Recensie: Gesprekken met vrienden

Recensie: Gesprekken met vrienden

Recensie: Gesprekken met vriendenGesprekken met vrienden
ISBN: 9789026347061
Publicatiedatum: 12 februari 2019
Aantal bladzijdes: 304
Goodreads

Frances is twenty-one years old, cool-headed, and darkly observant. A college student and aspiring writer, she devotes herself to a life of the mind--and to the beautiful and endlessly self-possessed Bobbi, her best friend and comrade-in-arms. Lovers at school, the two young women now perform spoken-word poetry together in Dublin, where a journalist named Melissa spots their potential. Drawn into Melissa's orbit, Frances is reluctantly impressed by the older woman's sophisticated home and tall, handsome husband. Private property, Frances believes, is a cultural evil--and Nick, a bored actor who never quite lived up to his potential, looks like patriarchy made flesh. But however amusing their flirtation seems at first, it gives way to a strange intimacy neither of them expect. As Frances tries to keep her life in check, her relationships increasingly resist her control: with Nick, with her difficult and unhappy father, and finally even with Bobbi. Desperate to reconcile herself to the desires and vulnerabilities of her body, Frances's intellectual certainties begin to yield to something new: a painful and disorienting way of living from moment to moment.

Written with gem-like precision and probing intelligence, Conversations With Friends is wonderfully alive to the pleasures and dangers of youth."

Ik was niet zo lyrisch over Normale mensen, maar ik besloot dat ik Sally Rooney niet op één boek af wilde rekenen – en zo slecht is het boek nu ook weer niet. Gesprekken met vrienden stond ook op de luisterboekenapp en dus besloot ik die ook te lezen. Maar vond ik Gesprekken met vrienden beter en wist Sally me te overtuigen? Of toch niet?

Daarop is het antwoord makkelijk: nee. Ik vond Gesprekken met vrienden wel iets leuker, maar ik ben nog steeds niet gecharmeerd van dit boek. Sommige zinnen zijn best mooi, maar er zijn er ook bij die ik wel erg vergezocht vind. De schrijfstijl vind ik wel prettig verder. Hier en daar merk je wel dat het literatuur is – of moet zijn -, maar het luistert wel prima weg. Gesprekken met vrienden is een prima boek om te luisteren. 

Ondanks dat ik niet echt vaak literatuur lees, ging ik snel door dit boek heen. Daarbij weet Sally me ook echt wel nieuwsgierig te maken naar hoe het eindigt. Het is best een open einde (was bij haar andere boek ook al) en je kunt het best ruim interpreteren. 

Sommige zinnen zijn best mooi, maar er zijn er ook bij die ik wel erg vergezocht vind.

Het boek wordt verteld vanuit Frances en zij is ook de hoofdpersoon. Hierdoor krijg je haar gedachten goed mee, maar die van anderen niet. Dat vond ik soms best jammer, want naar sommige personages was ik best benieuwd. Frances vond ik ronduit een raar personage. Ik had vrij weinig met haar en vond sommige dingen echt heel vreemd. Ik zag ook wel dingen die in Normale mensen ook al zaten, zoals de … bijzondere relatie die ze heeft met haar geliefden in haar leven.

In het boek zitten niet echt veel onverwachte plotwendingen en gebeurt er niet heel veel. Nou ja, er gebeuren natuurlijk wel dingen, maar het is deels ook een kabbelend beekje dat zo nu en dan in een stroomversnelling komt en dan weer langzaam gaat. Dat had ik ook niet verwacht overigens, dus het was voor mij geen teleurstelling. 

Gesprekken met vrienden was iets meer mijn ding, maar ik was niet helemaal overdonderd. Ik vind dit boek best oké, maar het zal niet mijn favoriet worden. De verhaallijn is oké, maar wel een beetje dun en de personages vind ik ronduit raar.

Gesprekken met vrienden krijgt van mij 3 sterren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge