Recensie: De stroopwafelshop

Recensie: De stroopwafelshop

Recensie: De stroopwafelshopDe stroopwafelshop
ISBN: 9789022587225
Publicatiedatum: 7 januari 2020
Aantal bladzijdes: 320
Goodreads

Een jonge vrouw gooit haar leven over een totaal andere boeg en moet daarbij de nodige obstakels overwinnen

De ouders, vriend en beste vriendin van Suze nemen het haar niet in dank af als ze spontaan ja zegt tegen een bizarre uitdaging. Samen met nog twee vrienden uit haar studententijd doet ze mee aan een wedstrijd van de Stroopwafelfabriek: wie maakt in één jaar de meeste winst met een koffietentje waar de stroopwafels vers worden gebakken? De hoofdprijs is honderdduizend euro, de verliezers zijn slechts een ervaring rijker. Suze gaat het in New York proberen, haar vrienden gaan naar respectievelijk Rome en Parijs.

Nog voordat ze in het vliegtuig stapt heeft Suze al spijt van deze ondoordachte actie, en als ze door een taxichauffeur in het upcoming maar nog behoorlijk criminele Bushwick, Brooklyn, wordt afgezet, zakt de moed haar al helemaal in de schoenen.

Suze heeft haar leven tot nu toe beschouwd als een fijn verblijf in de ballenbak, maar het leven in Bushwick is rauw, eenzaam en vol heimwee. Gelukkig krijgt ze hulp van vier Mexicanen die haar koffietentje verbouwen, wordt ze gesteund door de kleurrijke buurtbewoners die dagelijks hun kopje koffie drinken aan de bewonerstafel, en vindt ze troost bij haar oppashond. Maar is dat genoeg om de hoofdprijs te winnen?

Als deze recensie verschijnt, is dit boek net uit. Mocht je nou denken: lees je zo snel? Of heb je hem vooruit gelezen? Dan is op allebei het antwoord: ‘Nee.’ De simpele verklaring is dat dit boek al op Storytel stond. Ik werd in een Facebookgroep geattendeerd en was net klaar met mijn huidige boek.

Je volgt Suze, een jonge vrouw die besluit om het avontuur aan te gaan en in Amerika een stroopwafelwinkel te openen. Maar dat zegt de titel eigenlijk ook al een beetje. Ik heb al eerder wat van Astrid Harrewijn gelezen – best veel zelfs -, dus ik wist dat ik een boek kon verwachten dat vlot wegleest, maar hier en daar iets te overdreven is.

En dat klopte eigenlijk precies, want zo ging De stroopwafelshop. Maar dat was niet vervelend. Ik hoopte dat Suze het zou maken met haar shop en dat ze gelukkig zou worden. Of dat zo is laat ik in het midden, dan moet je zelf maar lezen.

Ik hoopte dat Suze het zou maken met haar shop en dat ze gelukkig zou worden.

Ik vond Suze ietwat plat, maar best een oké-personage, al bleef ze hier en daar wel iets te vlak naar mijn smaak. Maar de vlotte schrijfstijl en de nieuwsgierigheid en de hoop dat alles oké zou komen met Suze waren grote drijfveren om door te lezen. En ik vond Suze wel zo leuk dat ik haar geluk wenste.

Er zat wel één plotwending in De Stroopwafelshop die ik niet aan had zien komen, maar hij klopte wel voor het verhaal. Alleen Suzes reactie daarop vond ik wel een beetje apart, maar misschien past dat bij haar.

Het boek luistert erg prettig weg en is een echte feelgood. Je krijgt eigenlijk wat je verwacht. Het is geen feelgood die super verrast, dus als je zoiets wil, kun je beter overslaan. Wil je een echte feelgood, dan ben je wel aan het juiste adres.

Van mij krijgt De Stroopwafelshop 3 sterren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: