Recensie: Eleanor Oliphant is Completely Fine

Recensie: Eleanor Oliphant is Completely Fine

Recensie: Eleanor Oliphant is Completely FineEleanor Oliphant is Completely Fine
ISBN: 9780735220683
Publicatiedatum: 9 mei 2017
Aantal bladzijdes: 327
Goodreads

No one’s ever told Eleanor that life should be better than fine.

Meet Eleanor Oliphant: She struggles with appropriate social skills and tends to say exactly what she’s thinking. Nothing is missing in her carefully timetabled life of avoiding social interactions, where weekends are punctuated by frozen pizza, vodka, and phone chats with Mummy.

But everything changes when Eleanor meets Raymond, the bumbling and deeply unhygienic IT guy from her office. When she and Raymond together save Sammy, an elderly gentleman who has fallen on the sidewalk, the three become the kinds of friends who rescue one another from the lives of isolation they have each been living. And it is Raymond’s big heart that will ultimately help Eleanor find the way to repair her own profoundly damaged one.

Soon to be a major motion picture produced by Reese Witherspoon, Eleanor Oliphant Is Completely Fine is the smart, warm, and uplifting story of an out-of-the-ordinary heroine whose deadpan weirdness and unconscious wit make for an irresistible journey as she realizes. . .

The only way to survive is to open your heart.

Eleanor Oliphant is Completely Fine was een boek dat mijn aandacht al eerder getrokken had. In eerst instantie in het Nederlands door de cover. Mensen vonden hem bij de Action, maar ik had helaas pech, want hier lag hij niet.

Het boek verdween weer uit mijn gedachten. Tot ik hem ineens als luisterboek in de app vond en ik hem alsnog besloot te gaan luisteren. Zeker ook omdat veel mensen het een goed boek vonden. Ik was langzamerhand steeds benieuwder geworden naar dit boek. Zou ik het ook tof vinden?

Bij Eleanor Oliphant is Completely Fine moest ik wennen aan het accent in het luisterboek. Ik had geen idee waar het zich afspeelde, maar te horen aan het accent moest het Schotland zijn. Dat klopte ook, want het boek speelt zich af in Glasgow. Ik vind het tof dat ze er ook over nagedacht hebben bij de voorlezer, de narrator. Dat geeft het toch een betere sfeer.

Ook is Eleanor niet meteen het soort personage dat je meteen in je hart sluit. Ze is met recht raar. Of zoals juf Ank zou zeggen: ‘Dat noemen we niet raar, maar gewoon heel bijzonder.’ Eleanor leeft in een erg klein wereldje en heeft niet echt veel sociale contacten. In het interview aan het einde van het boek geeft schrijfster Gail Honeyman aan dat ze getriggerd werd door een krantenartikel van een jonge twintiger die eenzaam is.

De Nederlandse cover

Ik vind het onderwerp/thema ook erg goed, want we horen vaak over ouderen die eenzaam zijn, maar hoe vaak hoor je het over een jong persoon? Zelf kan ik me daar wel mee identificeren, want een aantal jaar geleden was ik zelf ook echt wel eenzaam bij vlagen. Inmiddels heb ik het minder, maar soms nog steeds wel.

Eleanor Oliphant is een bijzonder personage, maar voor mij was ze zo goed beschreven dat ze levensecht werd.

Eleanor is niet het soort jonge vrouw die heel veel vrienden heeft en dat merk je ook goed in het boek. Ze komt hier en daar houterig over en vooral in sociale situaties. Ik vroeg me tijdens het lezen ook af of ze misschien autistisch was, maar dat wordt nergens specifiek genoemd. Wel vond ik een interessante discussie over dat je iemand nooit zomaar een diagnose moet geven, maar goed, dat heeft verder niets met het boek te maken. Waarom ik het dacht, was omdat ik wel dingen van mezelf in haar herkende en het me daarom afvroeg.

Eleanor Oliphant is een bijzonder personage, maar voor mij was ze zo goed beschreven dat ze levensecht werd. Ze kwam voor mij echt tot leven en werd een mens. Ik kon me haar zo voorstellen.

Eleanor Oliphant is Completely Fine is een roman en gaat ook helemaal over Eleanor en haar ontwikkeling. Je zou dus ook verwachten dat er geen schokkende dingen in zitten, maar tot mijn verrassing zat er eentje in die ik echt niet aan had zien komen. Het was er eentje die ik ook echt ijzersterk vond.

Eleanor Oliphant is Completely Fine is een boek waar ik best een beetje aan moest wennen, maar ik vond hem verrassend goed en Eleanor gaat in je hart zitten. Je hoopt voor haar dat alles uiteindelijk toch goed komt.

Van mij krijgt Eleanor Oliphant is Completely Fine 4 sterren.

Eén gedachte over “Recensie: Eleanor Oliphant is Completely Fine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: