Recensie: Harry Potter en de relieken van de dood

Recensie: Harry Potter en de relieken van de dood

Recensie: Harry Potter en de relieken van de doodHarry Potter en de relieken van de dood
ISBN: 9789061698326
Auteur: J.K. Rowling
Series: Harry Potter #7
Uitgever: De Harmonie
Publicatiedatum: 1 november 2007
Genres: Audiobook, Fantasy, Jeugd, Young Adult
Aantal bladzijdes: 541
Goodreads

Harry krijgt de zware taak om de resterende Gruzielementen van Voldemort op te sporen en te vernietigen. De Relieken van de Dood spelen hierbij een belangrijke rol.

Harry Potter en de relieken van de dood is het zevende en laatste officiële boek van de serie. Er is natuurlijk nog wel een achtste deel, maar dat is het toneelstuk, dus dat tel ik persoonlijk niet mee. Vooral omdat het ook gepubliceerd als een toneelstuk. Zelf heb ik het boek niet gelezen, want ik vond de serie wel af na zeven delen.

In dit zevende deel wordt de ultieme strijd tussen goed en kwaad geleverd. Wint Harry of toch Voldemort? Natuurlijk kun je je wel voorstellen hoe het af kan lopen, maar wie zegt dat het gebeurt? Aan de ene kant gebeuren er niet zoveel onvoorspelbare dingen, maar tegelijkertijd ook wel. Ik vind het nog steeds goed – maar heftig – dat J.K. Rowling niet de lievelingen van het publiek gespaard heeft gelaten, maar dat ze personages dood heeft durven laten gaan.

*

Niet alle auteurs doen dat, maar Rowling wel. Dat wil niet zeggen dat ik het niet stom vond. Bij een aantal heb ik ook wel een beetje moeten slikken. Die vond ik erger dan toen ik voor het eerst las. Misschien omdat ik wist dat het ging gebeuren, maar niet meer precies wist hoe? Dat ik veel vergeten was van deze serie moge duidelijk zijn.

View post on imgur.com

De personages komen nog steeds tot leven en je ziet voor je hoe ze over Zweinstein lopen, hoe die laatste strijd tussen Harry en Voldemort kan verlopen, zal verlopen. Je ruikt de geuren van het kasteel, van het gevecht. Voor mij zit in deze serie zoveel goede sfeerbeschrijving. Het voelt of je er zelf bij bent en dat is wat een boek een goed boek maakt.

Het voelt of je er zelf bij bent en dat is wat een boek een goed boek maakt.

Ik vond het leuk om de hele Harry Potterserie in zijn geheel te herlezen, want ik heb altijd maar een paar herlezen. Vijf, zes en zeven heb ik bijvoorbeeld nooit herlezen, dus het is leuk om dat wel een keer te doen. Ook omdat ik nu een stuk ouder ben en er heel anders tegenaan kijk. Toen was ik best teleurgesteld en vond ik de epiloog stom, nu vond ik dat een stuk minder. Al ben ik nog steeds geen fan van de epiloog. Dit zijn van die dingen die ik zelf wil bedenken, aan mijn verbeelding over wil laten.

Toch is Harry Potter en de relieken van de dood wel beter geworden nu in de herlees en dat heb ik liever dan dat het slechter wordt. Gelukkig was dat hier niet het geval. Het boek is een afsluiting van de serie en voor mij was het ook zeker een afsluiting van een tijdperk, want ik heb jaren moeten wachten op dit deel voor het uitkwam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
%d bloggers liken dit: