Recensie: Heartless

Recensie: Heartless

Heartless / Harteloos
ISBN: 9781250044655
Auteur: Marissa Meyer
Uitgever: Feiwel & Friends
Publicatiedatum: 8 november 2016
Genres: Fantasy, Young Adult
Aantal bladzijdes: 449
Goodreads

Catherine may be one of the most desired girls in Wonderland and a favorite of the unmarried King, but her interests lie elsewhere. A talented baker, she wants to open a shop and create delectable pastries. But for her mother, such a goal is unthinkable for a woman who could be a queen.

At a royal ball where Cath is expected to receive the King’s marriage proposal, she meets handsome and mysterious Jest. For the first time, she feels the pull of true attraction. At the risk of offending the King and infuriating her parents, she and Jest enter into a secret courtship.

Cath is determined to choose her own destiny. But in a land thriving with magic, madness, and monsters, fate has other plans.

Heartless was een boek waar ik heel veel over gehoord had en ie-der-een die ik kende, was zo ongeveer over dit boek aan het hyperventileren. Ik hoorde van verschillende mensen hoe goed het einde was, hoe hartverscheurend het was en hoe verschrikkelijk. Misschien ben ik zelf wel harteloos, want ik vond het einde niet zo vreselijk.

Ik snap overigens wel waarom mensen het einde zo vreselijk vinden, want het is niet echt hoe je verwacht dat het eindigt. Hello unexpected plot twists. Ik kan een heleboel over het boek zeggen, maar een ding dat ik niet kan zeggen is dat het voorspelbaar is. Heartless is weird, wicked and a bit mad.


Maar ik denk dat ik wel weet wat het grootste probleem voor mij was bij Heartless: ik kon me echt totaal niet inleven in hoofdpersoon Catharine – Cath. Dat had ik in het begin al niet, maar goed, dat heb ik wel vaker niet in het begin. Meestal groeit een boek en een personage en vind ik het later wel beter, kan ik me inleven in een personage.

Maar bij Heartless niet, vond ik. Ik kon gewoon echt niets, maar dan ook niets met Cath. Ik vond haar niet stom of zoiets, dat niet, maar echt bijzonder leuk vond ik haar ook niet. Bij vlagen was ze irritant zelfs, al raak je natuurlijk wel een snaar als schrijver zijnde dan.
Bij sommige dingen haalde ik mijn schouders op en dacht ik: Ja, balen voor je. Meer ook niet. Geen: shit, shit, shit, nee, dit mag niet gebeuren. Dit breekt harten. Nee, zelfs dat niet. Zelfs niet bij een gebeurtenis waarbij er iets gebeurt dat je een schrijver nooit vergeeft. View Spoiler »
Ik vind het jammer dat er geen hoofdstukken vanuit Jest zijn, want daar ben ik dus wel benieuwd naar, naar hoe hij tegen dingen aankeek. Ik denk dat dat voor Heartless ook echt wel echt een pluspunt geweest was.

Misschien komt het ook, omdat Heartless in de derde persoon geschreven. De meeste mensen vinden de eerste persoonsvorm fijner lezen, omdat ze dan het gevoel hebben dichter op de huid van de hoofdpersoon te zitten. Zelf heb ik dat niet zo heel erg normaalgesproken, maar in Heartless snap ik wel waarom de eerste persoonsvorm fijner kan lezen.

Daarnaast vind ik normaal de schrijfstijl van Marissa Meyer erg leuk en tof en lekker snel weglezen – in elk geval in The Lunar Chronicles – , maar dat vond ik in dit boek echt niet. Elke keer viel ik na een bladzijde of tien bijna in slaap en dat is niet wat je wilt bij een boek. Het las gewoon echt niet lekker door. Heartless is een hartstikke dikke pil, maar het had van mij een stuk dunner gemogen, want voor mijn gevoel zat de actie vooral aan het einde. Verder gebeurde er niet zo heel veel eigenlijk. Heartless had best honderd bladzijden korter gekund.


Wel vind ik het heel tof dat Heartless echt totaal anders is dan Cinder. Marissa doet niet twee keer hetzelfde kunstje en dat kan ik wel waarderen. Ik hou ervan als schrijvers niet steeds hetzelfde doen om zo maar geld te verdienen.

Misschien vond ik het ook lastiger lezen, omdat ik nooit Alice in Wonderland gelezen heb. Ja, ik weet het. Het is heel slecht van mezelf. Maar: ik heb wel een exemplaar besteld die ik ook zeker door dit boek wil gaan lezen. Nu ben ik wel benieuwd geworden naar Alice in Wonderland.

Waarschijnlijk zal het wel heel tof zijn als je Alice in Wonderland kent en de specifieke grapjes van Lewis Carroll zult herkennen, maar voor mij viel Heartless helaas nogal tegen. Wel ben ik van plan om Alice in wonderland dus te gaan lezen en misschien dit boek dan te gaan herlezen. Misschien vind ik hem dan wel beter.

De cover van de hardcover van de Engelse versie vind ik geweldig, want daar heeft niet alleen de dust jacket een mooie kaft, maar de mooiste voorkant is eigenlijk die van het boek zelf. De meeste boeken zijn gewoon saai zwart of rood als de dust jacket eraf is, maar dat geldt niet voor Heartless, want daar vind je onder de kaft nog een verrassing. Misschien vind ik de echte kaft van het boek wel mooier nog.

Voor nu kan ik echt niet meer dan drie sterren geven, deels omdat het idee wel tof is. Want dat was het. Ik vind de hartenkoningin is een interessant personage. Maar de uitwerking was helaas voor mij een stuk minder. Wel zitten er een heleboel mooie quotes in die ik het liefste allemaal hierheen gezet had. Benieuwd? Hier vind je een aantal, maar pas op: spoilers.

[bol_product_links block_id=”bol_583c12d47fbe6_selected-products” products=”9200000040941597,9200000059367449″ name=”hart” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
%d bloggers liken dit: