Recensie: Donkerblauwe woorden

Recensie: Donkerblauwe woorden

Donkerblauwe woorden / Words in Deep Blue
ISBN: 9789025872670
Auteur: Cath Crowley
Uitgever: Young & Awesome
Publicatiedatum: 19 april 2017
Genres: Contemporary, Young Adult
Aantal bladzijdes: 352
Goodreads

In de tweedehandsboekwinkel van Henry’s vader staat een kast met boeken waarin klanten mogen schrijven. In deze kast laat Rachel een liefdesbrief achter voor hem, vlak voordat ze gaat verhuizen.

Hij beantwoordt haar brief niet. Jaren later keert Rachel terug naar de boekwinkel. Krijgen Rachel en Henry een tweede kans?

Een aantal maanden geleden kreeg ik de catalogus van uitgeverij Young & Awesome en daarin zag ik het boek Donkerblauwe woorden staan. Het verhaal, over een boekhandel met een kast met beschreven boeken en liefdesbrieven, sprak me aan en ik vroeg een recensie-exemplaar aan.

Heel benieuwd naar wat er zou komen in dit boek met bijzondere cover. Ik vind het lettertype waarmee de titel geschreven is, erg gaaf. Van die schrijfletters, alsof het iemands handschrift is. En dat slaat natuurlijk ook heel goed op dit verhaal.

Ik heb Donkerblauwe woorden eigenlijk in een ruk uitgelezen. Ik begon voor ik moest slapen en het liefste had ik de hele nacht doorgelezen, maar ik besloot dat toch maar niet te doen. Ook onderbrak ik het voor mijn werk, maar daarna las ik het boek dus uit. Het was mooi, mooier, mooist. Het zorgde voor een brokje in mijn keel, voor een heleboel mooie quotes die ik het liefste stuk voor stuk in deze recensie zou willen gooien.

Het wordt verteld vanuit Henry en Rachel in de ik-vorm. Maar daar tussendoor lees je nog een derde verhaallijn in de vorm van brieven. In het begin is het wel even verwarrend dat het zo gedaan wordt, maar het past wel bij Donkerblauwe woorden. Het past bij de sfeer van het boek en bij de erg fijne schrijfstijl van Cath Crowley die erom vraagt om door te blijven lezen.

De verhaallijn die er tussendoor loopt, lijkt in het begin niet echt ergens op te slaan, maar uiteindelijk kom je er als lezer achter wat dat te maken heeft met Henry en Rachel en waarom deze verhaallijn erin zit.

Henry en Rachel vind ik allebei fijne personages en ik wilde weten wat ze dachten, wat hun mening is over dingen en waarom ze zijn wie ze zijn, waarom ze doen wat ze doen. Omdat ze allebei aan het woord komen, leer je ze goed kennen. En ik kon ook echt wel met ze meeleven, want aan het einde slikte ik toch wel een heel klein brokje in mijn keel door. Het was een intens boek, ondanks dat het niet zo dik is.

Een puntje van verwarring: de titel. Op het boek staat bijvoorbeeld Donker Blauwe woorden, maar op Goodreads staat weer Donkerblauwe woorden. Zelf vind ik die laatste mooier, zeker omdat het donkerblauwe is en geen donker blauwe. Op de voorkant snap ik het, maar ook op de zijkant. Ik hou het maar gewoon op Donkerblauwe woorden, eigenwijs als ik ben. Omdat ik dat mooier vind staan.

Wat ik heel fijn vind, is dat wanneer je een boek van deze uitgever koopt (of krijgt), je het ebook gratis kunt downloaden met een code. Op die manier hoef je niet weer 10 euro of meer uit te geven om het boek digitaal te hebben, terwijl het al in de boekenkast staat als fysiek boek. Wat mij betreft zouden meer uitgevers dat moeten doen.

Donkerblauwe woorden is een contemporary Young Adult die gaat over liefde, maar zeker ook over de liefde voor boeken en keuzes maken. Genoot van Kids of Appetite? Dan is Donkerblauwe woorden misschien ook wel iets voor jou. Van mij krijgt Donkerblauwe – of Donker Blauwe – woorden vier sterren.

Ik kreeg dit boek als recensie-exemplaar van uitgever Young & Awesome

2 gedachten over “Recensie: Donkerblauwe woorden

  1. Wat een fijne recensie! Ik heb onlangs dit boek ook gelezen en ik ben het helemaal met je eens. Daarnaast twijfel ik ook of het nu ‘donker blauwe’ of ‘donkerblauwe’ is, maar in het persbericht van de uitgeverij staat de tweede versie (gelukkig). 🙂
    Judith onlangs geplaatst…Verwoest – Margje WoodrowMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge