Recensie: Hart van Glas

Recensie: Hart van Glas

Hart van Glas
ISBN: 9789492585134
Publicatiedatum: 14 februari 2018
Aantal bladzijdes: 290
Goodreads

Hester is nog maar zeven jaar oud als de auto waarin ze met haar familie zit slipt, over de kop slaat en in brand vliegt. Ze weet haar moeder en zusje te redden, maar haar vader niet en ze geeft zichzelf de schuld van het ongeluk. Het blijft een raadsel hoe het kan dat ze zelf geen enkel schrammetje heeft opgelopen.

Bijna tien jaar later lijkt ze een gewoon meisje. Ze doet het goed op school, heeft leuke vriendinnen en is populair bij de jongens. En dat wil ze graag zo houden. Behalve haar beste vriendin mag niemand weten wat Hesters geheim is: dat ze bovenmenselijke kracht bezit.

Dan ontmoet ze Siem en wordt ze voor het eerst in haar leven hopeloos verliefd. Alleen is niets wat het lijkt en beleeft Hester dingen waar ze nooit van heeft kunnen dromen – of misschien toch wel?

Het ebook van Hart van Glas stond al een flinke tijd op mijn ereader te wachten tot ik eindelijk eens zou gaan lezen, maar op de een of andere manier kwam ik er steeds maar niet aan toe. En dat terwijl het me wel een tof boek leek.

Ik bedoel: urban fantasy dat zich in Nederland afspeelt. Niets geen vertaald werk, maar bekende (en minder bekende) plaatsen waar iedereen makkelijk heen kan gaan. Ik bedoel: je kunt een stuk makkelijker naar de Martinitoren dan naar het New York Institute uit de Shadowhunter-boeken. Soms is dat ook weleens leuk.

Ik wil zeker weten hoe het verder gaat, vooral na dat einde.

Hart van Glas speaelt zich deels af in Groningen dus. Een stad die ik wel redelijk ken, omdat ik er jarenlang elke vrijdagavond heen reisde met de NS. Dus als er ergens in een boek gesproken wordt over Groningen, heb ik er wel een bepaald beeld bij. Ik weet precies hoe die plekken eruit zien.

Het verhaal gaat over Hester, een ongewoon meisje dat moeite doet om gewoon te zijn. Wat ik leuk vond, is dat Hester haar krachten niet pas tijdens het verhaal ontdekt, maar ze al eerder heeft. Oké, deels dan. Oké, een heel klein beetje.

Ze weet al veel langer dat ze bijzonder is. Haar moeder, zusje en beste vriendin weten het ook. Dat zie je weleens anders. Moeders die een ongeluk krijgen en het hele verhaal in coma liggen bijvoorbeeld. Of ouders die er uberhaupt nauwelijks in voorkomen. Dat vind ik altijd erg bijzonder. Net als vrienden die op afstand worden gehouden en het allemaal prima vinden.

Ook vind ik het tof dat Hester geen klein meisje is, maar een meisje van 1.80 m. Er is niets mis met kleine personages, maar ze zijn het allemaal. Hester is het niet, dfus weer eens wat anders. Het is verder niet van belang, maar ik vond het wel een leuk detail.

Hester is een leuk personage, maar voor mij bleef ze wat vlak. Ik heb nog geen beeld bij haar en zie haar niet echt voor me. Ik kan ook nog niet echt meeleven. Maar dit is het eerste deel in een serie, dus ik hoop dat nog komt in deel twee en drie. Ik hoop dat ze daar meer tot leven komt.

Martini church tower in Groningen, Holland

Datzelfde geldt voor Siem, het tweede belangrijke personage. Hem zie je vanuit Hesters oogpunt, dus hij blijft al vlakker, maar voor mij was hij iets te vlak om echt iets bij te voelen helaas.

In het boek zitten wel plotwendingen – natuurlijk -, maar de echt schokkende en onverwachte vond ik niet. Het stoorde me verder niet. Misschien omdat ik ze ook niet echt verwacht had. Of omdat ik teveel van dit soort boeken gelezen heb, haha.

Je kunt een stuk makkelijker naar de Martinitoren dan naar het New York Institute uit de Shadowhunter-boeken.

Hart van Glas vind ik een leuk boek dat vlot geschreven is. Het speelt zich af in Nederland (leuk!) en het leest gemakkelijk weg. Ik wil zeker weten hoe het verder gaat, vooral na dat einde. Dat is best een beetje een cliffhanger natuurlijk. Ik wil echt weten of alles goed komt met iedereen. Vernieuwend is het niet, maar het is wel een fijn boek dat realistisch over komt – voor zover dat kan natuurlijk.

Van mij krijgt Hart van Glas 3.5 ster.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: