Recensie: Fireworks

Recensie: Fireworks

Fireworks
ISBN: 9780062660244
Auteur: Katie Cotugno
Uitgever: Balzer + Bray, HarperCollins
Publicatiedatum: 18 april 2017
Genres: Audiobook, Contemporary, Young Adult
Goodreads

It was always meant to be Olivia. She was the talented one, the one who had been training to be a star her whole life. Her best friend, Dana, was the level-headed one, always on the sidelines, cheering her best friend along.

But everything changes when Dana tags along with Olivia to Orlando for the weekend, where superproducer Guy Monroe is holding auditions for a new singing group, and Dana is discovered too. Dana, who’s never sung more than Olivia’s backup. Dana, who wasn’t even looking for fame. Next thing she knows, she and Olivia are training to be pop stars, and Dana is falling for Alex, the earnest, endlessly talented boy who’s destined to be the next big thing.

It should be a dream come true, but as the days of grueling practice and constant competition take their toll, things between Olivia and Dana start to shift . . . and there’s only room at the top for one girl. For Olivia, it’s her chance at her dream. For Dana, it’s a chance to escape a future that seems to be closing in on her. And for these lifelong best friends, it’s the adventure of a lifetime—if they can make it through.

Fireworks is het nieuwste boek van Katie Cotugno en ik was erg benieuwd. Ik heb van haar al eerder How to love en 99 days gelezen en die vond ik allebei erg tof, dus ik was heel erg benieuwd naar dit boek. Ik kon mijn geluk ook niet op toen ik het als luisterboek vond.

Fireworks vertelt het verhaal van de vriendinnen Olivia en Dana die allebei in een girl band terechtkomen. Olivia, omdat ze dat altijd al wilde en Dana per ongeluk. Ik vind het wel interessant om te zien hoe Olivia erop reageert, vooral omdat zij altijd de enige ster geweest is en nu ineens niet meer. Op een bepaalde manier herken ik me ook wel in dat deel van haar, al ben ik nooit een ster of zoiets geweest. Maar ik kan wel goed begrijpen hoe dat voelt.

Het verhaal wordt vertelt vanuit Dana en haar perspectief in de eerste persoon. In Dana kan ik me ook wel verplaatsen, omdat ik net zo goed weet hoe het voelt om de supporter te zijn, niet de echte ster.

Ik had het leuk gevonden als er ook hoofdstukken vanuit Olivia geschreven waren, juist om haar nog beter te begrijpen. Ik vind haar een interessante rol hebben en het is jammer dat je haar alleen vanuit Dana’s ogen ziet. Dana reageert op sommige dingen trouwens echt zo begripvol dat ik dacht: Dat zou ik niet kunnen.

Fireworks speelt zich af in de jaren negentig, de tijd dat boy- en girl bands als paddenstoelen uit de lucht schoten, maar dat het zich in die tijd afspeelt, merk je niet echt. Ja, mensen hebben er geen mobiele telefoon en geen social media, maar dat is het. Ik vind het een goede keuze, want ja, in de jaren negentig was ik puber. Zonder social media, zonder iPhone. Toch denk ik dat er niet mega veel veranderd is in het leven van pubers. Dat ze dezelfde onzekerheden hebben. Als ik niet geweten dat het zich toen afspeelde, zou het me waarschijnlijk niet eens opgevallen zijn.

In Fireworks vind je geen megaschokkende ‘dit had ik echt niet verwacht’ stukken. Het is echt een contemporary zoals de meeste van deze boeken zijn. Toch vond ik het een leuk boek, vooral ook omdat je ziet hoe sterk de dynamiek van een vriendschap kan zijn – of totaal niet. Dat je erachter komt wie je echte vrienden zijn.

De cover vind ik leuk, maar niet bijzonder. Fireworks is geen boek dat ik door de cover meteen op zou pakken, maar door de schrijver.
Fireworks vond ik een fijne YA-contemporary. Het boek maakte minder in me los dan How to love en vond ik ook minder sterk, maar desondanks vind ik het een leuk boek. Het is niet wereldschokkend en vrij voorspelbaar, maar soms is dat fijn.

Als je van schrijvers als Kasie West en Morgan Matson houdt, vind je Fireworks misschien ook wel leuk. Van mij krijgt Fireworks drieënhalve ster.

Eén gedachte over “Recensie: Fireworks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge