Recensie: De Zwendelprins

Recensie: De Zwendelprins

Recensie: De ZwendelprinsDe Zwendelprins
ISBN: 9789048846931
Publicatiedatum: 10 april 2019
Aantal bladzijdes: 394
Goodreads

Prachtig young adult fantasy-verhaal van winnares Moon YA Contest!

Als nieuwsgierige keukenhulp is de 17-jarige Simran op de hoogte van de meest kleurrijke verhalen en de smerigste roddels die er in het paleis de ronde doen. Toch is er slechts één verhaal dat zowel haar als de rest van de bevolking van Surya in de ban houdt: de mysterieuze verdwijning van de kroonprins.

Tot er, tien jaar na zijn verdwijning, een prins uit het Noorden bij het paleis verschijnt met de belofte de kroonprins terug te vinden. Zal het deze mysterieuze prins lukken? Of heeft zijn bezoek een heel ander doel?

Mijn verwachtingen voor De Zwendelprins waren hooggespannen. Ik ken Rima al best een tijd. Een paar jaar geleden stuitte ik op haar Wattpadprofiel (PicadillyCircus) waar ze destijds nog Mira Noir was.

Overigens een geniale manier om je eigen naam in een pseudoniem te stoppen, terwijl niemand doorheeft wat je echte naam is. Ben ik te dom voor, geloof ik.

De verhalen van Rima vind ik stuk voor stuk leuk (nou ja, die ik las dan) en dat zorgde ervoor dat ik zeker wist dat ik De Zwendelprins leuk zou vinden.

Maar goed, ik ontdekte haar daar en begon te lezen. De verhalen van Rima vind ik stuk voor stuk leuk (nou ja, die ik las dan) en dat zorgde ervoor dat ik zeker wist dat ik De Zwendelprins leuk zou vinden. Ik riep het luidkeels in de appgroep van mijn leesclub. Ik verwachtte het gewoon, zonder twijfelen. Maar dat pakte anders uit.

Laat ik voorop stellen dat De Zwendelprins zeker geen slecht boek is en dat de 3.5 ster die ik gaf, ook echt niet slecht is. Ik bedoel: als je vaker mijn recensies leest, weet je dat ik een kritische trut kan zijn als het gaat over boeken. Dat ik niet gauw tevreden ben. Dat ik meestal drie sterren geef en maar heel zelden vier of vijf.

De Zwendelprins is echt een Young Adult boek. Zowel met gebeurtenissen als met de personages. Hoofdpersoon Simran is zeventien, maar ik vond haar best jong overkomen. Ik weet niet of het komt, omdat ze best beschermend opgegroeid is en nooit meer dan de paleiskeukens gezien heeft of door iets anders. Maar ik dacht eigenlijk dat ze veertien, vijftien was, zo kwam ze op me over.


Ik vond Simran best oké, maar om eerlijk te zijn had ik niet echt een klik met haar. Af en toe maakte ze wel iets los en wilde ik haar door elkaar rammelen, maar voor een groot deel was ze voor mij een beetje vlak en plat. Wel vond ik het leuk dat Simran niet het perfecte personage is op wie iedereen verliefd wordt.

Rima’s schrijfstijl is heel vlot en leest gemakkelijk weg. Bij dit boek had ik even moeite om erin te komen, maar dat had alles te maken met de setting waarin het verhaal zich afspeelt. En misschien ook wel omdat het begin best traag gaat voor mijn gevoel. Ik heb altijd een beetje moeite met tragere verhalen.

Er zaten behoorlijk wat termen in waar ik nog nooit van gehoord had. Ik kwam er aan het einde achter dat er een begrippenlijst achterin het boek zat.

Heel handig, maar omdat ik het ebook las, ontdekte ik het pas te laat, haha. Overigens zijn de betekenissen ook wel te snappen als je niet alle woorden snapt, want het is goed uit de context te halen.

Het is een cultuur waar ik vrijwel niets van weet en dus vond ik het intrigerend.

De setting vind ik zeker origineel. Waar het zich exact afspeelt, weet ik niet, maar het doet me denken aan India, Pakistan, dat soort landen en dat vind ik zeker tof. Ik weet dat Rima een deel van haar familiecultuur erin gestopt heeft. Het is een cultuur waar ik vrijwel niets van weet en dus vond ik het intrigerend.

En ook leuk dat De Zwendelprins dus ook een boek is met diverse personages, ook al wordt daar niet zo de nadruk opgelegd. Ik vind diversiteit belangrijk, maar het hoeft niet per se overduidelijk divers te zijn. Dit is wel duidelijk divers, maar toch ook niet. Lekker duidelijk dit, Liz, echt heel duidelijk.

Liefde heeft geen uitgebreide rol in dit boek, da’s ook weleens verfrissend. In veel YA’s wordt de hoofdpersoon meteen een jonkvrouwe in nood zodra ze de liefde van haar leven tegenkomt. Ugh. Simran heeft gelukkig nergens last van weke knietjes of ‘help me! ik ben in nood!’ gedrag.

Nog een pluspunt is dat De Zwendelprins een standalone is. De meeste boeken zijn series, dus het valt op als een boek dat niet is. Niets mis met series, maar soms wil je gewoon een boek tussendoor en niet nog vijf boeken doorlezen om te weten hoe het eindigt met Jip en Janneke.

De Zwendelprins vind ik zeker een originele, interessante YA, maar voor mij had het niet de magie en pakte het me niet. Ik kon niet zoveel met de hoofdpersoon en om eerlijk te zijn had ik toch wat meer verwacht. Wat mij betreft is dit duidelijk een debuut.

De cover vind ik wel erg gaaf en heeft misschien wel internationale allure. Als ik alleen de cover zou zien, zou ik zo denken dat het een vertaald boek is.

Wel hoop ik dat Rima ook eens contemporary boeken uit gaat brengen, want die op Wattpad kon ik zeker waarderen. En schrijven kan ze ook zeker wel. Ik ben heel benieuwd naar volgend werk.

De Zwendelprins krijgt van mij 3.5 ster.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: