Recensie: De lege stad

Recensie: De lege stad

Recensie: De lege stadDe lege stad
ISBN: 9789041426253
Auteur: Simone van der Vlugt
Uitgever: Ambo|Anthos
Publicatiedatum: april 2015
Genres: Audiobook, Historie
Aantal bladzijdes: 298
Goodreads

Op 14 mei 1940 wordt Rotterdam getroffen door het zwaarste bombardement dat Nederland ooit heeft gekend. Voor de pasgetrouwde Katja betekent dit het einde van haar onbezorgde leven. De binnenstad waar ze opgroeide, wordt volledig verwoest.

Samen met haar man Daniel neemt ze haar familie in huis. Katja is vastbesloten hen door de oorlog heen te helpen. Maar naarmate het leven grimmiger wordt en iedereen zich gedwongen ziet steeds ingewikkeldere keuzes te maken, wordt het elke dag moeilijker om aan dit voornemen te blijven voldoen.

Simone van der Vlugt is zeker een van mijn favoriete auteurs als het gaat om historische romans en jeugdboeken. Misschien wel mijn favoriet. En De lege stad staat best al een tijd bij ons in de boekenkast, maar totnutoe bleef ‘ie daar staan tot ik op een bepaald moment door mijn luisterboekenapp scrollde en graag een Nederlands boek wilde. Ik kwam uit bij De lege stad en hoewel ik niet zo heel heb met boeken over en in oorlogen – in dit geval de tweede wereldoorlog – besloot ik toch te lezen.

De lege stad was een boek dat me meteen pakte. Ik moest even wennen aan dat het in de derde persoon geschreven is, want dat ben ik niet meer gewend. Maar het verhaal pakte me wel meteen. Vanaf de eerste bladzijde weet je dat het oorlog is en dat er dingen gaan gebeuren in het leven van hoofdpersoon Katja.

Meteen hangt er een soort dreigende sfeer en begon ik te voorspellen wat er zou gaan gebeuren. Voor een deel had ik gelijk, voor een deel gebeurden de dingen niet of toch net wat anders. Later zag ik trouwens dat er wel dingen in de flaptekst/samenvattng stonden, maar zelf heb ik die gelukkig niet gelezen. Ik heb mijn tekst trouwens aangepast, want vond dat best vreemd. 

Je kunt begrijpen waarom ze bepaalde beslissingen maakt, wat haar drijfveren ervoor zijn.

Wat ik ook goed vind aan De lege stad is dat het boek gewone burgers volgt die beslissingen moeten maken tegen een levensveranderende achtergrond en niet iemand die bijvoorbeeld in het verzet gaat of iets anders belangrijks doet. 

Katja komt voor mij wel echt tot leven als persoon, ook al is het boek in de derde persoon en schept dat meestal best wat afstand voor mij. Hoewel ik natuurlijk nooit een oorlog meegemaakt heb kan ik me sommige beslissingen best voorstellen. Dingen die ik misschien ook wel gedaan zou kunnen hebben. Je kunt begrijpen waarom ze bepaalde beslissingen maakt, wat haar drijfveren ervoor zijn. Of in elk geval: ik kon dat en ik zou het net zo gedaan hebben. En wat mij betreft is een personage dan goed geslaagd.

Hoewel ik niet wist of De lege stad iets voor mij is, ben ik blij verrast door het boek en geeft het wel een goede kijk op het leven van de gewone burger. Hoewel ik niets met oorlogsboeken heb, vond ik dit een erg goede. Van mij krijgt De lege stad 4 sterren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
%d bloggers liken dit: