Recensie: Handlettering doe je zo!

Recensie: Handlettering doe je zo!

Handletteren doe je zo!
ISBN: 9789048834228
Auteur: Karin Luttenberg
Uitgever: Moon
Publicatiedatum: 5 juli 2016
Genres: Creatief
Aantal bladzijdes: 96

Handlettering is hot! Geen simpele notitie op een stukje papier, maar een echt ambacht. Met dit handboek van illustratrice en graficus Karin Luttenberg kan iedereen snel zelf aan de slag.

Ben je fan van al die mooie plaatjes op instagram en pinterest maar weet je niet hoe je moet beginnen?

Met dit boek lukt het wel! Duidelijke stap-voor-stap handleidingen, tips, trucjes, heel veel inspiratie en kleine projecten om direct mee te beginnen.

Handlettering is hip. Het is een normale tekst veranderen in complete kunstwerkjes met dikke en met dunne lijnen. Overal ter wereld staan er de mooiste krijtborden buiten, kom je in magazines quotes tegen die prachtig zijn vormgeven. Flow is een van die tijdschriften die hier veel gebruik van maakt.

Niet zo gek dat het ene na het handletteringboek op de markt verschijnt, how to do boeken om het zelf te leren. Ik vind zelf de boeken altijd fijn. Ik handletter al een tijdje, maar meestal doe ik maar wat en vind ik het lastig om zelf iets te bedenken. Aan quotes geen gebrek, wel aan hoe ik de letters etcetera moet doen. Hoe plaats ik ze? Wat voor soort letters ga ik gebruiken? Dat soort dingen.

Handletteren doe je zo! van Karin Luttenberg is het nieuwste boek op de markt en nu al toe aan een tweede druk! Duidelijk dus hoe populair dit is. Zou handlettering net zo hip worden als haken een aantal jaar geleden?

9200000057447400

De eerste indruk van de buitenkant van Handletteren doe je zo! is dat het opvalt met de zwarte kaft met witte letters erop. Het is ook vrij snel duidelijk waar het over gaat.

Karin begint met een verhaaltje over zichzelf, over hoe ze is gaan handletteren en hoe ze erbij kwam. Ook komt er aan bod hoe het boek ontstaan is. Ze vertelt welke materialen zij gebruikt en welke ze aanraadt. Ook hier wordt meteen gebruik gemaakt van handlettering.

Wat ik heel fijn vind aan Handletteren doe je zo!, is dat er ook een kopje is waar je je inspiratie vandaan kunt halen. Songteksten zijn hier een hele goede voor, maar ook eten of de natuur. Op eten zou ik zelf nooit gekomen zijn.

De verschillende soorten letters worden besproken (wat is een schreefletter, wat is schreefloos, wat is een sierletters?) en daarbij staan een paar voorbeeldalfabetten. Op die manier is het snel duidelijk hoe zo’n schreefloos alfabet er dan bijvoorbeeld uitziet.

Ook dingen als diepte in de tekst en hoe je banners maakt komen langs. En vooral die banners vind ik erg fijn, want ik vroeg me dus al heel lang af hoe je nou zulke banners maakte. Maar het is best eenvoudig eigenlijk.

In heel Handletteren doe je zo! vind je sowieso veel voorbeelden over hoe je je tekst kunt maken. Bij elk hoofdstuk staan meerdere voorbeelden die helder en duidelijk zijn.

In dit boek wordt niet alleen aan handletteren gedaan met alleen tekst, maar Karin combineert het ook met simpele tekeningetjes die de tekst opfleuren. Of wat dacht je van tekst in de vorm van een cocktailglas met een rietje en citroentje? Ziet er superleuk uit.

De teksten zijn duidelijk, de foto’s zijn helder, de ‘hoe doe je dit?’’s zijn ook goed te volgen. Niet dat het dan ineens makkelijker is, want pff, het is nog best lastig. Maar Karin gaf als tip: “Handlettering ontwikkel je door vooral heel veel te oefenen. Trek er elke dag een uurtje voor uit en je zult merken dat je met de dag beter wordt. 9 Pas de tips en tricks uit dit boek toe en je zult zien.”

Dus ik probeer braaf elke dag een uurtje te oefenen, want ik wil er echt beter in worden.

Handletteren doe je zo! een fijn boek voor als je wilt leren handletteren, maar dan moet je zelf wel op zoek naar een boekje om te oefenen. In het boek is namelijk geen ruimte om te oefenen. Sommige mensen vinden dit waarschijnlijk niet erg, anderen wel. Maar dit is het enige minpunt dat ik kan bedenken over het boek. Handletteren doe je zo! is zeker een aanrader en een aanvulling tussen de andere handletteringboeken.

Van uitgeverij Moon kreeg ik een recensie-exemplaar. Thanks! 😀

[bol_product_links block_id=”bol_578f7f1ac038d_selected-products” products=”9200000057447400″ name=”zo” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
%d bloggers liken dit: