Recensie: Het onmogelijke leven

Recensie: Het onmogelijke leven

Recensie: Het onmogelijke levenHet onmogelijke leven / Fans of the Impossible Life
Auteur: Kate Scelsa
Uitgever: Clavis
Publicatiedatum: November 2015
Genres: Young Adult
Aantal bladzijdes: 296
Goodreads

De zestienjarige MIRA begint met een schone lei op een nieuwe school. Deze keer zal ze doen alsof ze net als alle andere tieners kan functioneren, dat heeft ze haar ouders beloofd. Alsof ze niet doodmoe wordt van dit leven, en zich alleen echt wakker voelt als ze bij Sebby is.

SEBBY is Mira's gay best friend. Hij lijkt altijd opgewekt, al is het leven in zijn pleeggezin allesbehalve een pretje. Samen hebben Mira en Sebby een wereld van magische rituelen en spontane roadtrips verzonnen, om het onmogelijke leven mogelijk te maken.

JEREMY, de verlegen jongen die zich na een incident aan het einde van vorig schooljaar in isolement heeft teruggetrokken, staat plots oog in oog met Sebby en Mira. En daarna zal zijn leven nooit meer hetzelfde zijn.

Toen ik een mail kreeg met de vraag of ik Het onmogelijke leven wilde recenseren, zei ik meteen ja. Het verhaal klonk goed en ik vind dit soort boeken altijd wel leuk om te lezen.

In Het onmogelijke leven komen drie personages aan het woord: Mira, Jeremy en Sebby. Elk personage vertelt het verhaal vanuit zijn of haar eigen oogpunt. Maar dat niet alleen: er wordt ook gewisseld tussen de eerste, tweede en derde persoon.

Je leert de personages goed kennen, omdat ze alle drie vertellen en door de verschillende vertelwijzes krijgen ze echt een eigen stem. Toch vond ik  deze wisselingen in Het onmogelijke leven onprettig lezen. Misschien was dat de reden dat het verhaal me niet heel erg pakte. Dan was ik net gewend aan de ik en ging de schrijfster over op de zij-vorm van Mira.

Misschien was dit ook wel de voornaamste reden dat ik niet compleet het boek ingezogen werd. Zonde, want ik kan me wel goed vinden in de thema’s – zoals niet van jezelf houden – van het boek. Van de drie personages kon ik me het meeste identificeren en herkennen in Mira en ik vond haar stukken ook echt wel het leukste om te lezen. En het meest interessant ook voor mij.

De schrijfstijl is wel vlot en je racet er zo doorheen, al is het boek ook niet extreem dik met zijn 296 pagina’s. Ook werd ik best nieuwsgierig naar wat er nu gebeurd was met de drie en hoe Sebby en Mira elkaar bijvoorbeeld hadden leren kennen. En wat is er met Jeremy gebeurd? Waar heeft hij het steeds over?

In Het onmogelijke leven zitten wel wat onverwachte plotwendingen. Sommige dingen had ik absoluut niet aan zien komen. Het zijn op zich geen hele grote plotwendingen, maar wel voor het verhaal. Voor de voortgang zijn ze heel erg belangrijk en daarom vond ik ze groot genoeg.

De voorkant met dat verschillende lettertype vind ik trouwens heel tof. Hetzelfde geldt voor de bokeh-hartjes op de voorkant.

Voor de mensen die denken: bokeh? Wat in hemelsnaam is bokeh? Nou, dat zijn dit soort hartjes op de voorkant en relatief eenvoudig om zelf te maken, maar daar zal ik jullie verder niet mee lastigvallen.

Ik vond het een interessant verhaal met een mooie voorkant, maar af en toe wel verwarrend. Ook voelt het einde van Het onmogelijke leven een beetje afgeraffeld en een beetje onbevredigend zelfs. Het einde is behoorlijk open en ik heb nog steeds wat vragen die niet beantwoord zijn, maar ze hier neerzetten zou een spoiler zijn. Aan het einde gaat het ineens zo snel. Voor je het weet, is Het onmogelijke leven uit en dat vind ik jammer.

Toch denk ik dat dit een goede contemporary YA is over het leven van drie tieners bij wie niet alles rozengeur en maneschijn is en die kampen met de nodige problemen.

Dit boek kreeg ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Clavis.

[bol_product_links block_id=”bol_56615ff95ce2b_selected-products” products=”9200000046155169″ name=”Het leven” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Eén gedachte over “ Recensie: Het onmogelijke leven

  1. Ik kan me helemaal vinden in je recensie, het was ook heel lastig om echt in het boek te duiken door de wisseling. Ik vond zelf Sebby de minst leuke om over te lezen. Zijn manier van vertellen vond ik gewoon niet fijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
%d bloggers liken dit: