Recensie: Een van ons liegt

Recensie: Een van ons liegt

Een van ons liegt / One Of Us is Lying
ISBN: 9789000352968
Auteur: Karen M. McManus
Uitgever: Unieboek|Het spectrum
Publicatiedatum: 30 mei 2017
Genres: Young Adult Thriller
Aantal bladzijdes: 303
Goodreads

De zeventienjarige Simon Kelleher heeft Bayview Highs beruchte roddel-app ontwikkeld.

Hij kondigt groots aan dat hij sappige nieuwe verhalen over vier populaire medescholieren gaat onthullen. Maar dan sterft hij onverwacht voor hun neus.
Bronwyn, Cooper, Addy en Nate - het brein, de atleet, de prinses en de crimineel van de school - zijn het onderwerp van Simons roddels en veranderen in verdachten zodra bekend wordt dat zijn dood geen ongeluk was.
Wie is er te vertrouwen? Wie van hen is schuldig? Ieder van hen heeft iets te verberen. Ieder van hen zou het gedaan kunnen hebben, om te voorkomen dat de roddels op de app onthuld zouden worden. En een van hen liegt.

Een van ons liegt werd overal de hemel ingeprezen en je snapt: dat schept verwachtingen. Ik was dan ook heel benieuwd of dit boek aan de verwachtingen kon voldoen, want over het algemeen heb ik niet zulke goede ervaringen met boeken die veel mensen helemaal geweldig vinden.

Wel vind ik het genre – een thriller voor jongeren – tof. Voor ik veel Young Adults ging lezen, las ik veel thrillers en nog altijd maak ik een uitzondering voor bijvoorbeeld die van Nicci French. Zelf heb ik geprobeerd een thriller te schrijven, maar ik ben er in elk geval niet zo’n held in. Na een mislukte poging heb ik het dus ook maar opgegeven. Maar het lezen en gissen wie het geweest kan zijn, vind ik nog wel altijd tof.

Karen M. McManus zorgt ervoor dat je nieuwsgierig wordt als lezer en gaat gissen wie het gedaan kan hebben. Wat het motief is. Waarom. Wie van de vier verdachten het geweest kan zijn. Ze hebben allemaal een motief, want Simon wilde van hen allemaal een allesveranderd geheim verklappen. Ik wist ook dat ik het boek uit wilde lezen toen ik erin begon, zelfs als het heel slecht geweest was.

Ik had verwacht erin gezogen te worden en het niet meer weg te kunnen leggen, maar dat had ik niet heel erg. Met wegleggen had ik totaal geen moeite. Misschien kwam het door de manier van schrijven.

Of het kwam door het feit dat ik er niet goed in kwam. En ik heb wel een vermoeden waarom ik er niet zo goed in kwam. Het verhaal wordt namelijk verteld vanuit de vier verdachten: Bronwyn, Addy, Nate en Cooper. Er werd redelijk gewisseld tussen deze vier. Voor mij was een of twee personages genoeg geweest, want dit zorgde ervoor dat ze voor mij geen van allen echt diep werden en dat vind ik jammer. Maar waarschijnlijk is Een van ons liegt meer een verhaal dat om het plot draait dan om de personages en dan is de keuze wel logischer. Ik lees liever een verhaal dat draait om de personages. Al snap ik die keuzes wel, want op deze manier krijg je de zaak vanuit ieders oogpunt te zien en weet je hoe iedereen er tegenover staat. Maar zelf heb ik gewoon liever een of twee hoofdpersonen.

Van mij had Een van ons liegt wel iets dikker mogen zijn, want het voelde toch een beetje afgeraffeld of zo. Ik denk dat als er iets meer bladzijdes aan besteed waren het (voor mij) meer sterren gekregen had. Nu vond ik sommige dingen net iets te snel en te makkelijk gaan.  

De dader in dit verhaal is er absoluut eentje die ik niet aan had zien komen, een plotwending waarbij ik echt zoiets had van: maar hoe dan? En: o, dit is echt wel geniaal gevonden! Dat vond ik erg tof aan het boek, dat ik het echt totaal niet aan had zien komen. Gewoon. Niet.

Een van ons liegt is zeker een goede YA-thriller die in het rijtje past van de boeken die al in dit genre bestaan. Ik vond het een tof boek en ben van begin tot eind nieuwsgierig geweest naar wie het nu echt gedaan had. Toch kwam ik er niet goed genoeg in om dit boek vier sterren te geven, dus het worden er drieënhalf.

 

2 gedachten over “Recensie: Een van ons liegt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge