Recensie: Everless

Recensie: Everless

Recensie: EverlessEverless
ISBN: 9780062653659
Auteur: Sara Holland
Series: Untitled #1
Uitgever: HarperTeen
Publicatiedatum: 2 januari 2018
Genres: Fantasy
Aantal bladzijdes: 368
Goodreads

In the kingdom of Sempera, time is currency—extracted from blood, bound to iron, and consumed to add time to one’s own lifespan. The rich aristocracy, like the Gerlings, tax the poor to the hilt, extending their own lives by centuries.

No one resents the Gerlings more than Jules Ember. A decade ago, she and her father were servants at Everless, the Gerlings’ palatial estate, until a fateful accident forced them to flee in the dead of night. When Jules discovers that her father is dying, she knows that she must return to Everless to earn more time for him before she loses him forever.

But going back to Everless brings more danger—and temptation—than Jules could have ever imagined. Soon she’s caught in a tangle of violent secrets and finds her heart torn between two people she thought she’d never see again. Her decisions have the power to change her fate—and the fate of time itself.

Everless is een heel recent boek, maar toch heb ik al best wat mensen over dit boek gehoord. Dat was ook de reden dat ik het boek op mijn luisterboekenplank zette. Ik gevoelig voor hype-boeken? Nee, joh. Hoe kom je erbij?

Overigens vond ik de samenvatting van het boek ook wel interessant, hoor. Het is niet puur en alleen op die aanbevelingen ;). Ik vind het wel interessant dat je in tijd kunt handelen. Tijd is altijd iets dat me fascineert. Zelf ben ik bijvoorbeeld standaard op tijd, maar vroeger had ik ook een lichte obsessie met klokken en ik heb een blauwe maandag horlogemaker willen worden. (Overigens ook politieagent met hond, dolfijnentrainer, machinist, postbode en F16-piloot … tsja, ik wilde als kind blijkbaar bijzondere beroepen, haha. Behalve dan de postbode.)

Tijd als betaalmiddel heb ik nog niet gezien in een boek en voor deze originaliteit verdient Sara sowieso al een ster, want ik vind het echt tof. De schrijfstijl van Sara Holland leest/luistert lekker snel weg en je vliegt door Everless heen, al kost het je wel tijd ;). Ik was bang dat ik moeite zou hebben om het te volgen, want dat vind ik soms lastig als ik fantasy luister. Maar gelukkig had ik er bij Everless geen last van. Sara schrijft zo dat het boeit en je door wilt blijven lezen, want je wilt weten hoe het afloopt met Jules en alle andere mensen die in het boek genoemd worden.

Jules vind ik een leuk personage en ook de rest vind ik wel oké. Krijg van de rest wat minder hoogte, die blijven vrij vlak omdat het hele verhaal vanuit Jules zichtbaar is, dus je ziet iedereen vanuit haar oogpunt. Dit boek is overigens wel meer op plot gericht dan op de personages. Natuurlijk, ze zijn er en ze ontwikkelen ook, maar voor mijn gevoel lag de nadruk meer op het verhaal. Jules en alle anderen zijn een beetje als kartonnen figuurtjes. Belangrijk, maar je zou Jules ook kunnen vervangen door Pluk of door Dahlia.

Deze cover vind ik al een stuk beter dan de andere.

Er zitten in het boek wel wat onverwachte dingen die ik niet per se aan had zien komen. Sommige wel trouwens, al twijfelde ik bij eentje wat Sara gedaan had. Uiteindelijk koos ze voor de iets minder cliché-optie. Gelukkig, al is er op zich niets mis met standaard. Lekker vaag weer dit, maar ja, spoilers anders. Het boek is wel een stuk donkerder dan ik dacht trouwens. Pff.

Daarnaast zit er 1 scene in waarvan ik hoop dat in deel twee een verklaring komt en dat het meevalt. Aan de andere kant is het wel een toffe scene, want je verwacht dat het goed komt (en dat komt het niet … Althans,  niet in Everless). Sara durft het toch maar.

De cover vind ik trouwens wel een beetje matig. Ze hadden zoveel tofs hiermee kunnen doen en dan maken ze een voorkant als dit. Ik vind hem niet eens saai, maar ik vind vooral het kleurgebruik niet zo mooi. De combinatie van kleuren vind ik niet zo mooi bij elkaar en ik vind het echt heel jammer, want met klokken kun je zoveel vets doen.

Everless is een prima debuut en ik ben ook zeker benieuwd naar de rest van de serie, want ik wil echt wel weten hoe het afloopt. Als je van (YA) fantasy houdt, is dit echt wel een aanrader. Het boek komt trouwens dit jaar ook uit in het Nederlands. Van mij krijgt Everless 4 sterren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge