Recensie: De zaterdag van het onweer

Recensie: De zaterdag van het onweer

Recensie: De zaterdag van het onweerDe zaterdag van het onweer
Auteur: Martine Glaser
Publicatiedatum: maart 2014
Genres: Young Adult
Aantal bladzijdes: 341
Goodreads

Cassandra (Cassie) verhuisd van Leiden naar een gehucht in Oost-Nederland en ze vindt het er he-le-maal niets. Ze wil terug naar Leiden, vooral ook omdat ze geen idee heeft waarom haar moeder per se naar dit dorp wilde verhuizen.

Op een zaterdag fietst Cassie van haar werk naar huis en tijdens die fietsrit verandert haar hele leven: Ze wordt aangerand door vier jongens. Eén van die jongens is Edwin de Backer, de zoon van de machtigste man in het dorp.

Ze klimt over een hek om te ontkomen aan de jongens. Men fluistert dat in het huis achter het hek een heks woont. Of een crimineel. Feit is dat Cassie opgemerkt wordt door de zonderlinge criminele heks.

De vrouw brengt haar naar het huis om haar te verzorgen. Cassies hoofd loopt daarna over van de vragen. Moet ze aangifte doen van de aanranding? Moet ze de vrouw, Coba, bedanken of niet? Deze zaterdag verandert Cassies leven in elk geval ingrijpend.

Ik was niet heel erg kapot van het boek, al zit er wel veel onderhuidse spanning in. Dat is door de schrijfster heel goed gegaan. Maar ik vind het verteltempo iets te traag. Er gebeurt niet zoveel en het gaat overal hoe Cassie denkt en wat Cassie doet. Wat ik ook goed vind is dat er actuele thema’s in verwerkt zijn. Zoals het verhaal van een asielzoeker die hier als tweederangsburger behandeld wordt.
Wat ik ook origineel vind, is dat het een boek is zonder liefdesdriehoeken. Sowieso is liefde niet het hoofdthema en het is ook geen fantasy. Nee, het is een boek met een actueel thema dat altijd en overal kan gebeuren. Het boek is heel realistisch geschreven en gaat over de gedachten van een jong meisje na een heftige ervaring.

Er zitten een paar plotwendingen in die je onverwacht zou kunnen noemen, maar ik vond ze niet echt onverwacht. Ik had dit wel een beetje aan zien komen. Niet helemaal, want het had toch maar net iets anders kunnen zijn. Ik was in elk geval niet bepaald geschokt erdoor.

Er wordt goed omschreven hoe Cassie denkt, maar toch miste ik iets en ik kan niet zo goed bepalen wat het was. In elk geval voelde ik me niet echt bevredigd toen ik het boek uit had. Ik vond Cassie ook geen bijster sympathiek personage. Ook niet onsympathiek trouwens. Ik vind niet zoveel van Cassie, denk ik. Ook niet van de rest van de personages trouwens.

Toch is het boek wel goed en beslist een aanvulling op de YA-afdeling. Weer eens een realistisch verhaal zonder een hoofdpersoon die draken moet verslaan met behulp van haar magische grote teen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
%d bloggers liken dit: