Recensie: Eenzaam en extreem ver weg

Recensie: Eenzaam en extreem ver weg

Eenzaam en extreem ver weg/ The loneliness of Distant Beings
ISBN: 9789048828821
Auteur: Kate Ling
Series: Ventura Saga #1
Uitgever: Moon
Publicatiedatum: 1 juli 2016
Genres: Sci-fi, Young Adult
Aantal bladzijdes: 269
Goodreads

''Wij zijn een interstellaire generatie. Wij hebben de aarde nooit gezien en wij zullen onze bestemming ook nooit bereiken.''

Seren leeft aan boord van de Ventura, een ruimteschip van de NASA. De bemanning omvat meerdere generaties en is op weg naar de dichtstbijzijnde bewoonbare planeet. Haar generatie werd aan boord geboren, heeft de aarde nooit gekend, maar zal ook de eindbestemming niet bereiken. Haar leven speelt zich af aan boord van de Ventura, en iets anders zal ze nooit kennen. Seren worstelt met de zin van het leven en vraagt zich af wat het doel is van haar bestaan.

Maar als Dom in haar leven komt verandert alles. Bij hem voelt ze zich zoals ze zich nog nooit eerder heeft gevoeld; hij begrijpt haar. Hun liefde is sterk, maar ook compleet onmogelijk door de strikte regels aan boord. Uiteindelijk zullen ze moeten kiezen: trouw zijn aan aan het enige huis dat ze ooit hebben gekend of aan elkaar?

Eenzaam en extreem ver weg was zo’n boek dat mijn aandacht meteen trok door de cover. De voorkant is dan ook supergaaf. En dus wilde ik dit boek echt lezen. Ik won het boek bij Moon die de Nederlandse vertaling van dit boek op zich genomen heeft.

Mijn verwachtingen waren hooggespannen en ik kon niet wachten om erin te beginnen. Maar kwamen mijn verwachtingen ook uit?

Om te beginnen vind ik Eenzaam en extreem ver weg geen slecht boek. Het verhaal was zo geschreven dat ik het zo las en het is niet zo dat ik het verschrikkelijk vond om te lezen. De schrijfstijl van Kate Ling is vlot en je bent er zo doorheen. Af en toe raakte ik de draad wel kwijt, maar ik weet niet of dat aan mij lag of aan de stijl.

Af en toe vertelt Kate ook iets teveel naar mijn smaak dan dat ze het laat zien door de ogen van Seren.

Misschien komt het, omdat het boek voor mijn gevoel veel te snel gaat. Ik miste de opbouw van de hele situatie. Boom!, het was er ineens.

Ook vind ik dat Seren en Dom instalove hebben. Wat instalove is? ‘Instalove is liefde op het eerste gezicht, omdat het zo romantisch is. Ze hebben een verbintenis die dieper gaat dan gewone liefde vlak nadat ze elkaar ontmoeten. Ze kennen elkaar nog helemaal niet, maar weten dat ze de ware voor elkaar zijn.’

Maar ik voelde die instalove niet zo, want daarvoor vond het boek en de personages te oppervlakkig en het ging veel te snel. Ik kon niet echt met ze meeleven, voelen wat zij voelen. Ik miste de echte emoties.

Af en toe vond ik Seren ook maar een vervelend personage. Ze is absoluut niet van plan om zich te schikken naar de wensen van de gemeenschap waarin ze leeft. Dat is prima, want dat zijn wel meer hoofdpersonages niet. Als Katniss braaf zou zijn, zou ze nooit hét symbool van de revolutie geworden zijn. Maar Katniss vond ik niet zeuren. Seren wel. Hierdoor kwam ze voor mij vooral over als een nukkige puber. Dat is ze natuurlijk ook wel, maar toch.

Dom komt niet goed genoeg uit de verf waardoor ik hem in Eenzaam en extreem ver weg niet echt leer kennen.

Het voelde hier en daar ook wat afgeraffeld, alsof de schrijfster dacht: als ik er nu te diep op inga, wordt het saai. Maar ik had bij sommige stukjes liever gehad dat ze er wat dieper op in gegaan was.

30422576

Wel heel tof dat de uitgever gewoon de originele cover gehouden heeft, want die vind ik heel mooi.

Toch kon dit boek me niet bekoren en vond ik eigenlijk de voorkant nog het mooiste van Eenzaam en Extreem ver weg. Drie sterren, omdat ik het idee wel tof vond en omdat ik het nou niet zo slecht vond dat ik maar twee sterren wil geven. Ik geef niet gauw minder dan drie sterren, alleen als ik een boek echt afschuwelijk vind. En dat vond ik ook niet. Ik weet niet zo goed wat ik met dit boek vind, hoe ik onder woorden moet brengen wat ik echt vind.

Als De 100 en Divergent helemaal je ding zijn, dan vind je dit misschien ook wel wat. En ook als je van science fiction houdt, is dit misschien wel tof.

Eenzaam en extreem ver weg is een eerste deel in een serie en ik weet niet of het tweede deel nog wil lezen. Ik ben wel benieuwd naar hoe het ver gaat, maar tegelijkertijd kan het me niet zoveel schelen. Dus als het tweede deel verschijnt, beslis ik wel. 

[bol_product_links block_id=”bol_5767f5c4379d1_selected-products” products=”9200000057701415″ name=”en” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

2 gedachten over “Recensie: Eenzaam en extreem ver weg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
%d bloggers liken dit: