Recensie: Hof van mist en woede

Recensie: Hof van mist en woede

Hof van mist en woede / A Court of Mist and Fury
ISBN: 9789000349852
Auteur: Sarah J. Maas
Series: A Court of Thorns and Roses #2
Uitgever: Unieboek|Het spectrum
Publicatiedatum: 26 juli 2016
Genres: Fantasy, New Adult, Young Adult
Aantal bladzijdes: 605
Goodreads

Feyre heeft de vloek van Amarantha verbroken en is teruggekeerd naar het Lentehof, maar daarvoor moest ze een hoge prijs betalen. De vreselijke dingen die ze heeft gedaan om Tamlin te redden kan niet ze vergeten en ook haar afspraak met Rhysand, Edelheer van het gevreesde Nachthof, heeft ze maar al te goed onthouden.

Terwijl Feyre haar weg zoekt door een doolhof van politiek, passie en duizelingwekkende macht, doemt er een veel groter kwaad op. Feyre zou het kunnen tegenhouden, maar alleen als het haar lukt om haar angstaanjagende krachten te beheersen en haar gekwelde ziel te helen

Hof van mist en woede las ik al eerder in het Engels en toen vond ik het boek wat minder. Toch was ik ook heel benieuwd naar de Nederlandse en naar de vertaling. Zeker omdat ik deel 1, A Court of Thorns and Roses / Hof van doorns en rozen ook in het Nederlands las. Soms kan ik prima deel 1 in het Engels lezen en deel 2 in het Nederlands – of andersom. Bij Sarah J. Maas is dat echter een ander geval.

De switch van Nederlands naar Engels was een stuk pittiger dan ik dacht. Sarah J. Maas schrijft ontzettend goed, maar ook behoorlijk lastig. Zelfs voor iemand die toch best veel in het Engels leest. Gelukkig kon ik door de vertaling van Hof van mist en woede zien of ik het verhaal wel goed begrepen had en dat was het geval.

Misschien dat dit de reden was dat ik niet in A Court of Mist And Fury kwam, de schrijfstijl en de woorden. Pas aan het einde kwam ik er goed in toen ik aan het Engels gewend was. De playlist van dit boek werkte trouwens ook best goed om in de mood voor dit boek te komen.

Dit schreef ik over de Engelse, maar bij de vertaling zat ik er meteen in. Het boek pakte me meteen meer dan de originele taal. De vertaling van dit boek vind ik wel goed. Als je niet zo goed bent in Engels is het een prima vertaling. Soms zijn dingen wat te letterlijk vertaald, maar eerlijk: ik zou niet weten hoe ik dat beter moest doen.
Wat ik veel grappig – en ook wel een beetje gek – vind, is dat het verhaal voor mij in het Engels zo anders aandoet dan in het Nederlands. In het Nederlands voelt het of het verhaal voor een jonger publiek is dan in het Engels, terwijl de inhoud toch echt hetzelfde is. En het niet zo geschikt is voor een heel jong publiek. Of in elk geval: niet alles.

In het boek gebeurt veel, heel veel. Er zit behoorlijk wat vaart in en Sarah laat in dit deel opnieuw zien dat ze heel erg talentvol is. Aan het einde van het boek, komt het verhaal in een stroomversnelling en zorgt het ervoor dat je verder wilt lezen, dat je wilt weten hoe het verder gaat en dan zit je ineens op de laatste bladzijde en moet je wachten. Tot volgend jaar. Volgend. Jaar. Waah!

View post on imgur.com

Feyre vind ik nog steeds een supertof personage. In Hof van mist en woede vind ik haar niet echt groeien, maar ik vind haar gelukkig nog steeds net zo leuk als in deel 1. Wel is ze hier een stuk somberder, maar dat is logisch als je bedenkt wat ze allemaal meegemaakt heeft. Dat geldt niet voor iedereen hier. *Kuch* Tamlin *Kuch*. Wat vond ik hem hier vervelend. Ik kan niet zeggen waarom zonder te spoileren, maar ik ben benieuwd of er meer mensen die het boek gelezen hebben, het met me eens zijn.

Rhysand komt in dit deel veel meer aan het woord dan in ACOTAR. Je komt te weten wie hij was, dat hij ook een andere kant heeft dan die de lezer (en Feyre) eerder gezien heeft. Vooral over zijn verleden kom je hier veel meer te weten. Ik vind Rhysand echt wel een tof personage.

31348188

Wat ik heel tof vind, is dat Sarah in dit boek weer laat zien dat dit boek net wat meer New Adult is dan Young Adult. Er zitten wat steamy scenes in die ik heel tof vond, maar daar doel ik niet eens op. Maar ik vind het ook mooi hoe ze elementen als trauma’s en verleden in dit fantasy-boek verweeft. Dealen met een trauma en je verleden is iets dat je altijd in New Adult tegenkomt en minder in Young Adult. Of nee, het wordt minder uitgediept in Young Adult.

Hof van mist en woede is echt een goed tweede deel, maar voor mij worden het geen vijf sterren, maar vierenhalf. Toch is Sarah een van mijn favoriete auteurs geworden en wil ik graag een flintertje van haar talent hebben.

Bij dit boek bestaat trouwens een Spotify-lijst die gemaakt is door Sarah zelf. Hier vind je de link. Ik vind het best grappig dat er bijvoorbeeld ook muziek uit The Mortal Instruments: City of Bones de film zit. Ik vond die muziek zo gaaf. En de lijst klopt best goed, geeft goed de sfeer weer van dit boek.

Ik heb gekozen voor een combinatie-recensie. Delen over Hof van mist en woede over het verhaal heb ik uit de Engelse gehaald. Het verhaal verandert immers niet, ook al is het een andere taal. Maar ik heb geprobeerd om ook wat nieuwe inhoud te voegen, zodat het wel voor een deel een nieuwe recensie is.

Van uitgever Unieboek|Het spectrum kreeg ik een recensie-exemplaar van Hof van mist en woede en 2 prachtige boekenleggers. Superbedankt!

[bol_product_links block_id=”bol_57a9ce4182796_selected-products” products=”9200000057345907,9200000062060200″ name=”e” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

2 gedachten over “Recensie: Hof van mist en woede

  1. Hof van Mist en Woede <3 <3 Voor mij HET boek van 2016. Tot nu toe, maar denk niet dat een ander boek dit nog zal overtreffen 😉
    En grappig dat het boek in het Nederlands minder volwassen aanvoelt dan in het Engels. Ik heb hem namelijk in het Engels gelezen (gelukkig geen problemen hiermee) en vond hem overduidelijk in de NA categorie thuishoren en niet echt voor jongere lezers, waar het eigenlijk wel voor gepromoot wordt. Gelukkig dat het dan achteraf meevalt 🙂
    Iris onlangs geplaatst…OHMYBOOKATHON 2016 Wrap Up!My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge
%d bloggers liken dit: