Recensie: A Semi-Definitive List of Worst Nightmares

Recensie: A Semi-Definitive List of Worst Nightmares

Recensie: A Semi-Definitive List of Worst NightmaresA Semi-Definitive List of Worst Nightmares
ISBN: 9780399546594
Auteur: Krystal Sutherland
Uitgever: Penguin
Publicatiedatum: 5 september 2017
Genres: Contemporary, Young Adult
Aantal bladzijdes: 368
Goodreads

Ever since Esther Solar’s grandfather met Death, her entire family has been doomed to suffer one great fear in their lifetime—a fear that will eventually lead each and every one of them to their graves. Take Esther’s father, for instance: He’s an agoraphobe who hasn’t left the basement in six years. Then there’s her twin brother, Eugene, whose fear of the dark goes far beyond the things that go bump in the night. And her mother, Rosemary, is absolutely terrified of bad luck.

As for Esther, she’s managed to escape the curse…so far. She doesn’t yet have a great fear because she avoids pretty much everything. Elevators, small spaces, crowds—anything that might trigger a phobia is off-limits and is meticulously recorded in her semi-definitive list of worst nightmares.

Esther thinks she has it all figured out, until she’s reunited with an old elementary school classmate—and first crush—Jonah Smallwood. The encounter leaves her stranded at a bus stop and swindled out of her phone, all her cash, a Fruit Roll-Up she’d been saving, and her list—not to mention her dignity. But the theft is also the beginning of an unexpected friendship between the two, one that sends the pair on a journey of self-discovery as they try to break the curse that’s consumed Esther’s family. Together they face their greatest fears, one debilitating phobia at a time, only to discover the one fear they hadn’t counted on: love.

Ik kreeg A Semi-Definitive List of Worst Nightmares in een boekenswap, want ik was zelf behoorlijk benieuwd geworden naar dit boek. Ik heb Krystal Sutherlands andere boek – Sterrenstof/Our Chemical Hearts – ook gelezen, maar die las ik in het Nederlands. Ik was dus wel benieuwd naar hoe haar boeken in het Engels zijn. Toen ik het boek op mijn verlanglijstje zette, deed ik dat ook eigenlijk puur en alleen om de titel, want die klinkt voor mij behoorlijk interessant. Wat ik moest verwachten, wist ik niet goed.

Ik vond deze heel grappig gevonden, vooral als je het nummer kent waar Krystal op doelt.

A Semi-Definitive List of Worst Nightmares is echt heel anders dan Sterrenstof. Je kunt de boeken ook niet vergelijken, vind ik. De schrijfstijl vind ik fijn en leest lekker snel weg, maar daarnaast staan er behoorlijk wat mooie quotes in het boek. In deze recensie heb ik overigens voor eentje gekozen waar ik vooral om moest grinniken, maar er zitten absoluut meer mooie in zoals: ‘How could you save people who were drowning in themselves?’ De sfeer is een beetje vreemd en dat is het leven van Esther ook wel, dus dat heeft Krystal absoluut goed beschreven.

In A Semi-Definitive List of Worst Nightmares zitten wel wat onverwachte plotwendingen. Vooral eentje die ik niet helemaal voelde passen, want die was ineens, plotseling, en dan niet op de goede manier. Voor mij klopte het niet helemaal ofzo. Jammer, want het had wel kunnen passen als het anders geweest was, maar goed. Het is niet mijn boek natuurlijk.

Ik vond Esther een intrigerend personage, maar soms vond ik haar wat te plat ofzo. Zelf had ik bijvoorbeeld liever tweelingbroer Eugene als hoofdpersoon gehad of op zijn minst ook aan het woord gehad, want ik vond zijn verhaal eigenlijk net even wat boeiender dan dat van zijn zus. Ze was wel oké, maar ze maakte op mij niet megaveel indruk of zoiets. De lijst die ze samen met Jonah afwerkt vond ik leuk gedaan, maar alles dat daarop staat voelde ook een beetje … ik weet niet. Toch iets te plat.

Aan de ene kant vond ik A Semi-Definitive List of Worst Nightmares heel goed, maar aan de andere kant kon ik er ook gewoon niet zo heel veel mee. Het was goed en vertelt goed over psychische aandoeningen, maar soms voelde het of er teveel bijgehaald was om het geloofwaardig te maken. Alsof er meer bijgehaald moest worden om het interessant te houden en dat vond ik jammer. 

A Semi-Definitive List of Worst Nightmares vind ik lastig om een sterrenrating te geven, omdat mijn gevoel twee kanten op gaat. Maar dat het intrigeert, dat is een feit. Ik heb nu 3 sterren gegeven, maar ik hang ook wel een beetje op 3.5. Wellicht herlees ik hem en verandert mijn mening dan. 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge