Recensie: Dingen die we zeker weten

Recensie: Dingen die we zeker weten

Recensie: Dingen die we zeker wetenDingen die we zeker weten / Things We Know by Heart
Auteur: Jessi Kirbi
Uitgever: HarperCollins
Publicatiedatum: september 2015
Genres: Young Adult
Aantal bladzijdes: 304
Goodreads

'Ik weet niet wat Trent ervan zou zeggen als hij het op een of andere manier kon zien. Ik hoop dat hij het zou begrijpen. Heel lang was ik degene die zijn hart had. Ik moet gewoon zien waar het nu is.'

Het lukt Quinn maar niet om de draad van haar leven weer op te pakken na de dood van haar vriendje, Trent. Het enige wat haar troost geeft, zijn de ontmoetingen met mensen die zijn gedoneerde organen hebben gekregen.

Maar uitgerekend de ontvanger van zijn hart blijft een mysterie. In het geheim gaat ze op zoek naar deze persoon en ontdekt dat hij Colton Thomas heet en negentien jaar oud is. Ze wil hem zien - één keer maar, houdt ze zich voor...

Ik kreeg Dingen die we zeker weten van Marielle en door haar enthousiaste verhalen over dit boek was ik nieuwsgierig geworden. Was Dingen we zeker weten echt zo goed of viel het voor mij tegen?

Eigenlijk viel het voor mij zowel mee als tegen. Ik had gehoopt dat het een ontzettend, heerlijk meeslepend verhaal was en dat was het ook wel, maar niet helemaal zoals ik gehoopt had. Ondanks het onderwerp voelt het voor mij toch wat te oppervlakkig aan.

Ten eerste komt dat waarschijnlijk door de personages in Dingen die we zeker weten. Het hele verhaal wordt verteld vanuit Quinn die de dood van haar vriendje Trent maar niet achter zich kan laten en kan gaan rouwen. Ze telt de dagen, hoe lang hij al dood is. Ontzettend erg natuurlijk, maar ik kon niet echt met haar meevoelen. Misschien omdat ik het (gelukkig!) nooit meegemaakt heb, maar ze voelde voor mij wat te plat. Quinn kwam voor mij niet echt tot leven zoals een hoofdpersoon voor mij wel moet doen. Haar zus Ryan, oma en Colton vond ik bijvoorbeeld veel beter uit de verf komen. Het voelde een beetje of het verhaal door de bijpersonages werd gedragen.

Ik snap wel waarom Quinn zo doet, maar ze kon mij eigenlijk niet raken. En toch kon ik ook ergens wel met haar meevoelen. Misschien zou ik ook wel willen horen van mensen die de organen van een geliefde van mij hebben, en daarmee weer ‘normaal’ kunnen leven. Misschien zou ik ook niet over de dood van iemand heen kunnen komen.

Ten tweede is Dingen die we zeker weten een beetje voorspelbaar. Het las lekker weg, de schrijfstijl is vlot, maar het kabbelde een beetje. Het einde zag ik eigenlijk voor een groot deel ook al van mijlenver aankomen, omdat het meestal zo gaat in dit soort boeken.

De schrijfstijl van Jessi Kirbi is trouwens wel fijn, al moest ik er eerst wel even inkomen. Maar na een stuk of drie hoofdstukken las Dingen die we zeker weten prima.

Wat ik wel heel leuk aan Dingen die we zeker weten vond, zijn de dingen over het hart boven elk hoofdstuk. Dit zijn feitjes over bijvoorbeeld wat je moet doen na een gekregen donorhart, maar ook quotes van schrijvers, dichters en feiten over wat een hart doet en dat hij meer doet dan alleen maar slaan en bloed rondpompen.

Jammer aan de vertaling vind ik trouwens dat de titel zijn kracht verliest. Things we know by heart heeft voor mij toch een heel andere lading, maar dat is zo’n uitdrukking die je dus totaal niet kunt vertalen.

Toch vind ik het boek wel absoluut 3.5 ster waard, omdat het wel gewoon een goed, vlot boek is over orgaantransplantatie. Over ziektes zoals kanker, maar ook psychische ziektes zoals dwangneuroses (OCD) en taboe-onderwerpen als zelfmoord zijn al boeken, maar over orgaantransplantatie nog niet, voor zover ik weet.

[bol_product_links block_id=”bol_56b20feec5e8a_selected-products” products=”9200000041138445″ name=”Dingen” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Eén gedachte over “Recensie: Dingen die we zeker weten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: