als je denkt dat je het weet, doen ze weer iets totaal anders. Dat vond ik heel intrigerend en interessant. Ook is het tof dat het absoluut niet standaard is.

De een na laatste dood van het meisje Capone is dystopisch, maar heeft een heel ander sfeertje dan de meeste boeken die ik in dit genre las. Misschien omdat het zich deels afspeelt in een ondergelopen Nederland en een uitgestorven Europa.

Ewa is een bijzonder personage, maar ik weet niet zo goed wat ik met haar aan moet. Op sommige momenten vond ik haar echt tof, op andere momenten had ik echt zoiets van: wat moet ik hiermee?

Soms was het boek ontzettend tof en op andere momenten vond ik het ook net iets té. Voelde zo nu en dan als teveel proberen, alsof Isabel er teveel ingestopt had en net iets teveel wilde vertellen.

De een na laatste dood van het meisje Capone is wel echt een boek waar je van moet houden en als je niet van een beetje raar houdt, vind je dit waarschijnlijk ook niet echt iets. Voor mijn gevoel moest je voor dit boek echt wel veel fantasie hebben.

De een na laatste dood van het meisje Capone is niet het allerraarste boek van het jaar, want die twijfelachtige eer gaat naar Alles wat er was, maar scoort toch zeker een derde plek op dat gebied. Van mij krijgt het boek drie sterren. Fascinerend, maar net iets teveel net niet om het echt goed te vinden.

Eén gedachte over “ Recensie: de een na laatste dood van het meisje Capone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
%d bloggers liken dit: