Recensie: Het geheugenboek

Recensie: Het geheugenboek

Het Geheugenboek / The Memory Book
ISBN: 9789024574056
Auteur: Lara Avery
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Publicatiedatum: 2017
Genres: Contemporary, Young Adult
Aantal bladzijdes: 381
Goodreads

De ambitieuze Sammie McCoy weet precies wat ze wil: met de hoogste cijfers haar eindexamen halen en dan het kleine plaatsje waar ze woont voorgoed de rug toekeren. Niets zal haar van haar plannen afbrengen.

Dus ook niet de diagnose dat ze een zeldzame ziekte heeft die haar herinneringen van haar zal stelen. En zo wordt het geheugenboek geboren.

Sammie schrijft aan haar toekomstige zelf: over waar ze haar studieboeken opbergt, op wie ze verliefd is, wie haar hart heeft gebroken en over Cooper, een oude vriend van vroeger die er alles aan doet haar aan het lachen te maken, en haar tot het einde toe te steunen..

Ineens was dit boek overal en leek iedereen het te lezen. Ik las alleen maar lovende woorden over Het geheugenboek en ik werd nieuwsgierig. Nog meer naarmate ik allemaal tweets zag over dat ze zakdoekjes nodig hadden bij dit boek. Dan moet het wel goed zijn, toch?

Mijn verwachtingen waren door al die goede kritieken best hoog bij Het Geheugenboek, ook al heb ik nog nooit iets van Lara Avery gelezen. Zo zie je maar hoeveel kritiek kan doen.

Ik begon vol goede moed aan Het geheugenboek en toen ik het boek dichtsloeg, dacht ik echt: is dit het? Ik heb geen zakdoekje hoeven pakken of een brok weg hoeven slikken. Het viel me ook een beetje tegen. Met Sammie kon ik niet zo veel als hoofdpersoon. Het was niet dat ze stom was, maar voor mij bleef ze vlak, denk ik. Ik kon me niet echt inleven in haar of het zielig vinden. Het voelde te vlak voor mij. Of misschien ben ik gewoon een ongevoelig ei.

De schrijfstijl van Lara Avery is best bijzonder op een goede manier. Het wordt op een dagboekachtige manier verteld door Sammie aan haar toekomstige ik, omdat ze zich later niets meer zal herinneren. Dat vond ik wel tof gedaan.

De cover is anders dan de meeste covers, maar ik vind hem wel erg tof en opvallend. Het is er eentje waar ik zeker benieuwd naar zou zijn als deze in de winkel lag en ik zou hem zeker oppakken.

Het Geheugenboek is een interessant verhaal. Zeker omdat ik nog nooit van de ziekte gehoord heb die hoofdpersoon Sammie/Samantha heeft, maar wat lijkt me dat slopend. Het onderwerp vond ik wel interessant en ik vond het mooi dat ze meer is dan ‘alleen maar het zieke meisje.’

Dit is misschien wat voor je als:

  • Je het interessant vindt om over zieke jonge mensen te lezen
  • Je Een weeffout in onze sterren ook tof vond
  • Je van een boek houdt dan in dagboekvorm verteld wordt

Toch waren mijn verwachtingen waarschijnlijk veel te hoog gespannen. Het was boeiend, maar ook niet meer dan dat. Van mij krijgt Het Geheugenboek – helaas – drie sterren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
%d bloggers liken dit: