Recensie: Het zwarte hart

Recensie: Het zwarte hart

Het zwarte hart / Hearts Made Of Black
ISBN: 9789024571048
Auteur: Stephanie Garber
Series: Caraval #1, De duisternis #1
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Publicatiedatum: 17 oktober 2016
Genres: Fantasy, Young Adult
Aantal bladzijdes: 368
Goodreads

De zussen Scarlett en Donatella ontvluchten uit angst voor hun wrede vader het kleine, afgelegen eiland waar ze wonen. Ze worden daarbij geholpen door de knappe maar onuitstaanbare Julian.

Ze komen terecht op Dromeneiland, waar de jaarlijkste voorstelling van Caraval wordt gehouden. Het publiek speelt mee in een dodelijk spel en moet achterhalen wat fantasie is en wat echt.

Vlak na aankomst op het eiland verdwijnt Donatella, en Scarlett kan maar aan een ding denken: haar zus terugvinden voor de boosaardige Meester van Caraval haar vindt en er doden vallen..

Het zwarte hart was een boek dat me meteen al intrigeerde toen ik het in de aanbiedingsfolder van de uitgever zag staan, maar op de een of andere manier vergat ik het weer. Tot het boek ineens overal opdook en ik alleen maar lovende verhalen erover hoorde. Maar ja, ik en lovende verhalen over boeken pakt niet altijd goed uit.

Meteen vanaf de eerste zin werd ik Het zwarte hart ingezogen en ik werd pas weer uitgespuugd op bladzijde 368. Ondanks dat het best een dikkerd was, schoot ik door het boek heen. Elke keer zei ik tegen mezelf: Nog één hoofdstuk. Nog eentje maar.
Natuurlijk bleef dat er niet één of twee of drie, maar werden het er eerder zes. Het boek is erg bloemrijk geschreven met veel bijvoeglijke naamwoorden en deed me een beetje denken aan boeken als De schaduw van de wind, maar dan met vlotter taalgebruik. Of aan Verdermeer. Ik werd van dit boek zo nieuwsgierig naar hoe het boek af zou lopen. Zou alles goed komen met Scarlett en haar zus Donatella? En wat was de rol van die zeeman dan toch?

De schrijfstijl van Stephanie Garber vind ik erg fijn. Ondanks de vele bloemrijke beschrijvingen las Het zwarte hart toch heel snel weg en vloog ik er doorheen. Misschien omdat ik wilde weten hoe het af zou lopen. En tegelijkertijd wilde ik het boek helemaal niet uit hebben, want ja, uit is uit. En je kunt een boek nooit voor de eerste keer lezen. Maar een boek uitlezen is (soms helaas) onvermijdelijk en ook met dit boek kon ik niets anders doen dan het uitlezen.

Het einde kwam voor mij wel en niet als een schok. Aan de ene kant is het verrassend, maar aan de andere kant is het vrij voorspelbaar. Mensen die zich minder laten betoveren door Het zwarte hart dan ik zouden het misschien al eerder aan zien komen. Maar dat maakt het boek absoluut niet minder goed. Die onverwachte plotwendingen miste ik totaal niet. Waarschijnlijk omdat Het zwarte hart al zo vol zit en geen moment saai is. Af en toe kreeg ik ook wel een beetje vlinders in mijn buik van sommige scenes. Zo, zo, zo goed!

Scarlett vind ik een leuk hoofdpersonage. Ze gaat heel ver om haar zusje te beschermen en is bereid om heel ver te gaan. In het boek worden haar grenzen duidelijk verlegt. Maar Scarlett vergeet daarbij zichzelf een beetje. Af en toe is ze een beetje naïef, maar dat maakt haar misschien ook wel weer herkenbaar.
En die mysterieuze zeeman Julian … tsja, ik geloof dat ik mijn hart ook een beetje verloren heb, haha. Ik vond hem een interessant personage, vooral omdat ik hem al het hele boek niet vertrouwde en wilde weten wat hij in zijn schild voerde.

29622921

De cover is er eentje die ik heel mysterieus vind en waardoor ik benieuwd ben naar de rest van het verhaal. De voorkant was ook de eerste reden waarom het boek de aandacht trok. Maar ook de titel vind ik erg nieuwsgierig maken.

Wat ook heel tof is, is dat Het zwarte hart nog niet eens uit is in het Engels of in een andere taal. Nederland heeft dus echt de primeur. Dat is natuurlijk ook supertof, want meestal moeten we best een tijd op vertalingen wachten. Maar in dit geval zijn wij de geluksvogels.

Wanneer komt deel 2? Ik kan namelijk niet wachten en ik wil liever gister dan vandaag weten hoe het verder gaat! <3

Ik kreeg Het zwarte hart als recensie-exemplaar van uitgeverij Luitingh-Sijthoff. Bedankt!

[bol_product_links block_id=”bol_5804979004037_selected-products” products=”9200000057002739″ name=”hart” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge