Recensie: Eline

Recensie: Eline

Recensie: ElineEline
ISBN: 9789402312300
Publicatiedatum: 15 mei 2019
Aantal bladzijdes: 359
Goodreads

In het laatste jaar van de Eerste Wereldoorlog volgt een vrouw haar man naar het Drentse platteland. Maar dan breekt de Spaanse griep uit.
Prachtig geschreven tijdsbeeld door de ogen van een jonge vrouw in een snel veranderende wereld.

De welgestelde Eline heeft, ondanks de Eerste Wereldoorlog die woedt in Europa, een goed leven in universiteitsstad Leiden. Tot haar echtgenoot Wieger voor langere tijd archeologisch onderzoek gaat doen op het Drentse platteland en Eline hem besluit te volgen met hun twee kinderen.

Eline valt op als een exotische vogel in het streng gereformeerde Drentse gehucht, waar het stadse gezin niet door iedereen met open armen wordt ontvangen. Als de Spaanse griep toeslaat ondersteunt Eline de plaatselijke arts waar ze kan, maar de ondervoede bevolking heeft zwaar te lijden en Eline en haar naasten worden zelf ook ziek. Ondertussen komt het niet-aflatende bloedige nieuws over de Grote Oorlog ineens veel dichterbij wanneer Duitse familieleden van Wieger niet teruggekeerd blijken te zijn van het slagveld.

Als het gezin na de oorlog terugkeert naar Leiden, zijn niet alleen zij veranderd door hun ervaringen. Vrouwen strijden voor kiesrecht, arbeiders komen in opstand, grootmachten wankelen. Kan Eline weer haar bevoorrechte leven oppakken, of grijpt ze de uitdagingen van haar tijd aan om boven zichzelf uit te stijgen?

Als je mijn blog regelmatig volgt, weet je dat ik van alles en nog wat lees. Wat dat betreft ben ik een veelvraat op het gebied van boeken. En ik lees ook regelmatig een historische roman (meestal die van Simone van der Vlugt).

Michelle Visser was voor mij vooral bekend door haar naam, maar nog niets van gelezen. Toch zei ik ja toen de uitgever vroeg of ik een recensie-exemplaar wilde ontvangen. Ik was wel benieuwd of andere Nederlandse auteurs die historische romans schrijven me kunnen bekoren.

De echt schokkende plotwendingen kwamen niet helemaal binnen.

Eline is geen boek dat je achter elkaar uitleest. In het begin vond ik er ook vrij weinig aan en ik vond het ontzettend saai. Er gebeurt ook niet zoveel, al bleef ik wel nieuwsgierig. Ik wilde weten hoe het met Eline af zou lopen en hoe waar de achterkant was.

En ergens op een moment werd ik geraakt door het boek en wilde ik blijven lezen. Vanaf dat moment ging het boek ook snel en las ik het zo uit. Blij dat ik het niet heb weggelegd. Iets dat ik wel even overwogen heb.

Eline gaat over Eline die vooral aan het woord is. Ze is een opvallende vrouw in een wereld waar vrouwen vooral onopvallend moeten zijn. Ze is niet van plan om zich door mannen de wet voor te laten schrijven en verzet zich dan ook. Wat dat betreft is ze een taaie. Ik vind haar een tof personage en best wel kickass dat ze zich geen dingen laat vertellen, maar er zijn ook minpunten aan haar als personage (kom ik zo op terug).

Het boek is een historische roman die zich afspeelt in de Eerste Wereldoorlog. Je krijgt in dit boek goed een kijkje in die tijd en hoe vrouwen behandeld werden. Dat vind ik ook altijd interessant aan dit soort boeken.

In het boek zitten hier en daar wel wat onverwachte plotwendingen, maar echt schokkend vind ik ze niet. Dat zijn ze wel, maar het kwam niet helemaal binnen. Ik denk dat het door de derde persoon komt waarin dit boek verteld wordt. Dat zorgt er vaak voor dat personages wat verder weg staan van de lezer. Het is niet mijn favoriete manier van vertellen.

Ik vond het ook lastig om me in te leven in Eline. Voor mij kwam ze als hoofdpersoon ook niet helemaal goed tot haar recht. Ik vond haar een goed personage, maar ik denk dat Michelle Visser meer uit haar had kunnen halen.

Ik moest wennen aan Eline, maar uiteindelijk vond ik het toch een goed boek over een dappere vrouw. Als je van historische romans houdt, kun je dit ook wel waarderen, denk ik.
Van mij krijgt Eline 3.5 ster

Eline kreeg ik als recensie-exemplaar. Bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: